USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Що принесло Україні «Євро-2012»

19 Червня 2013 17:28
Декілька десятків мільярдів гривень витратили у минулому році під час підготовки до «Євро-2012». Чи багато користі принесли об’єкти, збудовані під час підготовки до чемпіонату, з’ясовували журналісти.

Про це пише ВВС Україна.

Згідно із Державною цільовою програмою фінансування підготовки до проведення чемпіонату, із державного бюджету мало бути виділено 56,5 мільярда гривень, а також ще 3,7 мільярда гривень із місцевих бюджетів.

За словами Президента Віктора Януковича, хоч кошти, витрачені на Євро-2012 і не могли окупитися за час чемпіонату, проте вони «слугуватимуть не одному поколінню і підуть людям на користь», а також покращать імідж України у світі.

Туризм, бізнес, дороги і Hyundai

За інформацією Державної прикордонної служби, у рік проведення футбольного чемпіонату Україну відвідали 24,6 мільйона іноземних туристів. Проте це лише на 2,8% більше, ніж кількість іноземних туристів, які відвідали в Україну роком раніше.

«Євро-2012» також не стало поштовхом для розвитку малого та середнього бізнесу, особливо, пов'язаного із ресторанною та готельною справою, а українські готелі загалом залишаються дорожчими, ніж у більшості європейських міст.

Єдиною галуззю української економіки, яка демонструвала високі темпи зростання при підготовці до «Євро-2012», було будівництво. У першій половині 2012 року воно стало одним із двигунів української економіки. Втім, вже на кінець року обсяги робіт у будівництві різко скоротилися, і у другій половині року Україна увійшла в рецесію.

Стан та якість українських доріг, включно із тими, що були реконструйовані до Євро2012, і на які було витрачено близько 15 млрд гривень бюджетних коштів, викликала обурення водіїв по всій Україні після довгої та сніжної зими.

Окремою темою стала історія багатостраждальних швидкісних потягів Hyundai, також запущених напередодні футбольного чемпіонату.

Навіть об'єкти, напряму пов'язані із проведенням «Євро-2012» у кожному із міст, де проходили матчі футбольного чемпіонату, - аеропорти та стадіони, - принесли небагато користі, хоча саме на них витратили мільярди.

Київ
Побудований до «Євро-2012» новий термінал D міжнародного аеропорту у Борисполі - головні повітряні ворота України - за рік, за визначенням уряду, опинився у «кризовому стані».

Вартість будівництва і реконструкції - 6,7 мільярда гривень (із них 4,8 мільярда гривень на термінал D);
Планова пропускна потужність - 25 млн пасажирів на рік (термінал D - 15 мільйонів пасажирів);
Фактичний пасажиропотік - 8,27 мільйона осіб за 2012 рік (третина від планової потужності).

Рахункова палата звинуватила адміністрацію аеропорту у нецільовому використанні 3,7 мільярда гривень, виділених із бюджету в рамках підготовки до «Євро-2012». За оцінкою експертів рахункової палати, нині аеропорт зіштовхнувся із ризиком неповернення 4,3 мільярда гривень кредитних коштів, покриття яких має взяти на себе держава.

Перший квартал 2013 року аеропорт завершив зі збитком у 60,6 мільйона гривень, хоча перший квартал 2012 року був для нього прибутковим. Адміністрація аеропорту пояснює це тимчасовими складнощами, пов'язаними із виходом з ринку кількох авіакомпаній, серед яких - і «Аеросвіт», що обслуговувалися у терміналі D.

Вартість реконструкції Національного стадіону «Олімпійський», де проходив фінал «Євро-2012», весь час зростала, і врешті сягнула 4,7 мільярда гривень. Прибуток стадіону у 2012 році - 1,5 мільйона гривень. Наразі тут, крім футбольних матчів, відбуваються концерти, вечірки, конференції.

Львів
Львівський міжнародний аеропорт імені Данила Галицького сьогодні майже так само порожній, як і до свого відкриття.

Вартість будівництва - 4,6 мільярда гривень (із них з бюджету - 4,3 мільярда гривень);
Планова пропускна потужність - 7,3 мільйона пасажирів на рік;
Фактичний пасажиропотік - 570 тисяч осіб за 2012 рік (8% від планової потужності).

Адміністрація аеропорту твердить, що показники 2012 року є рекордними для львівського аеропорту, і майже удвічі більшими, аніж у 2011.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров, відповідаючи на запитання, навіщо було будувати у Львові аеропорт на понад 7 мільйонів пасажирів, щоб він був завантажений менше, ніж на 10%, заявив, що «внутрішньо посміхнувся».

«Хто ж будує такі об'єкти, як аеропорт, з розрахунку сьогоднішньої пропускної спроможності? Якщо такий об'єкт будується, то він розрахований на 100-200 років», - пояснив український прем'єр.

Новий стадіон у Львові, збудований до «Євро-2012», виявився непотрібним навіть місцевому футбольному клубу "Карпати". Вартість його будівництва становила 2,9 млрд гривень (із яких бюджетні - 2,7 млрд гривень). За рік, що минув від Євро-2012, на стадіоні відбулося менше 10 матчів, а його утримання коштує місту близько 20 млн гривень на рік.
Харків
Реконструкція аеропорту у Харкові відрізнялася двома особливостями - коштувала менше і здійснювалася не тільки бюджетним, але й приватним коштом.

Вартість реконструкції - 2,3 мільярда гривень (із них приблизно 1,5 мільярда гривень із бюджету на модернізацію аеродромного комплексу, близько 800 мільйонів гривень - приватні кошти на модернізацію старого терміналу та будівництво нового);
Планова пропускна потужність - 2 мільйони пасажирів на рік;
Фактичний пасажиропотік - близько 500 тисяч пасажирів за 2012 (25% від планової потужності).

У реконструкції стадіону, так само, як і аеропорту у Харкові, брав участь бізнесмен Олександр Ярославський, який на той час також був власником місцевого футбольного клубу «Металіст». Загалом реконструкція харківського стадіону коштувала 783,68 мільйона гривень (майже 100 мільйонів доларів), із яких приблизно третина були приватними коштами. Загалом Ярославський вклав у підготовку Харкова до «Євро-2012» приблизно 250 мільйонів доларів.

Проте наприкінці 2012 року бізнесмен склав із себе повноваження президента ФК «Металіст» через, як він сам заявив, «незрозумілі претензії міської влади до мене як до інвестора і, як наслідок, безпрецедентний психологічний тиск, який чиниться на команду і колектив».

Новий власник «Металісту» Сергій Курченко, 27-річний бізнесмен, якого пов'язують із найближчим оточенням президента Януковича, у травні цього року викупив стадіон «Металіст», який є базою його футбольного клубу, у харківської влади за 70 мільйонів доларів, тобто на третину дешевше за вартість його реконструкції.

Донецьк

Із об'єктів,збудованих в Україні до «Євро-2012», міжнародний аеропорт у Донецьку імені Сергія Прокоф'єва є чи не найдорожчим.

Вартість будівництва - 6,9 мільярда гривень (із яких 6,5 мільярда гривень - з державного бюджету);
Планова пропускна потужність - 10 мільйонів пасажирів на рік;
Фактичний пасажиропотік - 1 мільйон осіб (10% від планової потужності).

Пояснюючи, навіщо Донецьку такий великий аеропорт, Борис Колесніков заявляв, що «усі прогнози свідчать, що за сім років Донецьк прийде до 5 мільйонів пасажирів і стане один із найбільших аеропортів європейської частини СНД». Крім того, український уряд заявляв і про плани перетворити цей аеропорт у «хаб» для рейсів із Європи до Азії. Наразі міжнародними рейсами, що нині здійснюються із аеропорту, є чартери до Туреччини, Єгипту та ОАЕ.

Збудований приватним коштом у 2009 році стадіон «Донбас-Арена», що також є базою ФК «Шахтар», - єдиний із стадіонів, який приймав матчі «Євро-2012», але ніяк не був пов'язаний із державною підготовкою до нього та використанням бюджетних коштів.

Його будівництво обійшлося «Шахтарю», власником якого є Ринат Ахметов, у 400 мільйонів доларів, тобто дешевше, ніж держава заплатила за реконструкцію стадіону «Олімпійський» у Києві. Нині на стадіоні відбуваються не тільки матчі, але й концерти та вечірки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
мотлох Показати IP 19 Червня 2013 18:56
Хтось Клацнути перевіряє статтю перед тим Клацнути як її опублікувати.
Mangol до мотлох Показати IP 20 Червня 2013 08:16
Роби [Ctrl]+[Enter]
Romanas Показати IP 19 Червня 2013 23:08
В тексті треба дещо повиклацувати. Ато смішно якось....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus