USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Що хочуть зробити на місці Центрального ринку. Проєкти

11 Серпня 2020 15:19
У Луцьку триває архітектурний конкурс концепцій розвитку території, прилеглої до Луцького замку.

Роботи, які потрапили до другого етапу конкурсу, демонструють на вулиці Лесі Українки. Лучани можуть оглянути їх та надіслати міській раді свої пропозиції і зауваження, пише Перший.

«Побачити концепції у центрі міста можна буде до 10 вересня», – розповіла заступниця управління архітектури та містобудування Софія Гула.

Зі слів чиновниці, на перший тур конкурсу подали 19 робіт. Журі відібрало шість, які архітектори допрацювали і подали на другий тур.

Після громадського обговорення журі визначить переможця. Це буде у вересні, однак точна дата поки невідома.

«Ми залежні від ситуації з коронавірусом, тому що хочемо збирати журі, а не проводити обговорення та голосування онлайн», – пояснила Софія Гула.

Реалізувати проєкт цього року не будуть – не вистачить ні часу, ні грошей. В управлінні архітектури кажуть, що зважаючи на велику територію, можлива поетапна реконструкція.

Роботи на конкурс подані анонімно для об’єктивної оцінки. Імена авторів повідомлять вже після визначення переможців.

Згодом концепції також опублікують на сайті Луцької міської ради. Свої зауваження можна надсилати на електронну адресу [email protected] або залишати в письмовому вигляді на рецепції ЦНАПу, що на вулиці Лесі Українки, 35.

Концепція № 1

Автори пропонують створити зони сільськогосподарського ярмарку, проведення фестивалів, свят, готельно-ресторанного комплексу, містечко майстрів (квартал історичної забудови з майстернями художників).

На дахах будівель пропонують облаштувати зелені зони з газоном та деревами.
Концепція № 2

Концепція визначає реконструкцію існуючих павільйонів Старого ринку, а також будівництво нового критого павільйону та майданчика з сезонним базаром. Комплекс будівель хочуть продовжити до зупинки «Старий ринок». Також заплановане будівництво бетонно-скляного культурного центру. В одній частині, за планом, діятиме конференц-хол, в іншій – коворкінг та офіси (за попереднім планом для IT-компаній).

Також автори хочуть обмежити в’їзд транспорту на територію Старого міста, а швидкість руху зменшити до 30 км/год. Для громадського транспорту пропонують відвести окрему смугу руху на вулиці Глушець.
Концепція № 3

Концепція має на меті прокладання нової пішохідної вулиці, що сполучить замок з вулицею Лесі Українки. Біля замку пропонують створити велику зелену галявину, на якій можна влаштовувати масові заходи, фестивалі, концерти.

Вздовж вулиці Глушець запроєктовано громадські будівлі, серед яких музей з виставковими просторами, міський ринок їжі.
Концепція № 4

Визначає поділ території на 3 зони: житлову, комерційно-обслугову та культурну. В житловій заплановане будівництво нових терасових будинків.

В комерційній зоні натомість може бути торговий центр «Під замком», ресторани, кафе. В культурній зоні – заклади освіти, туристичні об’єкти, зокрема Замковий музей.
Концепція № 5

Має на меті продовження парку, створення нових ландшафтних форм. «Всі приміщення (культурні центри, ресторани, готелі) вписані в об’єми, що мають форму пагорбів. Таким чином автори проєкту навмисно відмовляються від фасадів у класичному розумінні», – зазначають в описі концепції.

В проєкті йдеться про демонтаж будівель Старого ринку, хоча їхнє збереження було однією з умов конкурсу. Нові будівлі (ринок органічних продуктів, кав’ярні, музеї, художні та ремісничі майстерні, виставкові зали) повинні бути не вище 11 метрів, аби зберегти домінанту замку та костелу.
Концепція № 6

Проєкт визначає часткове відновлення елементів окольного замку, облаштування ристалища з трибунами для лицарських поєдинків, літнього театру зі сценою на місці електропідстанції.

Автори пропонують також збудувати дворівневий торговий комплекс з пішохідним мостом, що сполучатиме різні будівлі, а також відкрити громадський центр з оглядовим майданчиком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
Поліщук Олександр Ми Показати IP 11 Серпня 2020 15:39
Нічого не вдасться зробити. Влада слабка, ні на що не здатна. Як був ринок брудний, особливо коли заходиш у гадюшник де продають творог, сири, молоко, сметану, а через стінку столи з м"сом і курятиною то так смердить, що ужас. Невже не можна щось зробити, щоб не смерділо. Одним словом ринок залишиться такий який і є, ще років так на 15-20 це точно.
Лучанин Показати IP 11 Серпня 2020 15:46
А в підсумку хтось побудує коробку типу ТРЦ і стоянку. Ось і весь проєкт!
О ніт до Лучанин Показати IP 12 Серпня 2020 14:24
Ні, то ще не весь проект. Буде там ще парочка елітних будиночків. По елітних цінах і для еліти ...
Ау до Лучанин Показати IP 12 Серпня 2020 21:42
А хочеться вірити, що влада все ж поступить мудро. Зробить дійсно для людей.
Продюсер Показати IP 11 Серпня 2020 16:01
Х...я повна.
Ау до Продюсер Показати IP 12 Серпня 2020 21:44
Вибирай вирази, бидлото!
123 Показати IP 11 Серпня 2020 16:03
Біля середньовічного замку має бути дендрарій, але не набір споруд зі скла і бетону і заліза.
К. лучанин до 123 Показати IP 12 Серпня 2020 14:25
А дендрарій, то што такоє? Маріхуану розводити ?
Ау до К. лучанин Показати IP 12 Серпня 2020 21:47
)))) Ха-ха-ха Розсмішив Тіпа того
Лучанин Показати IP 11 Серпня 2020 16:17
Проект 1, 2 - яке відношення мають оті архітектурні форми із металу, скла і бетону до концепції Старого міста? Візьміть, наприклад, англійські старі міста: там будинок, який побудований у 2000-х неозброєним оком не відрізних від того, що побудований 500 років тому.
Лучанин Показати IP 11 Серпня 2020 16:21
Як підсумок, замість того, щоб розробити концепцію Старого міста, щоб люди дійсно відчули подих історії, все зводиться до бізнес-концепції: задля людського ока, побудувати якусь псевдоісторичну химеру, оточену ТРЦ.
Луцьк Показати IP 11 Серпня 2020 16:25
Новий проект. Проект номер 7. Даний проект розширює попередні і вказує на сміливий політ геніальної фантазії архітекторів: повністю зруйнувати замок і довколишні будинки, які як показує практика нікоми не потрібні, і звести комплекс сучасних будівель із скла, бетону і металу.
Олександр Показати IP 11 Серпня 2020 16:48
На жодному проекті не має парковки
Лучанин до Олександр Показати IP 11 Серпня 2020 17:03
Парковка вже і так є: це Старе місто, зокрема, Площа Ринок - в неділю можуть переїхати прямо на тротуарі...
Небайдужий до Олександр Показати IP 12 Серпня 2020 18:10
Ви неуважні, адже якби ви дійсно розглядали проекти, то помітили б, що як мінімум на 2 проекти мають паркінги, а один має для автобусів туристичних.
Від А до Я Показати IP 11 Серпня 2020 16:51
Більше мазні, більше путанини - одним словом замутили воду рибку ловити, в дійсності досягнути власних цілей. В місті існує маса шматків землі доступної до реалізації майже любого проєкта представленого на конкурс. На превеликий жаль, толкове рішення, щодо Старого Міста, включаючи Замок та ПриЗамкову територію - ВІДСУТНЄ!
Небайдужий Показати IP 11 Серпня 2020 16:51
Щодо побудови псевдоісторичних будівель - підхід апріорі не правильний, це прописано багатьма архітектурними хартіями, варто робити сучасну архітектуру, щоб лишити щось своє по собі, а не копії історизму. В додаток до сказаного, на території, де був ринок, ніколи не було історичої забудови, адже там болотисті грунти.
Лучанин до Небайдужий Показати IP 11 Серпня 2020 17:06
Сучасну архітектуру варто робити там, де вона доречна: на нових незабудованих площах, а не території старого міста. Ви хочете сказати, що біля замку доречниі металоконструкції і скло? Тоді для чого в замку проводити оті, як ви кажете, псевдоісторичні рицарські турніри, може краще турнір з боксу - це ж так сучасно.
Юрій до Лучанин Показати IP 12 Серпня 2020 10:54
Ви трішки більше поїздіть по Європі і тоді побачите, як сучасний модерн вливається на фоні древньої архітектури.
Я тут давно живу до Юрій Показати IP 12 Серпня 2020 13:38
А що,у Європі все ідеально? Чи там самі круті у всесвіті архітектори та дизайнери? Інколи глянеш на ту х...ю,яку там наліпили і складається враження,що або обкурилися або...
Небайдужий до Я тут давно живу Показати IP 12 Серпня 2020 18:06
Ана що ви рекомендуєте рівнятись в архітектурній практиці? Азія з хмародерами, Індія, Африка, Америка? Європейська школа визнана найкращою світі, і, якщо Україна обрала європейський вектор, то його слід дотримуватися!
Лучанин до Юрій Показати IP 12 Серпня 2020 15:37
Я вже писав про Англію: там не відрізниш нове від старого, і це одна із найпривабливіших туристичних країн світу.
Небайдужий до Лучанин Показати IP 12 Серпня 2020 18:08
Для наочності сказаного щодо псевдоісторичної архітектури наведу приклад: 1.Позитивний - Посольство Нідерландів біля Софії Київської - приклад ЯКІСНОЇ СУЧАСНОЇ архітектури. 2. Негативний - район Воздвиженка. Погугліть і зробіть висновки!)
Луцьк до Небайдужий Показати IP 11 Серпня 2020 17:08
" щоб лишити щось своє по собі, а не копії історизму" - роблячи своє, не потрібно псувати історичне. Земля є, будь ласка, робіть своє.
додік Показати IP 11 Серпня 2020 17:25
Головна ідея "концепції": як заховати-замаскувати черговий ТРЦ, щоб не запідозрили.
Ау до додік Показати IP 12 Серпня 2020 21:50
Трц там приречений на провал. Його там не буде.
факт Показати IP 11 Серпня 2020 17:41
Ця влада ВЖЕ нічого не долупить.Її пєсєнка спєта.А нову,яку виберемо,потрібно "грузити" по повній програмі,щоб було побудовано для людей
скептик Показати IP 11 Серпня 2020 18:01
як і слід було очікувати, влада звільнила місце для грубого бабла. всі прожекти вписуються в історичну частину міста як кінь в овече стадо. бездарна влада продукує бездарні ідеї.
ЙО-МА-ЙО Показати IP 11 Серпня 2020 18:23
Радий, що не пішов по стезі цих недолугих бумагомарак!! Самим не соромно?!
Лучанин Показати IP 11 Серпня 2020 19:16
Та продовжіть парк на тій площі!! І дешево і екологічно!
Луцьк до Лучанин Показати IP 12 Серпня 2020 15:41
Парк - це добре, але, на жаль, в нас не ростуть такі дерева, які плодоносять грошима. Я думаю всі розуміють, що парк потрібно доглядати, на догляд потрібні кошти. Щоб були кошти для того в парку роблять різні кахвешки із гучною примітивною музикою, тому надіятись на те, що там буде щось тільки декоративне не варто.
ха Показати IP 11 Серпня 2020 20:26
вот оно че Михалыч. 10 пункт, вот де собака зарыта
Народна прокуратура Показати IP 11 Серпня 2020 21:12
Що не проект, то відбірне гуано! То якась скляна нора хобіта, яка підриває стіну замку, то якісь дикі скляні куби. Влупіть ще для повного ажуру багатоперхівку як на Яровиці, щоб якесь бидло-нувориш могло. вийшовши на балкон і почісуючи яйця, милуватись замком. В Україні різних модних дизайнерів - як гімна за банею, а фантазія у них всіх далі магазинчика-кіоска вийти не може.
Гена Показати IP 11 Серпня 2020 22:57
Де Бідзіля? Принаймі Андрош поєднав би старе місто з базаром та замком... Враховуючи заморочки маестро таки булоб хоч щось конструктивно покритикувати. А тут що не проєкт то повне болото на болоті...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus