USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Скільки українців вірить у примирення з Донбасом

7 Січня 2015 17:45
7,4% українців вважають, що ніякого розколу в країні взагалі немає, а є військове протистояння кількох тисяч озброєних людей. У той же час 70,4% українців готові піти назустріч один одному.

40% українців вважають, що національне примирення після всього, що сталося на Донбасі можливе, якщо Росія припинить втручатися у справи України.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, здійсненого за замовленням ZN.UA Київським міжнародним інститутом соціології.

Але якщо на Донбасі в це вірять тільки 17,5%, то на Заході - 53,5%. У той же час Дніпропетровськ (52,3%), Миколаїв (45%) і Херсон (44,7%) також вважають, що усунення російського фактора дозволить говорити про можливість примирення сторін.

Але показова і несподівана, з урахуванням загострення градусу неприйняття сторонами проблем та позицій один одного, ще одна життєстверджуюча графа: національне примирення - питання часу і наявності доброї волі сторін (25,7% підтримки України). Якщо підсумувати ці обидві, по суті, позитивні відповіді, то можна констатувати, що 70,4% українців готові піти назустріч один одному. Тут же 29,3% воюючого Донбасу, який вирішив, що час все-таки лікує (разом з попередніми «антиросійськими» 17% це вже 46,8% - майже половина жителів регіону).

29,1% у Донецькій області і аж 61% жителів Луганської області бачать ці два позначених шляхи для примирення.

Як, втім, не відвернулися від такої можливості і 55,6% жителів Харкова. Також рвуться до примирення жителі Херсона, Одеси, Миколаєва, і всіх західних областей.

7,4% громадян України вважають, що ніякого розколу в країні взагалі немає, а є військове протистояння кількох тисяч озброєних людей. Тут у лідерах Одеса (15%), Дніпропетровськ (10,3%) і Чернівці (11,9%).

В теж час 12,7% жителів країни вважають, що "ми надто різні, щоб жити в одній державі" (з них 9,6% - тому що загинули близькі). У регіональному аспекті знову-таки найважче на Сході - там, де стріляють (14,7% непримиренних). Донбас вже укомплектував 29% ворогів, Донецька область - 37,5%, трохи менше Луганська - 11,2%, але, напевно, тільки тому, що на окупованій території області це питання не задавали. Важко знаходити в собі сили для примирення та Харкову (21,3%) з Запоріжжям (16,8%).

Запорожцям виявилося ще важче всіх областей шукати відповідь на це питання: 27,8% - це найбільший відсоток серед тих, хто не зміг дати відповідь. У Донецьку і Харкові трохи більше 16% жителів також відмовилися зараховувати себе до потенційних друзів або ворогів.

Дослідження "Думки і погляди населення України: Грудень 2014 року" проводилося за замовленням ZN.UA Київським міжнародним інститутом соціології 4-19 грудня 2014 року. У ході дослідження було проведено 3035 інтерв'ю з дорослими жителями України, які проживають у 179 населених пунктах України. Статистична похибка вибірки не перевищує 1,8%.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, яка контролюється українською владою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus