USD 40.90 41.30
  • USD 40.90 41.30
  • EUR 40.95 41.40
  • PLN 10.16 10.45

Скільки років життя втратило людство через ожиріння

14 Березня 2023 00:51
Вчені вирішили дослідити проблему ожиріння, а також підрахували, скільки років життя людство через це втратило.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Cell Metabolism.

За даними ВООЗ, не менше 13% всього дорослого населення планети страждає від ожиріння і це суттєво позначається не тільки на якості та тривалості життя, але ще й завдає економічних збитків.

Серед найпоширенішиш наслідків ожиріння – проблеми з серцем та судинами, навантаження на кістки та онкологія.

Не дивно, що глобальний тягар ожиріння — один із найвищих, і міжнародна група дослідників із Сінгапуру, Китаю та США вирішила з'ясувати, скільки непрожитих років втратило людство через проблеми з метаболізмом. Вони проаналізували дані 9000 досліджень, опублікованих з 2000 до 2019 року. Інформацію збирали у 162 країнах, вона відображала причини передчасних смертей від 370 типів захворювань та травм.

Особливу увагу дослідники приділили метаболічним захворюванням: ожирінню, гіпертонії, діабету другого типу, високому рівню холестерину та неалкогольній жировій хворобі печінки. Такі хвороби часто протікають у тандемі, мають загальні фактори ризику та пов'язані з підвищеним ризиком інвалідності, раку та передчасної смерті.

«Найбільше збільшення тяжкості хвороб спостерігалося в країнах з високими та середніми показниками доходу, рівня освіти та народжуваності. Втім тяжкість метаболічних хвороб зростає в усьому світі, хай і неоднорідно», – йдеться у повідомленні.

Виходячи з даних, через проблеми із зайвою вагою людство втратило 160 мільйонів років життя. Вчені переконані, що необхідно запровадити ефективні профілактичні та терапевтичні стратегії на індивідуальному, громадському та національному рівнях, які б враховували регіональні та соціально-економічні дані. Це допомогло б знизити масштаби проблеми та навантаження на глобальну охорону здоров’я.

За інформацією NPR, все більше молодих людей страждають від діабету та ожиріння. Згідно з нещодавно опублікованим дослідженням, в якому взяли участь близько 13 000 осіб віком від 20 до 44 років, діабет та ожиріння – два фактори ризику серцево-судинних захворювань – зростають серед молодих людей у США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus