USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Контейнери-потвори, товарне дикунство, розсадник антисанітарії: що писали про Старий ринок в ЗМІ

7 Лютого 2020 17:36
Підприємці Центрального ринку заперечують заяви міської влади про те, що на ринку панує антисанітарія, бруд. Та факти – річ уперта. Адже як свідчать архіви ЗМІ, нечистоти ринку та недотримання санітарно-гігієнічних норм, – це вже давня традиція.

«Важко уявити, що поблизу московського Кремля або Софії Київської комусь здумалося би збудувати ринок, а їх завсідникам – висипати під мури святинь гнилі помідори й зіпсовані яблука, влаштовувати біля веж вбиральні з відкритими вигрібними ямами, організовувати платні стоянки автомобілів. Звичайно, у стольних містах такого неподобства не може бути. У Луцьку ж пам’ятка фортифікаційного мистецтва державного значення – замок Любарта – потерпає від сусідства з Центральним ринком.

Зауважу: нарузі піддається замок, який в XІV-XV століттях був резиденцією князів Любарта, Вітовта Свидригайла, а сам тогочасний Лучеськ називався Великим і мав статус другої столиці Великого Князівства Литовського. 1429 року за мурами замку проходив з’їзд європейських монархів. Зображення його В’їзної вежі ви знайдете на 200-гривневій купюрі. Він є своєрідним символом не лише міста над Стиром, але й всього Волинського краю. Тож наруга над замком Любарта є нічим іншим, як знущанням над нашим минулим, над пам’яттю тих, хто зводив і боронив цю твердиню».

Це не замальовка 2020-го року, коли конфлікт навколо демонтажу ринку досяг своєї кульмінації. Це фрагмент статті 2010 року волинського журналіста Миколи Якименка на сторінках Голосу України під назвою «Замок Любарта – крізь призму торгових рядів, або Чому металеві контейнери-потвори міського Центрального ринку псують архітектурне обличчя Луцька».

Зі слів автора, антисанітарію на Центральному ринку помічали неозброєним оком і тоді, 10 літ тому. Адже зіпсовані продукти, аби не обтяжувати себе клопотами, продавці часто викидають на фортечні вали, під будинки і в двори історичної частини міста.

Трохи пізніше, ситуація на ринку стала відома на всю Україну завдяки телебаченню. У 2017 році у павільйон на Центральному ринку завітала знімальна група телепередачі «Ревізор. Магазини». Те, що там побачили ревізори відверто шокувало.
М’ясом торгували поруч з молочкою, товар був викладений на газетах. У брудному холодильнику знаходилась продукція без стікерів з інформацією про виробника та термін придатності. На другому ж холодильнику, який був вкритий іржею, лежали особисті речі продавців. На прилавку прямо біля м’яса стояло відро з... брудною водою. Продукція знову ж таки продавалася без холодильника.

Неприємною знахідкою для ревізора став і туалет, який має знаходитись за 25 метрів від найближчого місця продажу продуктів. А на Старому ринку від туалету до сала на прилавку всього лиш 2,6 метра, пише Таблоїд Волині.

«Ми провели ревізію на Центральному ринку у Луцьку. Вперше бачили таке товарне дикунство – на одному прилавку продають молочку і биту птицю, а в одному павільйоні із ними – туалет! Удесятеро ближче, ніж має бути по закону. Бруду на ринку теж вистачає», – резюмувала ревізор Наталія Кудряшова.
Під час зйомки телепередачі не обійшлося без штовханини. Невдоволені продавці зчинили бійку зі знімальною групою. А потім продавці викликали поліцію зі скаргою на журналістів, інформувало видання Район. Луцьк. Продавці натомість переконували: їх «замовили», щоб показати в негативному світлі ситуацію на ринку.

На закиди про «замовний матеріал» обурилася луцька співачка Тетяна Власова, пише видання Волинь24.

«Місцеві критики обурюються не антисанітарією, стихійною торгівлею, брудом і хамством продавців. А тим, як грубо на ринок «наїхали» з перевіркою – мовляв, «акція точно проплачена», – пише авторка.

Свого часу, у 2018 році, у коментарі тому ж таки виданню Волинь24, "розсадником антисанітарії" назвав Старий ринок і директор луцького «Привозу» Петро Талімончук, який зазначив, що ринок треба давно перенести з-під стін замку.

«Це розсадник антисанітарії. У Старому місті мають бути, наприклад, сувенірні крамнички. А не так, що на землі молоко продають, там лежить м’ясо, машини, калюжі», – обурився Петро Талімончук.

Не раз підприємці Центрального ринку опинялися в центрі скандалів. Так, у 2017 році, журналісти виявили як продавці на ринку обважували клієнтів, інформувало видання Під Прицілом. А на сторінках ВолиньUA свого часу йшлося, що лучани поскаржилися на те, що на Старому ринку продають несвіжу ковбасу.

Неодноразово на Центральному ринку виявляли продавців сурогату. Приміром, один «підприємець», торгував з-під поли алкоголем, вдаючи з себе продавця кошиків.

А ось продавці, які торгують рибою, скидали відходи у водойми центрального парку міста, повідомляли виданню ВолиньUA очевидці.

Більш того, у м’ясному павільйоні на Центральному ринку організували ще й сумісну торгівлю кавою поблизу туалету.
«Припорошені пилюкою, поряд зі смітником чи місцем де курять розміщенні візки м’ясників. Саме таким візками щодня працівники м’ясного відділу возять свої товари. Навіть, якщо вони їх і протирають, думаючи що дизенфікують, то продають його з прилавків, які мають сумнівну чистоту. Шматки м’яса, риба, домашній сир та молоко – на луцькому ринку ці продукти переповнюють прилавки і їх продають... не з холодильників. Кожен продавець нахвалює свій товар, запрошує покупців спробувати – все домашнє й натуральне! Тому деякі мешканці полюбляють купувати харчі саме на ринку. Мовляв, хтозна, що там на заводах розливають у пакети. Однак є люди, які побоюються закуплятися на ринку. Адже невідомо, чи господиня робить сир, доїть молоко та коптить рибу, дотримуючись санітарних норм», – пише видання ВолиньUA в статті «Луцький центральний ринок – місце, де панує антисанітарія».

Про сміття і бруд, які щоразу залишаються по завершенню торгівлі, не говорив тільки лінивий. «Торговці Старого ринку щодня продовжують залишати після себе гори мотлоху, серед яких – безліч пластику, паперу, клейонок, тканин, гнилих овочів та фруктів, залишків інших продуктів тощо. Коли ринок залишають люди, усе це розносять птахи та бездомні тварини, для яких Старий ринок – одне з "облюбованих" місць», - писали журналісти ІА «ВолиньPost» влітку 2018 року.

Проте фото красномовніші за будь-які слова.
І наостанок варто згадати інформацію, яка чи не найбільше шокувала лучан. У грудні 2019 року біля Центрального ринку працівники муніципальної варти виявили автомобіль, в якому просто в салоні навалені курячі тушки. Відео опубліковало ІА "Конкурент".
Згадані матеріали – не спровоковані демонтажем спроби виправдати перенесення Центрального ринку. Це – факти неналежних умов торгівлі, які постійно мали місце на торгових рядах на вулиці Глушець, які фіксували волинські ЗМІ неодноразово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучанин Показати IP 7 Лютого 2020 18:05
в продавців було більш як 10 років щоб навести лад на території. не навели? допобачення!
лучанин Показати IP 7 Лютого 2020 18:14
я не сторонник ЛМР але з ринком давно пора навести порядк ,а не проводити зустрічі з губернатором є воля вибраної нами влади і потрібно виконувати. я б хотів знати скільки з працівників ринку офіційно оформлені на роботу і сплатили податки по ЄСВ тобто податок із зарплати
Анонім Показати IP 7 Лютого 2020 19:52
Щоб ви розуміли,ці всі фото зроблені після закриття ринку,там працюють прибиральники,які це все за години 2-3 прибирають.Буваю біля ринку і таке свинство там не завжди,навіть не знаю коли це фото було зроблене,останні роки там чистіше.Звичайно ви просто йшли зранку і випадково сфотографували,ми ж розуміємо.Якщо травити людей ринком легше,ніж посипати дороги,19 година,а на тротуарах гололід!!!
до аноніма до Анонім Показати IP 7 Лютого 2020 22:28
Ніколи посипати,всі зайняті базаром.
про Показати IP 7 Лютого 2020 23:09
якщо свинарник то не йдіть
Василь Показати IP 8 Лютого 2020 08:52
Хватить товкти воду в ступі!!!Вимести той бруд з-під замку Любарта потрібно було ще років 10 тому!!! Тягнули резину-а тепер качають права!!! Несвоєчасне прийняття рішення приводить до ще більших проблем!!!Це помилка влади.
123 Показати IP 9 Лютого 2020 09:19
В мене тато працює на старому базарі, біля м’ясного. Так от, що я вам скажу, який би я був не зацікавлений у старому ринку, але лишайний собака у м’ясному відділі (на цьому тижні я його там бачив) який щось жує.... тобто його туди запустили і там щось дали.... ок, можливо зайшов за покупцями... але люди, це лишайний собака і ви його підкормлюєте там де у вас м’ясо.... це вже діагноз. Тому я розумію людей, які налаштовані проти базару, так як, самому було огидно на це дивитись. На запитання, що тут робити лишайна собака, я отримав..... а нічого я не отримав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus