USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скрегіт сталі у Луцькому замку: лицарі з усієї України змагаються за звання чемпіона. Фоторепортаж

5 Вересня 2020 20:34
Сьогодні, 5 вересня, в замку Любарта розпочалися змагання на Кубок України зі середньовічного бою «Середньовічний Лучеськ. Доблесть віків».

Початок турніру видався насиченим. Спершу глядачі мали змогу побачити виступи дівчат у сталевих обладунках. Вони демонстрували не лише вправне володіння мечем, але й витривалість. Хай там як, але для того, щоб носити лати, довгий меч та витримувати потужні удари, потрібна неабияка сила.
Приємною несподіванкою став виступ нашої землячки Катерини Баран, яка ледь не перемогла призерку чемпіонатів світу Юлію Волкову. Фінал вийшов дуже гарячим, адже давалася взнаки втома від попередніх сутичок. Інтриги битві додавала і суттєва різниця в габаритах між суперницями. Однак досвід переміг і Катерина Баран, для якої це перше змагання такого рівня, отримала срібло.
Після дуельної номінації відбулася церемонія відкриття першого дня змагань. Більш як пів сотні лицарів у повному бойовому спорядженні урочисто пройшли серед глядачів та піднялися на арену. Саме тут герольд і коментатор турніру Олександр Шершун представив спортсменів з різних куточків України та почесних гостей. Приємною несподіванкою для одного з учасників змагань – луцького лицаря Володимира Нечипоренка – стало отримання посвідчення майстра спорту міжнародного класу. Таким чином Міністерство молоді та спорту України відзначило його здобутки на міжнародній арені, адже Володимир неодноразово ставав золотим призером чемпіонатів світу.
Щиро радіє святу лицарського духу і радник Луцького міського голови Ігор Поліщук. «Карантин зменшив кількість заходів, спортивних змагань у нашому місті. На щастя, вдалося організувати лицарський турнір цього року. За це особлива вдячність Сергію Ващуку з нашої «Айна Бери». Також хочу подякувати усім спортсменам, які приїхали. Луцька міська рада завжди підтримувала Кубок України зі середньовічного бою, буде підтримувати й надалі, адже це не лише видовищна спортивна подія. Вона органічно вписується в це історичне місце. Тут постійно мають відбуватися цікаві заходи, завдяки яким замок оживає». До речі, анонсував Ігор Поліщук і деякі із заходів, присвячених Дню міста (12 вересня). Зважаючи на карантинні обмеження, основна їх частина відбуватиметься у Парку імені Лесі Українки – на свіжому повітрі. Свято обіцяє бути цікавим: розраховане на людей різного віку, воно включатиме і культурно-мистецькі заходи, і спортивні, і розважальні.
Окрасою першого турнірного дня стала групова сутичка лицарів у форматі «16 на 16». Поєдинки закованих у важкі обладунки спортсменів завжди цікаві, але цей, коли на арені одразу 32 бійці, справляє особливе враження. До речі, враховуючи те, що лицарям дозволено використовувати різну зброю, судді ретельно перевіряли кожну одиницю (а також обладунки). Її зважували та вимірювали, а потім помічали спеціальною міткою. Таке «чипування» (для кожної з номінацій) гарантує відповідність мечів, перначів, сокир та інших страховидних знарядь міжнародним стандартам.
Бій розпочався не дуже активно – лицарі просто пішли один на одного. Але потім розпочалася справжня рубанина – з використанням рук, ніг, щитів та зброї. Глядачі активно підтримували наших земляків – команду «Велика Волинь», але «Подільські ведмеді» виявилися сильнішими.
На глядачів чекає ще багато цікавих поєдинків, адже попереду такі класичні дуельні номінації, як «Щит і меч» серед жінок і чоловіків. До того ж, завтра, 6 вересня, можна буде поспостерігати за масовими номінаціями «3 на 3», «5 на 5» та «10 на 10». Не менш цікавими будуть двобої з використанням древкової зброї. Також у програмі турніру – тематичні майстер-класи, фехтування, стрільба з лука, забавлянки та смачна кухня. Тому рекомендуємо усім, хто не зміг сьогодні відвідати Замок Любарта, завітати сюди в неділю, аби переконатися: справжні лицарі є і у 2020 році!
Фото: Олександр Дурманенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus