USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Що змінилось у медичних закладах Луцького району після приєднання до Луцька

20 Січня 2021 20:38
Переукладання декларацій та оновлений режим роботи: після приєднання до Луцька ФАПів та амбулаторій прилеглих громад завдань у медиків як обласного центру Волині, так і району побільшало.

Частину медичних установ передали у гарному стані, частина взагалі не працює роками, подекуди будівлі взагалі аварійні та потребують ремонту, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Нині села Іванчиці, Озденіж та Буків належать до Луцької громади. Вони є її крайніми точками, хоча знаходяться неподалік Луцька. На три села тут є лише один старенький фельдшерсько-акушерський пункт. Розташований він у Іванчицях і виглядає, наче музей.
Сергій Романюк – єдиний медик у селі Іванчиці. Працює тут уже 25 років. Каже: за цей час ремонту у ФАПі не робили. Та й обладнання у місцевого медика мінімальне.

«Основна проблема – це добратись до пацієнта, – зауважує Сергій Романюк. – Комплектом для надання невідкладної медичної допомоги я забезпечений. Якщо є потреба – викликаємо швидку і скеровуємо пацієнта далі».

У жовтні минулого року після приєднання до Луцької громади постало питання про закриття фельдшерсько-акушерських пунктів Луцького району. Однак депутатський корпус Луцької міської ради вирішив їх не ліквідовувати.

У селі Іванчиці планують побудувати один ФАП із сучасним обладнанням й розмістити його так, аби мешканцям прилеглих сіл було зручно сюди доїжджати. Наразі ж пацієнтів із трьох сусідніх сіл обслуговує один медик. На виклики їздить своєю автівкою, бо ж службового автомобіля немає.

«У планах в проекті є установка модульного будинку, – каже фельдшер. – Мене обіцяли забезпечити транспортом. Підключається Луцька міська рада. Можливо, це будуть якісь електроскутери чи електроквадроцикл».

А от амбулаторію у селі Зміїнець ще офіційно не відкривали, однак працівники сподіваються, що вже цьогоріч відбудеться урочисте відкриття. Щоправда, вже рік пацієнти мають можливість отримувати тут медичні послуги.

На противагу ФАПу у селі Іванчиці в амбулаторії Зміїнця є сучасне обладнання та затишне комфортне приміщення. Наталія Лечук працює тут медичною сестрою, у штаті є також лікар, санітарка і лаборант. Розповідає: після приєднання до Луцької громади багато чого змінилося.

«Нині усім пацієнтам цих медичних закладів, які приєдналися до Луцька, потрібно переукласти декларації зі своїми сімейними лікарями. А лише у Зміїнці майже дві тисячі мешканців», – зазначає медсестра.

Директор Луцького центру первинної медичної допомоги Ігор Гнєтньов сподівається, що до кінця року облаштують усі приєднані ФАПи та амбулаторії. Частину медичних установ, каже він, отримали у гарному стані, частина потребує ремонту та осучаснення.

«Міська рада планує впродовж 2021 року зберегти амбулаторію у селі Рокині, а замість ФАПу у Княгининку побудувати нову амбулаторію. На три села – Іванчиці, Озденіж та Буків – у планах облаштувати новий ФАП. Зміни торкнуться ще кількох сіл. У Милушах, Сирниках та Баєві облаштують медичні пункти, де проводитимуть планові лікарські прийоми спеціалісти», – розповів Ігор Гнетньов.

Зі слів начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимира Лотвіна, 4 січня відбувся перехід усіх працівників, а в НСЗУ подані відомості для передавання документів.

Як відомо, до трьох медичних закладів Луцька приєднали три амбулаторії та дванадцять ФАПів. До Луцького центру первинної медичної допомоги №1 – дві амбулаторії та ФАПи Княгининівської ОТГ. До Луцького центру №2, що на проспекті Відродження, тепер належить амбулаторія Жидичинської ОТГ. А до Луцької амбулаторії №1, що на вулиці Банделіані, приєднано амбулаторію та п’ять ФАПів Заборольської ОТГ.

Володимир Лотвін каже: окремі амбулаторії та ФАПи знаходяться в такому занедбаному стані, що критично потребують ремонту. Нині процес приєднання ще триває. Тож до кінця лютого повинні передати усе майно прилеглих до Луцька громад. А щодо працівників, то всі вони вже перейшли на роботу до комунальних закладів Луцької громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus