USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Щодня в луцьких соціальних їдальнях харчуються понад 2500 переселенців

22 Квітня 2022 16:58
За місяць у луцьких соціальних їдальнях переселенці отримали майже 40 тисяч гарячих обідів. Щодня в соціальних їдальнях міста, які працюють на базі шкільних столових, харчуються понад 2,5 тисячі вимушено переселених громадян.

Про це інформував Луцький міський голова Ігор Поліщук у Facebook.

Соціальні їдальні для переселенців облаштували в гімназії № 4 імені Модеста Левицького, школах № 9, 24 та 26.

Проєкт «Соціальна їдальня» вдалося реалізувати за фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Першу їдальню відкрили в гімназії № 4 в центрі міста. Через велику кількість відвідувачів виникла потреба в облаштуванні ще однієї їдальні – вона запрацювала у школі № 26. Згодом у зв’язку зі зростанням попиту було відкрито третю та четверту столові – у школах № 24 та № 9 відповідно.

Читати ще: «Порції великі. Приходять, дякують за смачні обіди»: як у луцьких соціальних їдальнях готують для переселенців. Фото

Їдальні працюють щодня – з 12:00 до 15:00.

Аби одержати безплатні гарячі обіди в одній із соціальних їдалень міста, переселенцям потрібно звернутися до департаменту соціальної політики, що на проспекті Волі. Там їх реєструють як внутрішньо переміщених осіб і видають відповідні талони на харчування (є талони і для дорослих, і для дітей). Деталі – за телефоном: (0332) 281 000.

Переселенці мають змогу харчуватися в їдальні, розташованій якнайближче до їхнього місця проживання.

«Люди можуть безплатно харчуватися протягом місяця гарячими обідами один раз на день, – розповіла ТРК «Аверс» директорка департаменту соціальної політики, депутатка міськради Вікторія Майборода. – На сьогодні близько 4,5 тисячі людей отримали такі талони. Робота з внутрішньо переміщеними особами не припиняється. Щодня до 200 осіб звертаються до департаменту соцполітики по таку підтримку».
Кожного дня по талони до департаменту соціальної політики приходить чимало людей. Олена з Донецької області вже отримала талони на харчування для себе і дітей. «Добре, що є можливість безплатно харчуватися», – каже вона.

«Тут дуже гарно, дуже смачно і дуже добрі люди. Сьогодні в меню були борщ із капустою, картопля, котлета, салат і булочка з компотом», – розповідає переселенка з Донецької області Людмила Мироненко, яка отримала гарячий обід в одній із соціальних їдалень Луцька.

Киянка Анастасія з трирічною донечкою Кариною прийшли в їдальню для переселенців вперше. Обід смакував і мамі, і дівчинці. «Із маленькою зараз важко, бо в садочок не ходимо, тож часу, аби щось приготувати, не завжди вистачає. Тому дуже зручно, що можна поїсти тут», – говорить жінка.
Працівники їдальні, що в школі № 9, своєю чергою, відзначають: щодня кількість відвідувачів збільшується. Меню змінюють кожного дня. На вибір є також пісні страви.

Орієнтовна вартість одного гарячого обіду – близько 45 гривень. Кошти на харчування спрямовують із місцевого бюджету за співфінансування з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом».

Голова правління Фонду Катерина Шкльода зазначає: «Якщо кількість переселенців, які харчуються в їдальнях, збільшується, то, відповідно, потреба не зменшується. Люди витрачають свої заощадження, з якими приїхали до Луцька. Тобто цей проєкт дуже потрібний і корисний. Підтримуємо цих людей як можемо, хочемо показати їм, що Луцьк – гостинне місто, і кожен, хто приїхав до нас, – такий самий українець, як і ми. Ми – єдиний народ. І дуже важливо підтримувати один одного в такий час».

Оскільки зараз у школах призупинено очне навчання, соціальні їдальні облаштували на базі закладів середньої освіти. Це найкращий варіант, адже послуга значно дешевша, ніж у комерційних закладах. Водночас забезпечено роботою персонал шкільних їдалень.

«Переселенців забезпечуємо повноцінним гарячим харчуванням. Той, хто не хоче їсти в їдальні, може приходити з власним посудом, лотками і брати їжу з собою. Є такі, які приходять сьогодні і, аби не йти до їдальні завтра, беруть їжу з собою на наступний день. Багато людей не мають змоги приготувати гарячий обід. Тому ми працюватимемо стільки часу, скільки буде потрібно, для тієї кількості людей, які цього потребуватимуть», – наголошує голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Фото Луцької міської ради
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus