USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Щоб залучити інвестора, волинська ОТГ розчищатиме меліоративні канали

12 Серпня 2019 11:47
Велимченська ОТГ Ратнівського району утворилася півтора року тому. Молода і перспективна очільниця громади Анастасія Павлович нині каже, що чотири села об’єдналися й почали самостійно господарювати всупереч усім обставинам. Досягти мети їм неабияк допомогли і нині допомагають фахівці Волинського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ).

– На початку було дуже важко, – не приховує 28-річна Анастасія Павлович. – Жителі сусідніх сіл переживали, чи не закриють їхню сільську раду, чи не будуть всі кошти скеровані на центральну садибу у Велимчі. Однак сьогодні люди переконалися, що об’єднання пішло всім на користь.

Доходи збільшилися вшестеро

Депутатський корпус зумів мобілізувати всі ресурси й за період існування ОТГ із населенням 3876 осіб примножила свої доходи вшестеро.

Нині мають до бюджету 3,5 мільйона гривень власних надходжень, наступного року ця цифра може становити 5 мільйонів гривень. Тут не розподіляють інфраструктурну субвенцію за кількістю населення. Адже в результаті такого підходу великі села «з’їдають» левову частку коштів. Тому гроші громада скеровує на першочергові потреби. «Ми навчилися і звикли економити. Не прораховуємо на те, що може зачекати, а на найнеобхідніше», – каже Анастасія Павлович.
У лютому за залишки з освітньої субвенції придбали шкільний автобус вартістю майже 2 мільйони гривень. Кажуть, про таку покупку раніше могли хіба мріяти. Найближчим часом хочуть придбати екскаватор-навантажувач, щоб відновити меліоративні канали. Громада вже створила комунальне господарство, планує з наступного року запровадити роздільний збір сміття.

Позитивний вплив децентралізації відчули місцеві школи та амбулаторія. Місцеву лікарню перепрофілювали в АЗПСМ, яка має денний стаціонар на п’ять ліжок, стоматолога, фізкабінет і лабораторію. У штаті є терапевт, два сімейні лікарі, акушерка, лаборант, три патронажні медсестри. Жінки проходять онкопрофогляди. Усі послуги безплатні.

Щоб зберегти медзаклад, головний лікар із 40-річним досвідом пройшла курси й отримала ліцензію. Всю первинну допомогу люди отримують у своєму селі. Декларації з медичним закладом уклали понад 2,5 тисячі пацієнтів не лише з Велимча, а й із трьох сусідніх сіл, які входять до ОТГ. Усі кошти, які заплановано на медичну субвенцію, залишилися в громаді. Відокремившись від району, зазначає Анастасія Павлович, об'єднаній громаді вдалося зекономити чималу суму на роботу амбулаторії. Адже заробленими й виділеними з держбюджету коштами вони розпоряджаються самостійно. Нині громада воює за те, щоб у місцевій аптеці можна було придбати доступні ліки. Адже по пігулки вартістю 40 гривень пенсіонер змушений їхати у райцентр, витрачаючи 60 гривень.
Для зручності жителів у Велимчі відкрили відділення «Нової пошти». Громаду навіть не зупинила відмова Ратнівського представництва цієї структури. Натомість охоче погодилася Камінь-Каширська філія.

Енергію сонячних панелей продаватимуть

Школи у Велимчі та Датині, які перепрофілювалися в НВК, суттєво оновили матеріально-технічну базу. У закладах встановили твердопаливні котли, оновили систему опалення. За ці півтора року батьки школярів не здають грошей на ремонти й інші потреби. Доплачують хіба символічну суму за харчування дітей. Очільниця громади наголошує, що питання про закриття шкіл навіть не розглядали.
– Велимченський НВК за 30 років існування потребує перекриття даху, – розповідає Анастасія Павловч. – Ми зробили комплексний проект, проаналізувавши найкращі практики місцевого самоврядування. Запланували перекриття, утеплення і встановлення сонячних панелей. Влітку, коли школярі відпочиватимуть, енергію будемо продавати.

У Велимченській ОТГ чимало талановитих діток, які співають, грають на духових інструментах, є спортсменами. Однак закладу культури в селі нема. Старе приміщення клубу, де був навіть кінотеатр, розібрали по цеглинках. Щоб виправити ситуацію, у Велимчі планують збудувати Центр культури і розвитку «Особисте дозвілля». Споруда постане навпроти сільської ради. Згідно з проектом, який розробили в 2018 році, у приміщенні будуть спортивні зали, бібліотека, інклюзивний центр.
Громада з кожним роком набуває досвіду і впевнено розвивається. Нині в ОТГ пишуть стратегію розвитку. Вже розробили генплан забудови Велимча і Дошного. Згодом дійде черга і до Запілля та Датиня.

– Землі поза межами населених пунктів ми забрали ще у вересні 2018 року, – розповідає Анатасія Павлович. – Маємо великий резерв землі. Однак віддавати її в оренду не плануємо, адже це невигідно. Шукаємо інвестора, який запропонує роботу нашим жителям. А ми отримаємо надходження в бюджет – ПДФО та за оренду землі.

Більша громада – більше коштів

Промовистим доказом, що об’єднання пішло на користь громаді, є розбудова населених пунктів. У рідні села повертаються родини з Ратного і Ковеля. Зокрема, в Датині почали будуватися п’ять молодих родин.

Анастасія Павлович має амбітні плани щодо розширення громади. Каже, хоче «захопити» села Камінь-Каширського району, які розташовані поряд. Це Теклино, Видричі й Теребовичі.

– Я вперше бачу громаду, яка буде чистити меліоративні канали. Це дозволить відновити стан колишніх колгоспних земель, які стали непридатними для використання. Її віддадуть в оренду для вирощування сільгоспкультур, 200 людей отримають роботу і сплачуватимуть податки, які йтимуть на розвиток громади. Велимченська ОТГ має потенціал, я бачу його в прискореному розвитку територіальної економіки. Але громада досить маленька, її треба розширювати, приєднавши сусідні села, – вважає консультант з бюджетних питань Волинського регіонального відділення АМУ Василь Гром.

– Велимченська ОТГ – одна з найменших в Україні, однак має великий потенціал. За півтора року продемонструвала чудові темпи розвитку, навчилася розпоряджатися коштами, розставила акценти на пріоритетні напрями розвитку. Громада прийняла в розпорядження землі за межами населених пунктів, активно працює над залученням інвесторів. Якщо до цієї ОТГ доєднаються села суміжного району, населення збільшиться до восьми тисяч осіб. Відповідно зростуть надходження у бюджет. Єдиний мінус громади – відсутність будинку культури. Однак вірю, що спільними зусиллями ми розв’яжемо це питання, – зазначила в.о. виконавчого директора Волинського регіонального відділення АМУ Мар’яна Конончук.

Оксана Хведченя
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
факт Показати IP 12 Серпня 2019 13:52
Во,як полішуки господарюють!Приклад для інших.
Нісенітниця Показати IP 15 Серпня 2019 08:31
Для чого ця брехня?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus