USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

Скільки коштує «тарілка здорового харчування» від МОЗ

19 Грудня 2017 11:52
Українці повинні щодня їсти овочі, фрукти, горіхи, нежирне м'ясо, пити молоко і багато свіжої води, а також їсти частіше і помалу, щоб бути здоровими. Такі рекомендації МОЗ та громадських організацій, які спільно розробили "тарілку здорового харчування" для народу. Відтак, з'ясували, скільки може коштувати така тарілка в день, повідомляє "Сегодня".

Дієтологи виділили 7 компонентів здорового харчування.

Насамперед це овочі, фрукти і сезонні ягоди. У раціоні має бути щодня 1-2 яйця, 100 г риби і нежирного м'яса. Обов'язково кожен день треба їсти злаки і горіхи, рослинне масло, однак не більше 2 столових ложок, випивати півлітра молока, кефіру або йогурту. Варто обмежити сіль і цукор - як в чистому вигляді, так і в продуктах. Щодня треба вживати рідину - не менше 4% ваги людини, половина повинна бути у вигляді чистої води.

Як вдалося підрахувати, найдешевша "корисна тарілка", до якої увійдуть 7 здорових страв, обійдеться в 59 грн в день, або до 1800 грн /міс. На цю суму можна купити по 100 г білокачанної капусти, моркви, буряка, 100 г річкового коропа, 100 г курячих крилець, два яйця, дві столові ложки соняшникової олії, по півлітра молока і кефіру жирністю 2,5% у м'якій упаковці. Також грошей вистачить на 1 яблуко, 1 банан, по жмені гарбузового насіння і чищених волоських горіхів. Вода з бювету - безкоштовно.

Якщо ж звичайну капусту замінити на брокколі, буряк і морква - на баклажани, коропа - на лосося, курячі крильця - на філе, кефір - на йогурт, волоські горіхи - на мигдальні, соняшникову олію - на оливкову, то така тарілка виявиться набагато дорожчою - 171 грн у день, або 5100 грн/місяць.

Якщо враховувати, що середня зарплата по країні - 7377 грн, то на здорове харчування піде від 24% до 70% заробленого.

Зазначається, що до переліку не увійшли хліб, каші, свинина, яловичина, свиняче сало, які МОЗ вважає нездоровими продуктами.

Олександр Охріменко, економіст, каже, що рекомендації МОЗ складно виконати для населення з невисокими доходами і вже відомі для тих, хто добре заробляє:

"У нас більше чверті сімей мають доходи 2-3 тис. грн на людину, тому вони не можуть собі дозволити навіть мінімум здорових продуктів, рекомендованих фахівцями. Основне меню цих людей - каші, крупи, картопля, сало. Ну і так, капуста, буряк, морква - через їхню дешевизну. Про горіхи не йдеться навіть, якщо вони, звичайно, не виросли на своїй дачі. А люди з високими доходами і так надають перевагу здоровому харчуванню, розуміючи, що, серйозно захворівши, вони можуть втратити роботу".

Борис Скачко, дієтолог і фітотерапевт, назвав рекомендації МОЗ занадто загальними:

"Вони написані для середньої людини і малозастосовні для дітей, особливо з приводу бобів. Школярам краще замість бобових їсти рибу, вона сприяє розвитку мислення, та й дорослим риба теж корисніше. Вона засвоюється на 90%, а квасоля або горох - тільки на 50%. Причому краще морська "дика" риба: хек, мойва, оселедець, а не вирощена в ставках. Це стосується і лососевих. 2 яйця в день - це для молодих. Після 50 років досить 1 яйця раз у 2 дня. Багато на день і 70 г рослинного масла, воно призведе до ожиріння, особливо у дітей і у тих, хто працює в офісі, а не працює фізично. У раціоні обов'язково має бути 20-30 г сала на день, каші, супи".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Аня Показати IP 19 Грудня 2017 12:41
Ого, а якщо пенсія 1500 на що вистачить?Це за 40 років стажу і при зарплаті 600 руб.що я одержала?Кому вони піднімають пенсію і за що, мінімалтну,хто не працював і податків не платив.Я купила 3-кімнатну кооперативну квартиру , а зараз за неї не можу заплатити комунальні.Це життя.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus