USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Міська каналізація – не яма, в яку можна вкинути все». Що виявляють у лабораторії луцьких очисних споруд

26 Серпня 2022 11:53
«На жаль, наші люди вважають, що в каналізацію можна скинути все. Однак міська каналізація – це не яма, в яку можна вкинути все зайве в домі, починаючи від шкарпеток і закінчуючи продуктами харчування», – зазначає заступниця керівника хіміко-бактеріологічної лабораторії очисних споруд КП «Луцькводоканал» Інна Денисюк.

Вона 22 роки працює на очисних спорудах у Липлянах. Свій шлях тут розпочала на посаді лаборанта третього розряду.

Загалом у лабораторії очисних споруд нараховується семеро працівників: окрім заступниці керівника лабораторії, це четверо лаборантів, інженер-хімік і пробовідбірник. Фахівці лабораторії практично щодня досліджують стоки на наявність показників, затверджених планом роботи.

Інформаційному агентству Волинські Новини Інна Денисюк розповіла про специфіку роботи і загрози, які тягнуть за собою тотальна економія води та неконтрольоване використання мийних засобів.

Далі – її пряма мова.
ПРОБИ ВІДБИРАЄМО ДО 12:00

Хімічна лабораторія проводить щоденний (окрім вихідних) контроль на всіх етапах очищення стічних вод. Щоденно проводить контроль за показниками: азотна група, pH, температурний режим, розчинений кисень, фосфати, завислі речовини. Подекадно проводить розгорнутий аналіз за 13 показниками (азот амонійний, нітрити, нітрати, фосфати, сульфати, завислі речовини, сухий залишок, хлориди, хімічне споживання кисню та біологічне споживання кисню, нафтопродукти,розчинений кисень, pH, температура).

Проби відбираємо згідно з контрольно-нормативними документами до 12:00 для виконання лабораторних досліджень у день відбору.

Також тричі на тиждень ми проводимо внутрішній лабораторний контроль за роботою аеротенків, щоб побачити результат очищення стічних вод, які поступають на вході очисних споруд.
Читати ще: З каналізації – на очищення. Як працюють луцькі очисні споруди

Аеротенкспоруда для штучного біологічного очищення стічних вод за допомогою активного мулу та продування повітрям. Аеротенк являє собою бетонний проточний басейн завглибшки три-п’ять метрів, завширшки від трьох до 12 метрів і завдовжки до 150 метрів.


Результати аналізів дозволяють технологу підібрати правильний режим очищення. За цими даними він розуміє, чи потрібно збільшити/зменшити кількість аеротенків, які працюють, скільки повітродувок мають працювати, чи відповідає всім нормам мул і як відбувається процес біологічного очищення.
КОЖЕН НАМАГАЄТЬСЯ ЗЕКОНОМИТИ ВОДУ

На жаль, останнім часом змінилася кількість хімічних показників на вході очисних споруд. Протягом останніх трьох років побутові стоки переважають (70%). Луцьк живе побутовими стоками. Виробничих стоків – дуже мало.

Процес очищення стоків важкий і довготривалий, але поки перевищень за доведеними гранично допустимими скидами не було.

Є правила приймання стічних вод у міську каналізаційну мережу Луцька. (Вони розроблені на основі загальнодержавних). Їх ухвалила міська рада і вони є обов’язковими до виконання для всіх абонентів, які використовують нашу питну воду. У результаті використання питна вода перетворюється на зворотну та потрапляє в каналізаційну мережу.

Технічне управління відбирає проби, а лабораторія проводить контроль за показниками, доведеними до всіх абонентів. Будь-яке підприємство можна визначити за цими показниками. До того ж, контролюючи вхід на очисні споруди, ми можемо з’ясувати, хто з абонентів здійснив залповий скид, оскільки кожне підприємство має характерні особливості виробництва.
Кожен намагається зекономити воду. Ця масова економія призводить до зміни показників у стічних водах. Збільшено, наприклад, концентрації азоту амонійного, фосфатів.

Навіть бачок для унітаза, розрахований на сім-дев’ять літрів води, примудряються налаштувати на три-чотири літри.

Характерна економія води і для підприємств.

Представників усіх абонентів після відбирання проб ми запрошуємо на проведення аналізів. Усі проби опломбовані. У присутності представників підприємств ми відкриваємо проби й проводимо дослідження. Навіть візуально можна побачити, де концентрація речовин вища (наприклад, одна проба – темно-синя, друга – блідо-блакитна).
АБОНЕНТИ ВВАЖАЮТЬ, ЩО В КАНАЛІЗАЦІЮ МОЖНА СКИНУТИ ВСЕ

Велика проблема – неконтрольоване використання мийних засобів. Ми їх використовуємо і під час миття посуду, і під час прання, і під час прибирання… Навіть звичайне рідке мило містить синтетичні поверхнево-активні речовини (ПАР).

Очисні споруди будували 50 років тому. Вони не були розраховані на очищення від складових показників мийних речовин. Це фосфати й ПАР.

Побутові стоки з великими концентраціями азоту амонійного, фосфатів і ПАР є складовими стічної води.
Деякі власники автомийок давно перейшли на безфосфатні мийні засоби. Звичайно, такі засоби дорожчі, але це дає результат – у таких стоках практично немає фосфатів.

Близько трьох років тому в Україні поширився флешмоб щодо використання безфосфатних мийних засобів. Було підписано різноманітні листи, звернення. На жаль, це не дало результатів. Можливо, все вдалося би, якби рішення про обмеження чи заборону використання фосфатних домішок було ухвалено на рівні держави.


Країни Заходу обмежили або заборонили використання фосфатів у мийних засобах ще наприкінці минулого століття та перейшли на більш безпечні для довкілля безфосфатні мийні засоби.

Потрапляння фосфатів у навколишнє середовище через використання синтетичних мийних засобів – одна з головних причин забруднення та «цвітіння» водойм.

Якби українці використовували безфосфатні мийні засоби, це дозволило б покращити якість води в річках. Також водоканали могли би краще справлятися з очищенням стічних вод.


Забрати зі стічних вод всі синтетичні поверхнево-активні речовини, що входять до складу мила, мийних засобів, дуже важко. Так само й підібрати флокулянти та коагулянти, які розщеплять ці речовини. Це питання не лише наших очисних споруд. Це проблема фактично всієї України.
Частково ці речовини забирає активний мул, який очищає стоки. Потім він потрапляє на мулові карти просто неба, де за температури понад 20°C створює своє середовище. Це неконтрольована хімія. За певних температурних показників починається бродіння, одні хімічні речовини вступають у реакцію з іншими… У результаті – запах.

Окрім того, вода з високим вмістом фосфатів, ПАР, яка потрапляє в біоставки очисних споруд, провокує «цвітіння» води, поширення водоростей, ряски, розростання очерету тощо. Це можна спостерігати теж на озерах, річках, ставках. До того ж, цього року кліматичні умови не сприяли тому, щоб водойми поповнювалися поверхневими водами. Наприклад, знизилися показники розчиненого кисню в Стиру, що було нехарактерно для річки раніше.

***

На жаль, наші абоненти вважають, що в каналізацію можна скинути все. Це надходить на каналізаційні насосні станції, на очисні, забиває насоси, труби, виводить із ладу обладнання…

Міська каналізація – це не яма, в яку можна вкинути все зайве у домі, починаючи від шкарпеток і закінчуючи продуктами харчування.
ДВІЧІ НА РІК КАНАЛІЗАЦІЙНІ МЕРЕЖІ ПОТРІБНО ПРОМИВАТИ

У випадку офісних абонентів у стоках переважають фосфати та азот амонійний, адже використовують невеликий об’єм води.

Абоненти, які працюють у харчовій галузі й використовують під час виробництва борошно, не завжди його якісно прибирають. Борошно потрапляє у стічні води, тому збільшується концентрація певних показників.

У випадку абонентів, які працюють із рибою та сольовими розчинами, також буде характерний склад стоків. Там буде збільшено вміст хлоридів, нітратів, сульфатів, сухого залишку.

Кожен використовує свою технологію виробництва, і завдяки речовинам, які потрапляють у стічні води, можна визначити, про яке саме виробництво чи підприємство йдеться.
Тотальна економія води призводить до того, що абоненти не промивають каналізаційну мережу. Вода в ній застоюється, на трубах залишаються завислі речовини. Через це скиди не можуть бути якісними. Не рідше, ніж два рази на рік, каналізаційні мережі потрібно промивати. Тоді скиди будуть відповідати гранично допустимим нормам.

Багато абонентів, які мають офіси, взагалі не думали, що в них можуть бути перевищені окремі показники на виході. До цього призводить саме тотальна економія води.

Лабораторія фіксує всі показники, оформляє все документально. Дані передаємо в технічний відділ. Згідно з правилами приймання стічних вод, які розміщено у вільному доступі в інтернеті, за перевищення окремих показників розраховують штрафи.

Ми дуже лояльно ставимося до абонентів. Буває, пропонуємо їм провести профілактичне чищення каналізаційних мереж. Потім вони оплачують аналіз і ми проводимо повторне дослідження. Якщо перевищень за окремими показниками не виявлено, не маємо жодних претензій. У разі виявлення перевищень під час повторного аналізу нараховують штрафи. Абоненти їх сплачують, вдаються до відповідних заходів для покращення якості своїх стоків.
Ми хочемо бачити результати скидів абонентів. Потрібно, аби промислові абоненти на випусках ставили лічильники. Тобто щоби ті, хто використовує напрочуд великий об’єм води, за можливості встановлювали аналізатори на визначення деяких показників. Щоб ми могли прийти і зафіксувати показники, побачити, чи було перевищення скидів. Але ми розуміємо, що це фінансово дуже затратно.


Відповідно до Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення Луцька на 2018-2022 роки, до міської каналізації заборонено скидати, зокрема, такі забруднювальні речовини:

- речовини, здатні утворювати вибухонебезпечні, токсичні та (або) горючі гази, органічні розчинники, горючі та вибухонебезпечні речовини (нафта, бензин, гас, ацетон тощо) в перевищених концентраціях, синтетичні та натуральні смоли, олії, лакофарбові матеріали та відходи;

- погано пахучі та інші леткі речовини в кількості, що призводить до забруднення атмосфери робочої зони в каналізаційних насосних станціях;

- радіоактивні речовини, речовини, що мають підвищену токсичність, отрутохімікати, сильнодійні отруйні речовини, медичні відходи класів Б, В, Г, епідеміологічно небезпечні бактеріальні та вірусні забруднення;

- концентровані маткові розчини та кубові залишки, гальванічні розчини, осади відстійників, фільтрів, відходи очищення повітря, осади котелень, теплоелектростанцій, активоване вугілля, хімічні реактиви та реагенти;

- будь-які тверді відходи боєнь і переробки м’яса, канига, цільна кров, відходи обробки шкіри, відходи тваринництва та птахівництва, включаючи фекалії;

- тверді побутові відходи, сміття, будівельні матеріали, ґрунт, зола, шлак, скло, рослинні залишки і відходи (листя, трава, деревинні, плодоовочеві відходи);

- волокнисті матеріали (зокрема волосся, вовна), тара, пакувальні матеріали, металева стружка, тирса, синтетичні матеріали;

- харчова продукція, сировина для її виробництва, сирна сироватка, спиртова і дріжджова барда, пивна хмільова дробина.


КРИТИЧНИХ ОБ’ЄКТІВ У МІСТІ НЕМАЄ

Протягом останнього часу збільшилася концентрація нітритів на вході на очисні споруди, що не було характерно для попередніх років. Однак не йдеться про перевищення граничних концентрацій. Інколи маємо справу з підвищеною концентрацією солей.

Звичайно, хотілося би, щоб заклади охорони здоров’я, зокрема й приватні діагностичні центри, теж звернули увагу на якість своїх стоків. Вони мають хлорувати воду на виході в каналізаційну мережу й лише після цього скидати її в стічні води міста. Однак це не характерно для більшості наших медичних закладів.

Критичних об’єктів у місті немає. Великі промислові підприємства мають власні очисні споруди й не скидають свої стоки напряму в каналізаційну мережу. Там іде повторне використання води. Навіть якщо в кінцевому результаті скид відбувається в міську мережу, то в такому разі йдеться про очищену стічну воду.
У ПРОЄКТ РЕКОНСТРУКЦІЇ ОЧИСНИХ ЗАКЛАДЕНО ОБЛАШТУВАННЯ СУЧАСНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ

Під час розробки проєкту щодо реконструкції очисних споруд було враховано ті показники, за якими є перевищення, підібрано флокулянти, коагулянти для їх покращення.

Також ми передбачили встановлення на вході до очисних споруд автоматичних аналізаторів за основними чотирма показниками (азот амонійний, хімічне споживання кисню, фосфати, нітрити). Завдяки цьому кожні 20 хвилин ми отримуватимемо результати проб. Ми зможемо бачити показники нічних концентрацій, погодинних концентрацій.

У проєкт реконструкції очисних споруд також закладено облаштування сучасної лабораторії з новітнім обладнанням, придбання автоматичних пробовідбірників тощо.

Читати ще: У Луцьку за 13 млн євро проведуть реконструкцію систем водопостачання та водовідведення

Уже запрацювала мобільна установка зневоднення осаду, завдяки якій мул відразу осушують, а не скидають на мулові карти просто неба.

Сподіваємося, що запуск установки дозволить протягом двох років повністю вичистити наші мулові карти. А якщо не буде мулу, то не буде й запаху.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Рибак Показати IP 26 Серпня 2022 12:30
Проблема в тому , що лабораторія належить водоканалу і їх ніхто не контролює . Показники " в межах норми" в них тільки на бумазі , а ступінь забруднення води в річці Стир говорить про зовсім інше.
Договорились ! Показати IP 26 Серпня 2022 15:02
У всьому, виявляється, винні самі лучани, бо економлять воду і стоки в каналізаційній мережі тепер нема чим розбавити ! Висновок : заставити лучан залишати водопровідні крани цілодобово відкритими !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus