USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скільки волинян побудували житло за пільгові кредити

10 Листопада 2017 11:57
Наскільки ефективною була обласна програма, спрямована на підтримку індивідуального будівництва на селі, аналізували депутати Волиньради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин 10 листопада.

Депутатам презентували звіт виконання Обласної цільової програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2012 – 2017 роки».

Як зауважила заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Людмила Петриканин, програма «Власний дім» є найбільш дієвою програмою, за увесь час дії якої майже 3,5 тисячі сімей отримали довгострокові кредити на суму 76 мільйонів гривень на будівництво житла. Суть програми полягає у фінансовій підтримці індивідуальних забудовників шляхом надання їм довгострокових кредитів терміном до 20 років під 3% річних, багатодітним родинам – безвідсотково.

Сума кредиту визначається з урахуванням платоспроможності позичальника і не може перевищувати граничного розміру кредиту в сумі 300 тисяч гривень - для спорудження нового житлового будинку, 150 тисяч - для реконструкції житлового будинку або для добудови незавершеного будівництва; 200 тисяч - для придбання житла.

Впродовж дії Обласної цільової програми підтримки індивідуального будівництва на селі «Власний дім» на 2012 - 2017 роки за 5 років і 8 місяців поточного року з бюджетів усіх рівнів всього спрямували 58,327 мільйона гривень, у тому числі з державного бюджету – 11,071 мільйона, з обласного – 29,916 мільйона, з районних – 17,331 мільйона, з бюджетів об’єднаних територіальних громад – 20 тисяч гривень. Кредити отримали 1607 сільських мешканців. На будівництво нового житла спрямували 35,684 мільйона гривень. Ввели в дію 245 нових будинків загальною площею 32 620 метрів квадратних, придбали 111 житлових будинків, на що спрямовано 6,649 мільйона, реконструювали 223 житлові будинки на 9,018 мільйона. Здійснили 280 підключень до інженерних мереж, на що спрямували 2,897 мільйона гривень. Із загальної суми коштів учасникам АТО та членам їх сімей на будівництво, реконструкцію та купівлю житла надали кредитів в сумі понад 2,5 мільйона гривень. Надали 200 кредитів власникам особистих селянських господарств на купівлю корів на суму 1,83 мільйона гривень.

Зі слів посадовця, програма діє в усіх районах області, втім, останнім часом з державного бюджету виділяють невеликі суми. Департамент звертається до міністерств з проханням підтримати важливу програму.

Голова комісії Віталій Заремба запитав, які типові проблемні питання доводилося вирішувати під час реалізації програми і що не варто було б переносити у програму, яку затверджуватимуть на 2018-2020 роки.

Людмила Петриканин розповіла, що у різних районах по-різному ставилися до формування черговості у наданні кредитів. У деяких районах це вирішували райдержадміністрації, у деяких – районні ради. До участі у програмі закликають долучатися об’єднані територіальні громади.

Депутат Вячеслав Рубльов зауважив, що перед прийняттям нової програми потрібно ознайомитися з нормальним звітом попередньої. Натомість немає докладної інформації про те, як триває співпраця з районами, які з них найбільш зацікавлені у програмі, скільки людей у якому районі забезпечили пільговими кредитами, яка питома вага, до прикладу, Луцького та Ратнівського районів.

Депутат Михайло Імберовський погодився, що показники у звіті дещо загальні. Так, не видно, яким категоріям населення надавали кредити – скільки серед них вчителів, медиків тощо – така аналітика поки відсутня. Також в розрізі районів було б добре проаналізувати підтримку учасників АТО.

Члени комісії рекомендували надати матеріали щодо програми головам новостворених ОТГ Волині, адже дехто з них може бути не знайомим з програмою. На розгляд депутатів під час сесії просять надати розширені матеріали щодо виконання програми з зазначенням районів, професій тих, хто отримав кредити тощо.

Своєю чергою, Людмила Петриканин обіцяла довести до відома усіх голів ОТГ проект нової програми на 2018-2020 роки та підготувати новий порядок використання коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus