USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

Зневоднення осаду на очисних «Луцькводокалу»: в місті вирішать питання поширення неприємного запаху

26 Серпня 2021 13:31
КП «Луцькводоканал» має намір придбати спеціальний мобільний пристрій для зневоднення мулу на очисних спорудах.

Про це йшлося 26 серпня під час пленарного засідання 17-ї сесії Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення Про надання КП «Луцькводоканалу» дозволу на укладання договору фінансового лізингу з метою придбання мобільного комплексу зневоднення та осаду на базі мультидискового шнекового дегідратора MDQ-452-С в контейнерому виконанні.

Директор «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк розповів, що ключовий елемент очистки стічних вод – це виділення осаду зі стоків, які потрапляють на очисні споруди.

«Це ключова проблема для будь-яких очисних, які на сьогодні працюють в Україні за принципом природного осідання, природного зневоднення. Це займає великі площі та створює велике навантаження і на очисні споруди, і на екологію. Залишковий мул у стоках, які сьогодні зайшли на очисні споруди, покине їх орієнтовно за два роки. За цей період ми робимо багато дій із його перевалки, з його вивезення. Це також сприяє і поширенню запахів. Торік ми запросили провідного виробника для можливої адаптації мультишнекового дегідратора – на сьогодні це найсучасніша технологія зневоднення. Він пройшов успішні випробування на наших очисних спорудах», – сказав він.

Стічну воду, яка зайшла в очисні споруди, завдяки мультишнековому дегідратору можна відразу відділити від мулу.

«Луцькводоканал» має намір придбати мобільний мультишнековий дегідратор і адаптувати його до очисних споруд. Його вартість – 14,6 мільйона гривень. Він розрахований на потужності очисних споруд міста.

«На сьогодні ми не маємо можливості ні через інвестиційну програму, ні через інші джерела його придбати. Ми вирішили піти шляхом фінансового лізингу. Це дозволить нам його швидко отримати та виконувати необхідні функції на очисних спорудах», – зазначив Віктор Гуменюк.

За його словами, вже оголошено тендерні процедури. Дегідратор планують встановити на очисних на початку наступного року.

Додав, що в рамках реконструкції очисних споруд «Луцькводоканалу» передбачено будівництво цеху зневоднення, а придбання мультишнекового дегідратора можна врахувати в проєктній документації на реконструкцію.

«Паралельно цього року проведено великий об’єм робіт із вивезення мулу. Такі роботи заплановані і наступного року. Якщо це вдасться, ми трішки видихнемо і будемо мати більш якісну очистку та значно менше навантаження на екологію щодо викидів в атмосферне повітря», – відзначив директор «Луцькводоканалу».

Луцький міський голова Ігор Поліщук зауважив, що в червні-липні в місті була гостра проблема з поширенням неприємних запахів.

«Я неодноразово казав, що ця проблема зумовлена вивезенням колосальної кількості мулу з очисних споруд, того мулу, який не вивозився десятки років. 8000 тонн мулу вивезено тільки за два тижні липня. Уявіть, що відбувалося на очисних спорудах. Чому цей мул не вивозився в необхідній кількості протягом минулих років? У нас немає такої інформації», – інформував мер.

Наразі кількість скарг на неприємний запах зменшилася в сотні разів. А в липні нараховувалося близько 50 таких скарг у день.

«Припинилося вивезення мулу, припинилася ця проблема і ті біоречовини, які ми додаємо в наші очисні споруди, підтверджують свою ефективність. На сьогодні ця проблема зведена до мінімуму», – наголосив міський голова.

Урешті депутати підтримали проєкт рішення.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 26 Серпня 2021 13:51
Чекайте підвищення тарифу.
скептик Показати IP 27 Серпня 2021 10:38
причиною смороду є не тільки очисні в Липлянах, а й поля фільтрації цукрового, які так ніхто не очистив від фекалій

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus