USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Скандал із «вихованням скотчем»: у луцьких дитсадках пропонують встановити відеокамери

19 Лютого 2021 13:34
Аби уникнути скандалів щодо методів виховання дітей працівниками дитсадків та захистити самих педагогів від безпідставних звинувачень, в навчальних закладах Луцька пропонують встановити відеокамери.

Таку пропозицію 19 лютого висловив депутат Ігор Гнетньов під час засідання постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Нагадаємо, маленькі вихованці одного з дитсадків розповіли батькам, що нібито вихователька заклеює їм ротики скотчем, аби ті не шуміли й спали. Утім сама вихователька запевняє, що «клейкою стрічкою нікого не обмотувала й нічого не заклеювала», а лише хотіла таким чином прилякати неслухняну малечу.

Читати ще: «Хотіла прилякати»: подробиці скандалу в Луцькому садочку, де виховували дітей скотчем

Депутатка Алла Жупанюк розповіла колегам, що свого часу працювала з колективом цього закладу і виховательку знає особисто. Каже, у жінки і так непросте життя було до скандалу.

«Вона як педагог - фахова і глибока. Розлучена і сама виховала двох хлопців. Я не кажу, що збираюсь її захищати, ні в якому разі. Так, вихователька старша жінка, трохи нервова, є таке. Але те, щоб вона цей скотч ліпила? Де факти? Фактів немає», - зауважила вона.

Натомість депутатка Алла Доманська зауважила: її більше цікавить позиція управління освіти, зокрема те, що після такого резонансу працівницю планують перевести в інший заклад, аби вона могла допрацювати до пенсії. Така позиція управління, каже, не всім зрозуміла.

У відповідь Алла Жупанюк апелювала, що часто до педагогів незаслужено висловлюють претензії. Мовляв, у групі – 30 дітей, і за кожним треба приглянути.

«Я завжди буду на боці педагогів. 30 дітей в групі. А що їх ти навчиш? Треба, щоб воно було вмите, бо не завжди з дому вмитим приводять, а дехто з батьків приходить забирати у нетверезому стані. Мама на третій день побачила запечену кров у дитини на потилиці. Як так? Це теж питання. Людина пропрацювала 30 років в дошкіллі, син – інвалід, а вона працює на ту зарплату в 6 тисяч. Була б я на місці Зіновії (Зіновія Лещенко – начальниця міського управління освіти, - ред.), я б так само захищала колектив», - переконана обраниця громади.

Депутатка Алла Надточій, своєю чергою, зауважила, що дуже часто є питання і до вихователів, бо особисті проблеми треба залишати за дверима закладу й не нести їх на роботу.

«Я не підтримую дії виховательки, навчіться залишати проблеми за дверима закладу. Я теж працювала в садочку, і в мене були такі діти, за якими бігала за межі закладу. І з батьками спілкувалася. Але мене, наприклад, обурило відношення керівника до молодих педагогів, і тільки тому я цю роботу покинула. Я розумію, що і держава винна, бо свого часу вихователі мали пільговий стаж для виходу на пенсію, я розумію, що нервова система. Але тут питання відношення до дітей», - зазначила вона.

Для того, щоб знати достеменно всю картину, треба мати докази, наголошує депутат Ігор Гнетньов. Каже, як вихід – можна розглянути питання встановлення камер в садочках і школах.

«Для того, щоб в мене не крали сумочки, я поставив камери. Ми працюємо під пильним наглядом. Чому не розробити якусь програму в місті? Є дитяче насилля, булінг, то чому б не поставити камери в таких місцях: у класі, в групі. Наприклад, із залученням батьків. Чому це б не зробити?» - поцікавився він.

Зрештою, дати відповідь на питання, чому саме така позиція управління освіти, запросили начальницю міського управління освіти Зіновію Лещенко. Вона наголосила, що деякі ЗМІ не повною мірою подали її позицію.

«Ви розумієте, що не дають весь текст. Моя фраза починалася так: якщо підтвердиться факт вини виховательки, то вона буде звільнена остаточно, якщо не підтвердиться – вона буде переведена в інший заклад. Якби я сказала, що вже її звільняю, то вона могла подати позов, що я, не розібравшись в ситуації, її звільнила», - пояснила Лещенко. Та додала, що скандалу можна було уникнути, якби батьки, які мали якісь підозри, з претензіями прийшли б спочатку в управління освіти.

«У нас більше семи тисяч педагогічних працівників у сфері освіти, неможливо бачити кожного, а є керівник, якому я довіряю, є колектив. Прикро, що я дізналася не тоді, коли почали піднімати проблему, а пізніше. Я говорила з колективом, психологом, з мамою. Мама, яка першою про це говорити почала, потім заперечила. Потім з’явилася друга мама», - каже Зіновія Лещенко.

Своєю чергою, депутатка Оксана Лєщинська, яка є керівницею міської дитячої поліклініки, додала: працівники ЗМІ зверталися по коментар і до медиків. Однак, щоб надати інформацію журналістам, лікарі повинні мати письмову згоду батьків про розголошення. Мама таку згоду давати відмовилася.

«Лікар набирала маму тричі. Всі були присутні – мама не бере трубку. Після дзвінка журналіста, вона сказала, що поінформованої згоди не дасть на репортаж», - зазначила Лєщинська.

Як повідомила Зиновія Лещенко, вона спілкувалася і з колективом, і з батьками щодо цієї ситуації. Батькам навіть пропонували перевести дітей в інший заклад. З дітьми працювали і психологи. Очільниця управління освіти переконує: діти відтворюють рухи виховательки, ніби вона просто демонструвала скотч, а не клеїла його.

З її слів, і вихователька, і помічник вихователя, які причетні до скандалу, написали заяви на звільнення. Проте написала заяву ще одна вихователька, яку батьки не хочуть відпускати.

«Сьогодні вихователі приходять і просять «захистіть нас». А у нас і так дефіцит кадрів», - резюмує Зіновія Лещенко.

Зрештою депутати запропонували управлінню освіти дослідити, чи зацікавлені були би батьки у встановленні камер відеоспостереження у закладах дошкільної освіти. До слова, у 2018 році на адресу Луцької міської ради вже надходила петиція з проханням встановити системи відеонагляду у всіх навчальних закладах Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Порада Показати IP 19 Лютого 2021 14:32
От нехай Гнетеьов йде в садочок, і через якусь інстаграм-*матусю* екзальтовану і працює під наглядом камер. Чому через одну скандалістку мають порушувати права всіх працівників?
Надя Показати IP 19 Лютого 2021 14:43
Чудово!Хай батьки тішаться своїми гіердинамічними нащадками!
Не розумію, що Показати IP 19 Лютого 2021 14:55
і проти кого буде порушено? Камери будуть встаневлені в садочку, а не у вихователів вдома!!!
33ій Показати IP 19 Лютого 2021 15:27
Давно пора камери поставити. Чому в приватних садках вони стоять і там проблем жодних.
Рома Показати IP 19 Лютого 2021 15:40
Маман уже знає від лікарів, що це плями не від скотча, публічно на камери признаватися не хоче. Треба було думати перед тим як дзвонити в Аверс і розтрубанити на всю країну. Всьо уже, схлопнувся ваш наїзд, тепер розгрібайте самі!
Бабуся Показати IP 19 Лютого 2021 16:11
Нехай будуть камери. Для адекватних батьків - можливість порадіти за своїх чад. Для вихователів -доказ проблемним батькам, яких тепер чимало, що дитина потребує кваліфікованої допомоги лікарів, психологів. Мама Даниїла має просити вибачення. Ніхто тортур не робив.
Таня Показати IP 19 Лютого 2021 16:27
Всіх в приватні садки!!!Хай платять по 100000 в місяць за дитину!Тоді оцінять безкоштовні державні садки і роботи бідних вихователів із зарплатою в 5 тис
Отакої Показати IP 19 Лютого 2021 17:17
О,починає доходити,повільно,але вже є прогрес.Інстаграмні "маман"щось мовчать,ідіть до праці вже,досить,може і в садочок,покажіть свій "інтелект"в вихованні...
Юлія Показати IP 19 Лютого 2021 19:26
Україна має таку привілегію як державні садки. Є доречі країни в яких лише приватні , і щоб дозволити їх батьки мають добряче заробляти, або сидіти з дитиною до школи вдома. От би позакривалися в нас садочки то батькам швидко дійшло б що таке робота вихователя , чи вчителя.
Водій до Юлія Показати IP 20 Лютого 2021 17:54
Державні садочки це пережиток тоталітаризму. Щоб стати успішною країною, треба зменшити неефективні видатки, тому слід по перше підвищити плату за відвідування, по друге за рахунок цього збільшити зарплати працівникам, а по третє перевести не менше половини садочків у приватну власніть. Власник завжди ефективніший ніж держава. Не треба кричати що в народу немає грошей. Усі їздять до польщі чехії німеччини, купують машини, будують хати, знайдуть і на садочок. Волинь тільки за офіційною статистикою бідна, а насправді ми заробляємо у європі.
Критик Показати IP 19 Лютого 2021 23:23
Перед тим як писати критику до батьків, поставте себе і свою дитину на їхнє місце. Коли вашій дитині заклеювали ротик скотчем, або били підзатильник: цікааво, які були б ваші дії?!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus