USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Скандал у «приватному» морзі на Волині: головному лікарю, який віддав приміщення в оренду, оголосять догану

3 Лютого 2021 11:47
Днями Волинь сколихнув скандал із приватним моргом у Ківерцях Луцького району. Так, 1 лютого цього року тіло 74-річної жінки, яка померла від COVID-19, годину пролежало на морозі під дверима покійницької, бо медичний персонал не міг потрапити в приміщення, адже ключі є лише в місцевої підприємниці, яка його орендує. Виявилось, що кімнати при моргу скандальній власниці ритуального агентства Ніні Павлишиній здав в оренду у 2017 році головний лікар районної лікарні Михайло Слижук.

Подробиці інциденту – від журналістки Інформаційного агентства Волинські Новини.

Нагадаємо, 1 лютого у Ківерцях рідні померлої від COVID-19 жінки разом із медперсоналом більше години «чергували» біля дверей моргу разом із тілом покійною, бо ключ від приміщення – у місцевої власниці ритуального агентства Ніни Павлишиної, яка є суборендарем. Зі слів рідних, попри неодноразові спроби додзвонитися до підприємиці, вона не виходила на зв’язок.
Про інцидент повідомили головного лікаря КЗ «Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання» Ківерцівської міської ради Михайла Слижука, який зазначив, що «також глибоко обурений ситуацією» і пообіцяв допомогти її вирішити у найкоротші терміни.

Медик повідомив, що у персоналу лікарні ключів від приміщення моргу не виявилось, бо паталогоанатомія – у підпорядкуванні обласного центру, а іншу половина приміщення орендує агентство ритуальних послуг.
Проте у Волинському бюро паталогоанатомії наголосили, що жодних договорів про оренду з місцевими підприємцями не укладали, і це все – виключно на місцевому рівні.

Тож за коментарем щодо роз’яснення ситуації журналісти звернулися до Ківерцівського міського голови Олександра Ковальчука.

Він розповів, що у жовтні 2020 року Ківерцівська міська рада стала правонаступником КЗ «Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання». Медичну установу «успадкували» від районної ради. Зі слів міського голови, станом на сьогодні процес передачі лікарні у комунальну власність міста ще не завершився.

«Нині приміщення моргу перебуває на балансі міської ради, але договір укладали ще за часів існування районної ради. До 25 жовтня райрада була розформована, а правонаступником зайшли ми. Тож до жовтня 2020 року міська рада до цього договору оренди відношення не мала взагалі. З підприємницею Ніною Павлишиною був укладений договір оренди 3 травня 2017 року по 2 квітня 2020 року включно. Він був пролонгований на період укладання нової угоди з нами як з міською радою, оскільки ми є правонаступниками райради. Тому у юридичному полі до цієї підприємниці питань немає. Одну частину приміщення моргу, що належить лікарні, орендує Ніна Павлишина, а іншу – Волинське обласне паталогоанатомічне бюро. У договорі йдеться, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення цього договору або зміни його умов після закінчення строку чинності протягом одного місяця договір вважається продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені цим договором. Зазначені дії оформляються додатково угодою, яка є невід’ємною частиною договору при обов’язковій наявності дозволу голови Ківерцівської районної ради. Тобто, наразі Ніна Павлишина має стовідсоткове право перебувати в тому приміщенні», - розповів міський голова.
Очільник Ківерців наголосив, що причиною конфлікту, який став неприємним «сюрпризом» для всього міста, вважає запеклу війну між конкурентами у сфері надання ритуальних послуг. Та додав, що він не лобіює позиції жодного із цих підприємців.

Олександр Ковальчук пообіцяв журналістам, що представники міської влади стовідсотково відреагують на скандальну ситуацію, а посадові особи, причетні до інциденту, отримають по суворій догані. «Це питання буде вивчене до кожної дрібнички і поставлене на рівень контролю міської ради. І догану та зняття премії терміном на один рік отримає головний лікар районної лікарні Михайло Слижук. Якщо лікарня має керівника, який багато років поспіль займає цю посаду, то питання «де ключ від приміщення лікарні» виникати не повинне. Тому я гарантую вам, що ця людина отримає покарання», - запевнив журналістів посадовець.

Водночас він показав представникам ЗМІ копію договору оренди. Виявилось, що згідно із нормативно-правовим актом орендодавцем є КЗ «Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання» в особі генерального директора Слижука Михайла Васильовича. Приміщення площею 51,4 м кв фізична особа-підприємець Павлишина Ніна Миколаївна орендує за 342 гривні 29 копійок на місяць.
Сама ж Ніна Павлишина своєї провини в інциденті не визнає. Каже, буцімто неприємний випадок трапився через те, що недоброзичливці хотіли її підставити.
«Щоразу, коли у лікарні хтось помирає, дівчата (медичний персонал, - ВН) телефонують мені, ми приїжджаємо і відкриваємо морг. Ніколи в житті не було жодної затримки. Після того, як людина помирає, протягом двох годин тіло знаходиться у відділенні. Я не знаю, чому ця ситуація вийшла з-під контролю. До мене ніхто не дзвонив, крім журналістки. І від нею я дізналася, що біля дверей моргу лежить тіло. Коли людина помирає, то її тіло відправляється в тій же домовині, в якій її привозять. Коли ж тіло ковідне, його ховають зовсім за іншими критеріями», - каже підприємиця.

З її слів, існує три дублікати ключів від моргу: у неї, в приймальному відділенні лікарні та в патологоанатома.

«У приймальному відділенні лікарні є запасний ключ від моргу, але не для запускання тіла в приміщення, а на випадок смерті внаслідок нещасного випадку чи надзвичайної пригоди», - зазначила Павлишина.
Жінка каже, що в приміщенні моргу не здійснює торгівлю ритуальними предметами. А на запитання, чому ж тоді журналісти бачили у приміщенні труни, відповіла: «Бо це приміщення, яке я орендую».

Також Ніна Павлишина запевняє, що родичі померлої жінки з незрозумілих їй причин спеціально її підставили, навмисне не зателефонувавши і не повідомивши, що тіло покійної перебуває біля моргу.

Нагадаємо, підприємниця Ніна Павлишина вже не вперше потрапляє у скандальні ситуації. Зокрема, 18 листопада 2020 року неприємний «сюрприз» чекав на власника транспортного засобу Toyota Миколу Матвійчука. Житель Ківерців повідомив, що невідомі особи в його автомобілі заблокувала будівельною піною двері, вікна, люк бензобаку тощо. Він розповів, що підозрює в причетності до інциденту конкурентку своєї ритуальної агенції Ніну Павлишину. Та наголосив, що за шість років своєї діяльності ця підприємиця витіснила та знищила всіх конкурентів у сфері надання ритуальних послуг в Ківерцях. Зокрема тих, хто орендував приміщення під магазини. Як пояснив чоловік, Ніна Павлишина, одноосібно тримаючи ритуальні магазини в місті, встановлювала ціни вищі, ніж в обласному центрі. Окрім того, вона орендує декілька кімнаток у ківерцівському морзі. А якщо люди відмовляються замовляти ритуальні товари та послуги в неї, то всіляко перешкоджає чину поховання. Натомість Ніна Павлишина заперечує свою причетність до тиску на конкурентів у сфері відповідних послуг.
Інформаційне агентство Волинські Новини не займає позиції жодної зі сторін інциденту, нікого не звинувачує, однак, залишає за собою право висвітлювати точку зору постраждалих. Водночас, редакція готова вислухати представників усіх сторін конфлікту, якщо вони виявлять таке бажання і вийдуть на зв'язок із редакцією.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Сміх та й годі Показати IP 3 Лютого 2021 12:07
Догану?! Як мінімум потрібно провести розслідування і дослідити законність і доцільність передачі моргу у приватні руки, а тоді вже приймати рішення про притягнення до відповідальності! Клоуни ....
Лучанин Показати IP 3 Лютого 2021 12:08
"Приміщення площею 51,4 м кв фізична особа-підприємець Павлишина Ніна Миколаївна орендує за 342 гривні 29 копійок на місяць". Знайомий зараз склад шукає в оренду в Луцьку. Вимог особливих ніяких, лампочка щоб світилась, двері закривались і дах не тік. Так от, менше ніж за 40-45 грн за метр квадратний в місяць можеш не шукати (і це в ї**нях десь, де ворони розвертаються). Треба буде сказати хай їде в Ківерці, там он менше ніж за 7 грн в місяць квадрат можна брати (в доброго доктора Слижука). Вигідно, аднако.
Народна прокуратура Показати IP 3 Лютого 2021 12:24
На мою думку, ця Павлишина самозакохана ду**па. Розумна людина визнала б тупість своїх дій, вигадала якусь виправдальну причину по типу відрядження чи хвороби, і вибачилась, зберігши в такий спосіб своє моральне обличчя
??? Показати IP 3 Лютого 2021 12:28
Ой, Нінка ще та проф***! Рильце в пушку, воду мумутить!!!
Анонім Показати IP 3 Лютого 2021 13:01
На місці родичів померлої жінки я б подала в суд за наклеп. Совісті у цієї підприємиці нема. Люди стояли 2 години з тілом померлої під моргом і нікому не дзвонили, бо хотіли підставити підприємицю. Бабо, ти куку?? У людей біда. Їм тільки вигадувати щось, щоб тебе підставити. Я
Ольга до Анонім Показати IP 3 Лютого 2021 16:18
То в родичів тільки і думки були про телебачення?))) Не смішіть. Це ж і дітям зрозуміло, що все перекрутили щоб підставити людину.
Вася до Ольга Показати IP 3 Лютого 2021 17:38
І не кажіть, зараз куди не плюнь - всюди хтось хоче когось підставити, чи щось підкинути. Он адвоката вчора підставили, підкинувши йому чужі бакси. А суддю Зварича пам'ятаєте - як підставили бідолаху? Дах, і як жити після того в Україні чесному судді, поліцаю, головлікарю, підприємцю?)
експерт Показати IP 3 Лютого 2021 14:39
100 відсотків підстава. Бабця спеціально померла (царство небесне) щоб цю підприємицю хренову підставити. Брєд і тільки, гнати в шию не тільки з моргу, а й з міста таких "підприємців" разом з лікарем. В голові не вкладається
підстава 100% Показати IP 3 Лютого 2021 16:26
А у нас всі інші піприємці "білі і пухнасті"??? Чи багато чесних залишилось? І чи можливо в нашій країні чесно збудувати свій бізнес??? А про Ківерцівську лікарню й говорити не хочеться, те кубло хабарників і бездарів треба давно розігнати.
Юра Рабон Показати IP 3 Лютого 2021 16:27
Противне обличчя аферистки, гнати засцяними шматами з міста
псих Показати IP 3 Лютого 2021 18:08
реально заказна смерть
Ніна Показати IP 23 Квітня 2021 16:08
Підскажіть будь ласка куди мені звернутись? Ось уже дві неділі як не можу від Павлишин отримати Акт поховання невідомої особи. Похоронений 21.11.19 р. По ДНК за 25.11.20 р. встановлено що це мій чоловік. Без цього Акту не мають змоги отримати свідоцтво про смерть.
Юрист Показати IP 21 Липня 2022 12:18
Ви нормальні? Як можна було "вивалити в ефір" персональні дані? Не могли "замалювати"? Я б на місці цієї підприємиці вас до суду подала!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus