USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Щоб не псувати безготівкову статистику: як хитрують водії луцьких маршруток

20 Квітня 2021 08:00
Водіїв маршрутних таксі Луцька вже не раз попереджали в міськраді: якщо братимуть готівку – договір з таким перевізником розірвуть. Втім підприємливі шофери додумалися брати гроші й давати свою картку на розрахунок.

Чи знають про ці хитрощі в управлінні транспорту та зв’язку і чи більше лучан розраховується за проїзд безготівково, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Лучанка Алла каже: не раз в маршрутних таксі бачила, як водій бере готівку, натомість дає пасажиру свою картку – щоб не псувати безготівкову статистику.

Коментарів про такі випадки вистачає і в соцмережах. Втім думки лучан розділяються: є люди, які вважають, що проїзд має бути безготівковим, а такі хитрощі – неприпустимі.

«Я розраховуюся карткою. Це зручно, – каже лучанка Лариса. – Я вважаю, що це правильно, бо іде наповнення бюджету – можна щось тоді змінити. А, якщо ми будемо розраховуватись кожен готівкою, то що буде? Буде безлад! Мені здається, це неправильно, коли водій дає пасажиру свою картку».

Сідаємо у маршрутку №9 і бачимо: водій бере у пасажира готівку. Щоправда, під прицілом камери картку на розрахунок ніхто не дає, натомість вся готівка опиняється у пакеті. Водій запевняє: гроші бере лише у тих, хто не з Луцька. Мовляв, це такий собі акт милосердя для немісцевих.

«У нас такий маршрут, що дві лікарні, мусимо якось виходити з ситуації», – каже він.

У міськраді перевізників не раз попереджали, що за обіг готівки з ними розриватимуть договір, а контролери ЛПЕ спільно з працівниками «Укртрансбезпеки» регулярно проводять рейди з виявлення порушень безготівкових перевезень у транспорті. За це перевізник може заплатити до 1 700 грн штрафу. Якщо на оплаті готівкою зловили пасажира, він може відбутись попередженням або сплатити 120 грн. Якщо людина проїхала безплатно у тролейбусі – це 80 грн штрафу.

Проте що робити з підприємливими водіями, які не гребують готівкою, але не забувають і про картку для прикриття, в управлінні транспорту та зв’язку міськради поки не знають.
«Є випадки, що водій чи перевізник закуповує певну кількість карток для водіїв – для оплати за пасажирів, які розраховуються готівкою, – каже заступник начальника управління транспорту та зв’язку ЛМР Олександр Середа. – Це, скажімо так, не розв’язання питання, оскільки це – палка з двома кінцями. Для обліку – так, воно облікує готівку. Але де гарантія, що воно облікує ВСЮ готівку?! І це не стимулює пасажира придбавати ці квитки».

Втім кількість перевезень у громадському транспорті саме за електронним розрахунком зростає щомісяця.

«У лютому було 727 тисяч транзакцій, в березні 856 тисяч, а у квітні вже 950 тисяч – це в автобусах», – додає Олександр Середа.

Купують все більше е-квитків, кажуть в центрі допомоги CityСard.

«Восени у нас були продажі десь приблизно близько тисячі карток на місяць, взимку, коли почалися перші контролі, – дві з половиною – три тисячі, – зазначає заступниця директора ТзОВ «Ciті Кард Систем» Інна Артемчук. –Наразі тенденція втримується – понад три тисячі карток придбано протягом місяця».

Працівники «Ciті Кард Систем» нагадують: розрахуватися за проїзд безготівково можна не лише е-квитком, а й за допомогою банківської картки, мобільного додатку або через мережу інтернет і за допомогою банківського рахунку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Житель Показати IP 20 Квітня 2021 08:19
Не подобається платити готівкою платіть карткою, так це зручніше, але є безліч причин чому деякі люди платять готівкою і це нормально.Відстаньте вже від тих водіїв!!! Ви можете писати новини, про події в державі або інформацію яка корисна для жителів регіону.
К.лучанин до Житель Показати IP 20 Квітня 2021 11:07
Згідний з вами! За кордоном , у тій же Польщі можна платити і карткою і готівкою, в Італії так само. Мій обовязок як пасажира оплатити проїзд і все і крапка! І я це роблю! В нас національна валюта ГРИВНЯ і плачу нею , як по закону. Оплата тільки карткою це порушення прав людини і Законів України. Місцева влада встановлює свої Закони всупереч Конституції. Я теж хочу щоб відстали від водіїв і пасажирів бо це НЕПОДОБСТВО. Терміналів явно не вистачає для поповнення , це проблема місцевої влади. Це я маю бігати шукати по Луцьку термінали, коли живу на околиці міста а супермаркетах і ТЦ відсутні термінали.
Так собі до К.лучанин Показати IP 20 Квітня 2021 19:38
Ну якщо розуму не вистачає поповнити з мобільного, то бігай.
Андрій до Так собі Показати IP 21 Квітня 2021 02:29
Шановний ! Не у всіх старших людей є смартфони. Багато хто з старшого покоління користується звичайними кнопочними телефонами. Може відкриєте секрет, як поповнити якийсь рахунок з допомогою кнопочного телефону ???
Так собі до Андрій Показати IP 21 Квітня 2021 16:14
Відкрию секрет для таких як ти, але нікому більше не кажи, всім пенсіонерам видають приватні пенсійні картки які е пільговими і їх не треба поповнювати, якщо в літніх людей є конопочний телефон то в них є і сім карта, тобто вони як мінімум вміють дзвонити, а якщо дзвонять то відповідно поповнюють рахунок. Не дякую.
Вктор до Так собі Показати IP 23 Квітня 2021 11:29
Картка пенсіонера не діє в маршутному таксі. Тільки в тролейбусах і все крапка.
1819 до К.лучанин Показати IP 21 Квітня 2021 19:27
Тобто коли ти платиш карткою в магазині за хліб, ти порушуєш закон? Тобто всі банки які видають картки за допомогою яких можна вести розрахунок, штовхають тебе на порушення закону? ОК Покищо все логічно, продовжуйте!
Отакої Показати IP 20 Квітня 2021 08:46
Наповнення бюджету...то може нам вже нададуть звіт сіті про наповнення(податки).
123 Показати IP 20 Квітня 2021 09:01
Це якась нісенітниця. Можливо і було таке, що водій один чи два рази, моживо три рази із жалю до людини, або хтось із ближніх друзів водія чи його родини, які бажали проїхати в маршрутці, але не мали е-квитка для безготівкового проїзду, - скористалися е-квитком водія, а за це водій дійсно отримав від них 6,12 чи 18 грн., бо фактично за все треба платити. І я якщо би скористався чужим е-квитком, то віддав би людині 6 грн., і це нормальне явище. Так що, я гадаю, це наклеп на водіїв, системного рецидиву у цьому немає, не такі дурні водії, щоб за 6 чи 12 грн. позбутися роботи. По перше: водії знають, що це можна перевірити контролерами, якщо е-квиток під час його робочого дня використовувався два і більше разів при тому, що водій у цей час перебував на робочому місці, тобто сидів за кермом і оплачувати проїзд практично не повинен був. По друге: який сенс водієві перед пасажирами світитися, коли серед пасажирів можуть бути контролюючі органи влади, яких водій ще може не знати в лице та які можуть знімати на відео, задля підтвердження протиправних дій з боку водія маршрутки.
К.лучанин до 123 Показати IP 20 Квітня 2021 11:50
..."задля підтвердження протиправних дій з боку водія маршрутки" - а ну поясни. будьласка, протиправні дії водія з точки зору Закону. Цікаво дуже, який же Закон водій порушив? Я розумію , що з правосуддям в Україні дуже великі проблеми і цим користується місцева влада. Та нехай собі знімають на відео воно нічого не дає.
житель Показати IP 20 Квітня 2021 09:02
Система оплати проїзду не продумана до кінця. Вона хороша тільки для людей, які їздять кожний день, а гості міста навпаки страждають від неї. Тому альтернативою оплати має залишатися готівка. Після введення цієї оплати багато хто почали ходити пішки, ще й карантин в цьому допоміг, тому не буде збільшення прибутку від пасажиропотоку, оплата якого здійснюється від сітікарт. Вважаю, що приватні перевізники повинні брати оплату готівкою, а депо хай собі грається з європейськими ноухао
Лучанин Показати IP 20 Квітня 2021 09:27
Нещодавно був сюжет, де така поведінка водія подавалась як позитивана, а зараз навпаки.
Семен Показати IP 20 Квітня 2021 09:32
гроші з картки водія списались і поступили в систему?
муха Показати IP 20 Квітня 2021 09:46
ми звичайно маємо перейматись за поповнення бюджету міста, алеж не буквально і кожен раз коли треба проїхати маршруткою!Не перекладайте свої проблеми на плечі простих людей . Для цього цілий відділ міськради, нехай щось думає , є муніципальний транспорт , і конкурси на перевізників. То заппропонуйте нормальні умови і оберіть найкращого . Що , не вмієте ? тількии висувати свої брєдові вимоги. скільки вже можна знущатись над простими людьми! Які вже починають боятись проїзду по місту - бо завжди щось не так , не туди,чи взагалі зненацька нема маршруту .( для пирихильників сіті карт - оплачую карткою , але й ЗА альтернативу оплати готівкою при протребі ).
лоргі Показати IP 20 Квітня 2021 09:46
яка різниця картка активована чи пасажиром чи водієм. гроші йдуть на один рахунок. водії молодці.
лоргі Показати IP 20 Квітня 2021 09:48
безкотовна порада Працівники «Ciті Кард Систем» нагадують: розрахуватися за проїзд безготівково можна не лише е-квитком, а й за допомогою банківської картки, мобільного додатку або через мережу інтернет і за допомогою банківського рахунку. НАПИШІТЬ ЦЕ У ВСІХ МАРШРУТКАХ ТА ТРОЛЕЙБУСАХ НА ВИДНОМУ МІСЦІ І ВЕЛИКИМИ БУКВАМИ. люди не знають шо можна платити банківською карткою. і не сідають в тролейбус коли не має на сіті кард
Олег Показати IP 20 Квітня 2021 10:28
А як бути гостям міста? Де можна купити картку? А якщо потрібно проїхати лише один раз? Чому він вартує більше 30 грв? Для міста потрібно встановити на кожній зупинці автомат, щоб людина могла купити квиток. Лише тоді можна із водіїв вимагати, щоб не брали гроші за проїзд.
Правдоруб Показати IP 20 Квітня 2021 10:33
Якщо в маршрутках встановити готівкові автомати ,які будуть видавати талончик за проїзд або якусь іншу електронну фіксіцію оплати то всі питання по отриманню плати за проїзд водіями відпадуть..
123 до "муха" Показати IP 20 Квітня 2021 10:44
До читача "муха". Я з вами повністю згідний і підтримую вашу думку. Але що зараз вже поробиш, коли до Луцької міської влади прийшли люди без креативного мислення, які мабуть прикриваючись правильними гаслами, прагнули будь-яким способом потрапити у владні структури.
ТЕТ Показати IP 20 Квітня 2021 10:44
У Польщі діють одноразові квитки, які продають в магазинах, кіосках, а в громадському транспорті компасуються. Може і нам досвід сусідів запозичити. Не завжди і не скрізь є можливість поповнити картку. Якщо є проблема, її треба очолити.
Семен Показати IP 20 Квітня 2021 10:53
В банку пластикову картку дають безкоштовно. Чому для платежів в транспорті вона коштує 30 грн. Не отримавши послуги я вже віддав гроші. Скількі десятків тисяч продано карток?
Житель Показати IP 20 Квітня 2021 11:04
Радує те, що є адекватні громадяни, які це розуміють!
Просто Показати IP 20 Квітня 2021 23:46
Чому водіям не дають спокійно працювати, бути зосередженим на дорозі,а не контролерах,штрафах і т.д.,це також порушення прав людини,як працівника.В кого кнопочний телефон,то як він поповнить сіті кард? Всі такі круті,що аж верне.....
Лучанин Показати IP 20 Квітня 2021 23:55
Повторюю для тих хто і танку. Не потрібно купувати картку сітікард, вчтановлюєте додаток на телефон Citicard, і маєте віртуальну картку, поповніть її і розраховуйтесь.
123 до "лучанин" Показати IP 21 Квітня 2021 10:30
Для коментатора "лучанин", який як я бачу сам у танку: У нас 75% населення, особливо в сільських місцевостях (не хочу принизити їх гідність) поняття не мають, що таке "айфон чи смартфон", а про додаток я взагалі не кажу. Ці 75% населення ще користуються старими кнопковими мобільними телефонами, про який додаток, як ти кажеш тут може йти мова. Не всі громадяни України можуть дозволити купити собі "айфон чи смартфон" за 5-10 тисяч грн., при тому всьому, що мають зарплати і пенсії найнижчі в ЄС та можливо на всьому пострадянському просторі. Наприклад: людина з села приїхали в Луцьк на один день, щоб здійснити на ринку якісь закупки. Виходить по твоєму, що ця людина повинна відвідати ТОВ "СІТІ КАРД СИСТЕМ" викупити Е-квиток пластит за 30 грн. і через термінал закинути гроші, щоб всього один чи два рази проїхатись в тролейбусі або у маршрутці. Ти мене вибач дорогенький, але я на боці тих 75% громадян, які рахують, що гривня, якраз має функцію та визначає порядок і форми платежів, розрахунків: зайшов заплатив, і все...? А не витрачаєш пів дня дорогого часу, щоб отримати Е-квиток, щоб потім його ще поповнити....? А далі, що залишається у село повертатись, бо день вже даремно пройшов!!!
Анонім Показати IP 21 Квітня 2021 13:26
співвітчизники, чому ми такі дикі? чи, може, тупі? оплата проїзду лише в БЕЗГОТІВКОВІЙ формі!!! такі правила, а ми все колотимо воду в ступі.
Хамло до Анонім Показати IP 21 Квітня 2021 19:37
Ніхто не має права обмежувати право споживача у вільному виборі способу оплати за товари чи послуги.
Небайдужа людина. Показати IP 21 Квітня 2021 13:35
От скільки можна чіплятись до водіїв, і до тих бідних пасажирів???? Невже в державі немає нагальних проблем, і інших злочинів, що згадують щодня Е-квиток? Чому, людям нав'язують безготівковий розрахунок, в той час, коли в нас в державі ходить готівка!? Тільки сам пасажир повинен вирішувати, як йому зручно платити, так хай і платить, і досить мусолити цю тему.. Чому, порушується Конституція, і права пасажирів??? Де юристи? Чому не пояснюють права простих людей. Ну, скільки можна людей як тих звірків дрисерувати? Ще раз повторюю, людина має право на території України, розраховуватись як готівкою, так і картою, це її право і вибір.!!!
Олег Показати IP 21 Квітня 2021 13:47
Навіть в Польщі поки купиш квиток твій автобус вже поїхав і чекаєш слідуючого це не зручно. Час втратив - спізнився! Готівка: побачив - заскочив - заплатив - поїхав - і все, для чого цей гемор. Картка не картка заплатили і крапка! Що ви на Польщу рівняєтесь, в них гроші на рахунок зараховуються по 2 дні...а у нас 1-2 години! 21 століття.
346 Показати IP 21 Квітня 2021 17:48
А в чому, власне проблема? Карткою по терміналу провели - гроші, як думають деякі, пішли в бюджет. Як різниця, чиєю карткою, пасажира, чи водія? Факт проїзду пасажира зареєстровано. Кількість людей пораховано. Що не так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus