USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Сім’я волинян виховує 18 дітей та шукає на усиновлення ще двох малюків

19 Червня 2023 08:07
Родина Степанюків з Волині усиновила та має під опікою 18 дітей. Олександр та Надія разом уже 15 років, і, як зізнаються, думають над тим, аби усиновити ще двох малюків.

Про це пише ТСН.

«Я не хотіла бути опікуном, я хотіла бути мамою. Для мене було важливо бути мамою для дітей, тому ми для себе вирішили всиновлювати», – розповідає Надія.

«Взагалі, мені здається, це мрія мого дитинства була, щоб було багато дітей», – додає Олександр.

Більшість дітей вони забирали з інтернатів, а почалося усе з одного сина. «Ми брали для себе одну дитину, а потім виявилось, що є сестричка. Як сестричку не забрати, коли їй кілька місяців?» – пригадують батьки.
А ще виявилось, що у їхнього первістка є двоє старших братів. Загалом у родині нині є восьмеро усиновлених та семеро дітей прийомних, а решта – під тимчасовою опікою.

«Вони знають, що вони усиновлені, бо завжди знайдуться «добрі» люди, які допоможуть... Тому я дітям пояснила, що я вас люблю, я ваша мама, я вас народила серцем», – твердить жінка.

З історії кожної дитини тут не роблять таємниці, хоча усиновлення гарантує анонімність. Надію з меншим братом родина Степанюків забрала з інтернату 10 років тому. Тепер дівчині 24, і вона стала помічницею вихователя-матері. Останні усиновлені діти – 5-місячна Злата зі старшими Вікою, Максимом та Матвієм. Вони рідні брати і сестри. Надія з батьками їздила їх забирати і досі згадує ті емоції. «Там без сліз ти не виходиш, якось так шкода, що їх дуже багато», – каже дівчина.

Ці четверо дітлахів після інтернату були мовчазними і замкнутими. Зараз вони улюбленці родини, говіркі, відкриті і гарно вчаться.
У родині підтримують традицію кожен рік фотографуватися в дрескоді, а ще – влаштовувати сімейні екскурсії. «Недавно в цирк їздили, довелося три ходки робити, щоб всіх завезти. Три рази чоловік повертався. У нас є автомобіль, він на сім місць. А як ним завезти 20 людей», – розповідає Надія.

Тож родина мріє про новий бус, в якому їздитимуть усі разом. А ще чекають з фронту на брата Віталика – йому 23 і від початку війни він пішов добровольцем. Молодші діти хочуть бути схожими саме на нього.

Надія та Олександр розповідають, що ще два вільних дитячих ліжка у них є, тож думають про поповнення родини.

За статистикою, щороку в середньому 8 тисяч дітей за різних обставин втрачають родини. Лише в українських інтернатах наразі перебуває понад 90 тисяч дітлахів. Більшість з них можна взяти під опіку та патронат, бо за статусом всиновленими можуть бути лише 14 тисяч – це сироти або чиї батьки позбавлені батьківських прав.

За останні 5 років охочих всиновити дитину стає менше. Зокрема, торік це було неможливо зробити через війну, поки не працювали суди. Але саме усиновлення вважається найкращою формою опіки для дитини. Тож у Мінсоцполітики та Мінцифрі наразі працюють над тим, аби спростити процедуру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus