USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Штраф до 153 тисяч або позбавлення волі: що чекає на волинських паліїв сухої трави. Відео

30 Березня 2021 13:06
На Волині розпочався сезон активного спалювання сухої трави на полях та на території житлових масивів. Лише за період з 17 по 29 березня виявили загорянь загальною площею понад 20 гектарів. Горіли й господарські, і житлові споруди. Окрім збитків, спричинених необережним поводженням з вогнем, паліям загрожують й штрафи до 153 тисяч гривень та в окремих випадках кримінальна відповідальність.

Про це розмовляли під час брифінгу щодо запобігання пожежам в екосистемах в Управлінні ДСНС України у Волинській області.

Як повідомив генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук, щороку з початком весняного тепла спостерігається тенденція до спалювання сухої рослинності, що призводить до виникнення пожеж в екосистемах.

З його слів, протягом 2020 року в області зареєстровано 583 пожежі в екосистемах на площі близько 853 гектарів, з яких 462 – пожежі сухої рослинності на площі близько 692 гектарів, 31 пожежа торфовищ на площі близько 71 гектара, 89 пожеж лісу на площі близько 90 гектарів. Лише за останній тиждень в області виникло 18 пожеж в екосистемах, внаслідок яких знищено сухої рослинності на площі понад 13 гектарів та один дачний будинок.
Головний рятувальник області підкреслив, що усі ці пожежі – через людську недбалість та навмисне спалювання сухої рослинності.

Нагадаємо, 29 березня до служби 101 надійшло 3 повідомлення про пожежі, що трапилися на території Волинської області. Горіли господарські будівлі в місті Любомлі та Камінь-Каширському районі, а також суха трава на території дачного масиву в Іваничівському районі. Усі загоряння ліквідовані силами працівників пожежно-рятувальних підрозділів.

Водночас, як повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк, згідно зі статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 6120 гривень) і на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 до 21 420 гривень).

Ті самі дії вчинені в межах території природного заповідного фонду, а їх на території області дуже багато, – це штраф від 6120 до 12240 гривень. В лісі – від 4500 до 15 300 гривень для посадових осіб і від 1500 до 4590 гривень для фізичних.

Якщо ці дії призведуть до знищення або пошкодження лісу, сума виростає до 15 300 гривень для фізичних осіб, а для посадових – до 30060 гривень.

Також головний еколог області зазначив, що відповідно до 245 статті Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від 91 800 до 153 000 гривень.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

«По кожному факту підпалу ми співпрацюємо з поліцією, державно-екологічною інспекцією. Щоразу під час виявлення такого правопорушення ми будемо проводити службове розслідування в населених пунктах і вживати певних заходів. Але я хочу, щоб населення розуміло, що безкарним не залишиться ні один випадок підпалів – чи то сміття, чи лісових масивів, чи сухої трави», – наголосив Володимир Грушовінчук.

Водночас, він додав, що спалювання гілля чи сухої рослинності заборонене не залежно від того, на приватній території це відбувається чи поза нею.

Вікторія СЕМЕНЮК, відео з архіву Управління ДСНС України у Волинській області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Правдоруб Показати IP 30 Березня 2021 13:58
Я думаю що паліїв трави будуть штрафувати также як курців в громадських місцях. Спочатку потрібно було розробити відповідну процедуру яка відповідає чинному законодавству.
О! до Правдоруб Показати IP 30 Березня 2021 17:42
З таким же результатом, як у боротьбі з корупцією.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus