USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Скільки коштує місяць життя в Словаччині: їжа, оренда житла, зарплата і допомога

27 Квітня 2022 05:23
За інформацією Словацької поліції, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну словацький кордон перетнули близько 300 000 біженців. Деякі з них їдуть далі в країни ЄС, але багато хто залишається в Словаччині.

Як пише УНІАН, загалом для комфортного життя в Словаччині потрібно заробляти мінімум 800-1000 євро на місяць.

Чи можна зняти квартиру в Словаччині недорого?

Українські біженці, які приїжджають до Братислави чи будь-якого іншого міста Словаччини, можуть оформити тимчасовий притулок, міжнародний захист або заяву на ВНП. Також допустимо перебувати в країні 90 днів як турист, якщо у вас є біометричний паспорт.

Читати ще: Виїзд в Польщу: скільки грошей потрібно українським біженцям на початках

Після прибуття в Словаччину українці потрапляють в розподільний центр, а потім їх селять в сім’ю або готель. При цьому кожен словак, який прихистив біженця, отримує виплати від держави.

Якщо з якихось причин вас виселять, не нададуть житло або ви захочете знімати квартиру, орієнтуйтеся на актуальні розцінки:

однокімнатна квартира в столиці – 600-800 євро;

однокімнатна квартира в маленькому місті – 400-600 євро;

двокімнатна квартира в столиці – 800-1000 євро;

двокімнатна квартира в маленькому місті – 700-900 євро.

Враховуйте, що ще приблизно 150-200 євро ви повинні будете заплатити за комунальні платежі.

Життя в Словаччині – ціни на продукти

Вартість продуктів в Словаччині буде різнитися в залежності від вашого місця проживання, мережі магазинів і потреб. Стандартна продуктова корзина, в середньому, виглядає так:

молоко 1 л – 85 центів;

яйця – 2 євро;

хліб – 1 євро;

сир – 7-8 євро;

куряча грудка – 5-6 євро;

помідори – 2 євро;

картопля – до 1 євро;

банани – 1.50-2 євро;

яблука – 1-2 євро;

білий рис – 1-2 євро.

Загалом на харчування для двох дорослих осіб в місяць треба буде викласти 300-350 євро. Якщо є маленькі діти або комусь захочеться піти в ресторан, то треба додати ще 50 євро.

Робота в Словаччині для біженців з України

Українці, які прибули до Словаччини, можуть подати документи на отримання матеріальної допомоги від держави. Для кожної категорії біженців вона відрізняється:

– холостий чоловік – 68,80 євро;

– громадяни України з дітьми – 130, 90 євро;

– сімейна пара без дітей – 179 євро;

– сім’я з чотирма дітьми і більше – 241,30 євро.

Біженці з України, які не знають словацької та\або англійської мови, можуть отримати роботу. Здебільшого, це будуть такі вакансія:

– працівник складу;

– працівник агропромислового сектору;

– няня, доглядальниця, прибиральниця;

– будівельник.

Якщо ви володієте державною мовою або хоча б англійською, можете спробувати знайти роботу через сайт Linkedin або Upwork, оновивши своє резюме. За словацьким законодавством, українці зі статусом тимчасового захисту можуть працювати, проте не мають права вести підприємницьку діяльність.

ВАЖЛИВО: громадянин України, який подав заявку на тимчасовий притулок або вже отримав його, але поки не має державної страховки, має право на невідкладну медичну допомогу.

Освіта та безкоштовний проїзд у Словаччині для українців

Переселенці з України, які біжать від війни, можуть отримувати середню та вищу освіта в Словаччині безкоштовно. Один нюанс – за умови, що навчання ви будете проходити словацькою мовою.

У жінок, які приїхали до Словаччини з дітьми, є можливість віддати дитину в дитячий садок або школу. Для цього потрібно пройти співбесіду в конкретному навчальному закладі, де визначать рівень знань малюка і запишуть його в певний клас.

Швидше за все, до місця навчання потрібно буде добиратися на громадському транспорті. Наразі момент для українців він безкоштовний, в тому числі це стосується і поїздів. У деяких регіонах країни це правило поширюється на автобусне сполучення.

Українцям, які перетинають кордон зі Словаччиною і переміщаються країною, не потрібно мати сертифікати вакцинації або ПЛР-тести.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus