USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Луцьк – місто лицарів: у замку триває чемпіонат із середньовічного бою. Фото

2 Вересня 2023 16:21
Близько 50 лицарів із різних регіонів з’їхалися до Луцька, аби взяти участь у видовищному Чемпіонаті України з середньовічного бою «Середньовічний Лучеськ».

Турнір – благодійний: виручені з продажу квитків кошти передадуть на підтримку спортсменів-захисників України. Змагання тривають протягом 2-3 вересня в Луцькому замку.

За першість у дуельних та масових номінаціях змагаються воїни з Луцька, Нововолинська, Львова, Чернівців, Києва, Білої Церкви та інших міст країни.
Довідка

Україна – перша країна світу, яка визнала середньовічний бій неолімпійським видом спорту. У Луцьку діє клуб середньовічного бою «Айна Бера», який є одним з осередків у всій країні. Його відкрили другим після столичного у 2009 році. У луцькому клубі є чинні майстри спорту зі середньовічного бою.

Із 2017 року клуб «Айна Бера Луцьк» започаткував лицарські змагання «Середньовічний Лучеськ». За шість років організатори провели шість турнірів. Серед них – чотири Відкриті кубки України зі середньовічного бою, Відкритий кубок Луцька зі сучасного мечевого бою. У 2021 році відбувся Чемпіонат України зі середньовічного бою, після якого змагання не проводили у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну. У червні 2023 року в Луцьку відновили лицарські турніри.
Доблесних лицарів і гостей видовища на відкритті турніру привітали представники місцевої влади та організатори дійства.

«Луцьк – місто лицарів, – сказала колись я багато років тому на одному з перших заходів луцького клубу «Айна Бера». Щороку ми переконуємося в цьому, споглядаючи дивовижні бої на цьому ристалищі. Я люблю цей захід за його характер і за його мету: показати, що лицарство – це не лише про мужність і силу тіла, це про силу духу, про звитяжність, доблесть, про благородство, шляхетність, про нашу непереможність. Хочу побажати усім учасникам зберегти ці чесноти в бою і в житті», – зазначила очільниця управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська.
«Який замок без лицарів?» – звернув увагу директор департаменту молоді та спорту Луцької міської ради Володимир Захожий.

Він наголосив, що середньовічний бій – дуже складний вид спорту, адже воїни борються в автентичних обладунках, які можуть важити понад 30 кілограмів. Тож лицарі мусять бути не тільки мужніми та сильними, а й витривалими.

«Місто завжди радіє цим турнірам. І ми тішимося, що показуємо гарні результати в цьому виді спорту», – наголосив Володимир Захожий.
Українці надзвичайно сильна нація, і не тільки фізично, а й духом, додав очільник департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної військової адміністрації Олександр Хвіщук.

«Хочу подякувати головному організатору чемпіонату Сергію Ващуку, який разом зі своїми побратимами несе почесну службу – не тільки спортивну, лицарську, а й на фронті. Сили усім вам, наснаги та перемоги», – сказав Олександр Хвіщук.
Головний організатор чемпіонату «Середньовічний Лучеськ», очільник луцького клубу середньовічного бою «Айна Бера» Сергій Ващук акцентував, що чемпіонат не відбувся би без підтримки усіх тих, хто долучився до організаційних моментів, і тих, хто проїхав від 100 до 500 і більше кілометрів, аби відвідати захід.

«Цей захід не відбувся би без тих, хто витрачає дорогоцінні дні своєї відпустки з фронту, аби підтримати своїх побратимів, відвідати Луцький замок і згадати, чим ми всі займалися до повномасштабного вторгнення», – прокоментував Сергій Ващук.
Відзначимо, що за підсумками чемпіонату буде сформовано склад збірної команди України з середньовічного бою.

Турнір стартував із найвидовищніших і наймасовіших боїв у номінації «16 на 16».
Згодом на ристалищі лицарі боролися в дуельній номінації «щит-меч».
Окрім драматичних лицарських боїв, для відвідувачів підготували ярмарок майстрів, смачну кухню, заняття з фехтування чи стрільби з лука.
Вартість входу на один день для дорослого – 120 гривень, для дитини від шести років – 80 гривень. На два дні вартість для дорослого складе 200 гривень, для дитини від шести років – 130 гривень. Квитки можна придбати при вході в Луцький замок.

Для представників тероборони та Збройних сил вхід безплатний.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
кру Показати IP 2 Вересня 2023 19:48
сумний досвід Чернігова нікого нічому не навчає, авось пронесе.
123 Показати IP 3 Вересня 2023 07:58
Браток в червоному спортивному костюмі - директор департаменту молоді та спорту Луцької міської ради?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus