USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Електорат Порошенка в 10 областях, які пережили воєнний стан, скоротився на третину, – Шустер

8 Лютого 2019 11:35
Аналітична група фонду журналіста і телеведучого Савіка Шустера Open Mind Foundation провела опитування в 10 областях України, де в кінці минулого року вводився воєнний стан. Соціологи з’ясовували емоційний стан людей в цих регіонах в день початку воєнного стану і через два тижні після його завершення. Результати дослідження продемонстрували, що більш за все рішення президента України Петра Порошенка підтримували люди у віці 30-44 років. Однак понад 80% громадян, у яких введення воєнного стану викликало емоції приниження і злості, вважають, що глава держави пішов на цей крок виключно заради своєї передвиборної кампанії, пише видання «ГОРДОН».

"Наш фонд вивчає емоції окремої людини, колективні та масові емоції, механізм їх виникнення і впливу на дійсність. Ми вважаємо, що емоційний стан людей з більшою точністю, ніж результати традиційних передвиборних опитувань, відображає зміни їх електоральних переваг. Зазвичай соціологи запитують людей про те, що вони думають, ми хочемо дізнатися, що вони відчувають. Це допомагає більш глибоко зрозуміти причини і можливі наслідки рішень і вчинків великих груп людей, наприклад, виборців.

Вранці 28 листопада ми запитали жителів 10 областей, в яких в цей день було введено військовий стан: «Яку емоцію у вас викликає це рішення керівництва країни?». (Дослівно питання звучало так: «Як ви знаєте, з дев’яти ранку 28 листопада 2018 року в вашій області вводиться військовий стан. Яку емоцію у вас викликає це рішення керівництва країни?»). Учасники опитування повинні були вибрати одну з чотирьох емоцій, найбільш близьку до їхнього стану: надія, страх, приниження і злість. Ми взяли ці почуття за основу для оцінки емоційного стану людей, що потрапили в умови воєнного стану.

10 січня, через два тижні після скасування воєнного стану, ми провели друге опитування, щоб дізнатися, як тепер люди стали ставитися до рішення керівництва країни. Питання звучало так: «26 грудня 2018 року в 14.00 в вашій області було скасовано військовий стан. Яку емоцію зараз у вас викликає рішення керівництва країни про введення воєнного стану місяць тому, 28 листопада?».
Ми також вирішили з’ясувати причини появи однієї з чотирьох емоцій у респондентів, тому задавали уточнюючі питання: чому вони відчувають ту чи іншу емоцію.
Оскільки військовий стан ініціював президент країни Петро Порошенко, ризикнемо припустити, що результати опитування ілюструють емоційне ставлення респондентів до президента, який підписав указ про введення воєнного стану на території їх проживання. Розуміння причини виникнення страху, надії, злості або приниження дозволило дати більш детальну картину емоційного стану жителів 10 областей України. Всього було опитано 950 осіб при допустимій погрішності в 4,62% ​​і рівні достовірності 95%. Опитування проводилося на територіях, що знаходяться під юрисдикцією України.
28 листопада рішення керівництва країни про початок воєнного стану викликало страх у кожного четвертого жителя (25,6%) 10-ти областей України. Настрій багатьох опитаних точно передає висловлювання однієї з респонденток (мешканка Запоріжжя, 70 років): «Дуже боюся введення воєнного стану. Не знаю, куди бігти. Адже в Запоріжжі дуже багато людей з Донецька, Луганська. Якщо ще й в Запоріжжі буде військовий стан, значить, може початися війна, куди ж нам з сім’ями? Адже ми не захищені, нам і бігти нікуди ».


Найбільше в кінці листопада рішення президента злякало жінок (38%) і людей у ​​віці 30-44 років (33,5%). На початку січня страх зменшився, але не зник повністю: 17,9% всіх респондентів сказали, що бояться досі, причому переважна більшість з них (85%), зізналися: їх лякає те, що введення воєнного стану нічого не змінило, і загроза вторгнення Росії залишається. Здавалося б, незначна частка з тих, хто продовжує жити в страху (всього лише 7%) сказали, що їх лякають злочинність і корупція, які значно зросли за цей місяць. Але в умовах воєнного стану, коли злочинність і особливо корупція повинні бути зведені до нуля, це дуже високий показник.

Соцопитування 10 січня 2019 року показало, що жінки і покоління у віці 30-44 років стали відчувати страх значно рідше – тільки 23,5% жінок сприймали листопадове рішення президента зі страхом. Люди у віці 30-44 років стали відчувати страх з приводу рішення керівництва країни в два рази рідше – 16,6% замість 33,5%. Це єдина вікова група, чий страх перейшов майже порівну в надію (вона підвищилася на 7,4%) і приниження (зросло на 6%). Можна припустити, що частина цього покоління відчули незламність країни, а майже така ж частина вирішила, що введення воєнного стану – це частина передвиборчої кампанії президента.
За результатами нашого опитування 28 листопада 2018 року, рішення президента ввести воєнний стан у 10 областях викликало надію у 33,1% жителів старших 18 років. З певною часткою ймовірності можна сказати, що в кінці листопада вони могли проголосувати за чинного президента України Петра Порошенка, який виступив з ініціативою ввести воєнний стан. Надію на нього в кінці листопада відчували 40,2% чоловіків, 39,5% молодих людей у ​​віці 18-29 років і 42,4% жителів у віці від 60 років і старших. Цих респондентів можна назвати електоральним ядром Петра Порошенка.

Але вже 10 січня, через два тижні після скасування воєнного стану, електоральне ядро ​​президента значно зменшилася. Тепер його листопадове рішення викликало надію тільки у 21,5% респондентів. Тобто 11,6% жителів 10 областей розчарувалися в рішенні президента. Найбільше розчарувалися представники старшого покоління (60+) – з 42,2% до 18,4% і молодь 18-29 років – тих, що відчувають надію серед них стало в два рази менше – з 39,5% до 18,7%.
Проте, на початку січня рішення президента продовжували підтримувати кожен четвертий чоловік (23,5%) і кожна п’ята жінка (19,8%), що живуть в 10 «областях воєнного стану». Більше половини з них (51,2%) відчувають надію, тому що українці змогли згуртуватися заради захисту своєї країни. Ще 34,6% тих, що обрали надію, вважають, що влада показала Росії, що Україна незламна. Але всього лише 6,5% електорального ядра президента сказали, що в країні суттєво знизилася злочинність і корупція. Хоча це повинні були помітити набагато більше людей.

Результати нашого дослідження показують, що найбільше Петра Порошенка підтримують люди у віці 30-44 років: 10 січня майже кожен третій (27,1%) з них відповів, що рішення ввести воєнний стан продовжує викликати у нього надію – це істотно вище, ніж в інших вікових групах.
Приниження від введення воєнного стану виросло на 6,5%. Якщо 28 листопада це рішення керівництва країни принижувало 10,9% жителів 10 областей, то на початку січня вже 17,4% вважали його принизливим для себе. На 8,1% збільшився показник приниження серед чоловіків. За словами багатьох респондентів, у них складалося враження штучно створеної ситуації.

Житель Запоріжжя, 30 років: «Незрозуміло, для чого було введено військовий стан. У місті нічого не змінилося. Ні патрулів, ні збільшення кількості військових. Незрозуміло, через що його скасували. Моряків не звільнено, Донецьк, Луганськ не звільнили. Багато , як то кажуть, залишається «за кадром».

Житель Одеси, 66 років: «Запровадження воєнного стану викликало у мене здивування: чому не показали людям, де бомбосховища, чому не створили мобільні госпіталі, чому не було проведено уроків з цивільної оборони? Це якась клоунада».

10 січня рішення президента про воєнний стан стало принижувати в два рази більше представників вікової категорії 30-44 років (з 7,4% до 13,4%), а також 60 років і старше (з 10,3% до 20,2% ). Можливо, це ті люди, які на початку воєнного стану з надією сприймали дії президента. 10 січня 83,5% респондентів, які відчувають приниження, сказали, що відчувають цю емоцію, тому що впевнені: ситуація з воєнним станом – це всього лише передвиборний трюк президента.

Ще 10% тих, хто вибрали приниження вважають, що введення ВС тільки в 10 областях розділило всіх українців на людей другого сорту – тих, хто потрапив під режим воєнного стану, і першого – всіх інших. Найбільше приниженими від цього поділу виявилися літні люди 60 років і старші (20,6%) і жителі сільської місцевості (28,4%).

Серед респондентів, які обрали приниження, 23,2% у віці 18-29 років причиною назвали підвищення рівня злочинності та корупції під час воєнного стану.
Ось як прокоментувала ту ситуацію одна з респонденток. Мешканка Одеської області, 53 роки: «А що це взагалі було? Непорозуміння якесь. Це постріл після війни. Чому, коли відбирали Крим і вмирали на Донбасі люди, президент не вводив військовий стан ?!».

Три чверті жінок, які відчувають злість (75,4%), сказали, що введення воєнного стану виявилося передвиборчим трюком президента, а 16,3% відчували злість тому, що рівень злочинності і корупції за цей час підвищився.

В кінці листопада значна кількість чоловіків, кожен третій (27%), вже відчував злість, а через місяць їх стало ще на 2% більше (29%). 86,7% чоловіків, які відчували злість, впевнені, що військовий стан було введено в інтересах президента Порошенко.
Але найбільше президента звинувачують у передвиборній маніпуляції «злі» молоді люди 18-29 років: 93,5% з них вважають, що всі події, пов’язані з інцидентом в Керченській протоці, – всього лише передвиборча гра президента. Приблизно по 16% представників поколінь 30-44 і 45-59 років відзначили суттєве зростання злочинності і корупції в своїй області.
Результати нашого дослідження показують, що 46,7% жителів областей, в яких було введено військовий стан, відчувають приниження і злість по відношенню до керівництва країни. 82,1% респондентів, які обрали ці емоції, впевнені, що все було влаштовано заради того, щоб підняти передвиборчі рейтинги президента Петра Порошенка. У цю групу входить 53% всіх жителів 10 областей у віці 45-59 років і 48% представників старшого покоління (60 років і більше).

Під час другого опитування приблизно в два рази збільшилася кількість респондентів, які обрали графу «відмовляюся відповідати» – в середньому з 6,6% до 13,9%. Значна частина тих, хто вибрав цю графу відзначили, що «взагалі не помітили воєнного стану і не відчули ніяких емоцій під час його дії». Так як опитувальник не передбачав такого варіанту, інтерв’юери внесли відповіді цих людей в графу «відмовляюся відповідати».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сидор Показати IP 8 Лютого 2019 11:40
Під вибори знову дістали зі смітника того наркомана Шустера? Та хто він такий, що буде розказувати українцям за кого голосувати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus