USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Сьогодні День Сил спеціальних операцій ЗСУ: коли були створені та чим займаються

29 Липня 2023 11:45
Сьогодні, 29 липня, в Україні відзначається День Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Це військове свято започатковане указом Президента 26 липня 2016 року. Того ж дня глава держави підписав закон, яким завершився процес створення та визначений правовий статус Сил спеціальних операцій.

Воїни Сил спеціальних операцій провели багато успішних операцій, які увійдуть в історію. На цьому наголосив командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ бригадний генерал Віктор Хоренко у привітанні з професійним святом.

«Воїни Сил спеціальних операцій! Що робить нас особливими? Це люди, які віддані своїй справі; це успішні операції, які ввійдуть в історію, це страх в очах ворога при згадці ССО; це суміш професіоналізму, зухвалості та надлюдських зусиль у виборюванні нашої Перемоги! Продовжуйте і далі нищити ворога так, як це вмієте лише ви!» – зазначив командувач ССО.
Президент Володимир Зеленський у День Сил спеціальних операцій Збройних сил України подякував всім спецпризначенцям за звитягу, героїчне виконання службового обов’язку та самопожертву.

«Воїни з незламною волею, витримкою, кмітливістю, мужністю та наполегливістю. Українські спецпризначенці. Ви виконуєте широкий спектр бойових завдань у найнебезпечніших і найскладніших умовах. Уміло протистоїте російському агресору, не маючи перешкод, які не змогли б подолати», – зазначив Зеленський.
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний подякував спецпризначенцям за віддану боротьбу за Україну.

«Вітаю бойових побратимів із Cил спеціальних операцій Збройних Сил України зі святом! Дякую за вашу віддану боротьбу за Україну! Разом – до Перемоги!» – наголосив Залужний.
ССО – окремий вид Збройних сил, який складається із добре навчених та мотивованих військових, здатних вести підривну діяльність в тилу ворога, організовувати партизанську боротьбу на окупованих територіях, звільняти важливих заручників або захоплювати ворогів.

Починаючи від 24 лютого 2022 року Сили спеціальних операцій активно включились у боротьбу з окупантами. Зокрема, бійці ССО брали участь у спецоперації на острові Зміїний.

Створення ССО ЗСУ

У 2007 році у якості структурного підрозділу при Генштабі Міноборони України було створено Управління Сил спеціальних операцій. Проіснувало воно до 2012 року.

Про необхідність створення бойового підрозділу, який буде виконувати спеціальні та надскладні завдання знову заговорили після того як росія анексувала Крим та розв’язала війну на Донбасі.

14 травня 2016 року відбувся перший випуск 29 інструкторів навчально-тренувального центру Сил спеціальних операцій кваліфікаційного курсу в рамках програми Об’єднаної багатонаціональної групи (США, Литва, Латвія, Естонія).

Вже за місяць Верховна Рада підтримала законопроект про створення ССО ЗСУ.

У 2019 році вперше в історії підрозділ з країни, яка не є членом НАТО, пройшов сертифікацію як підрозділ ССО (SOF) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО. Ним став 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗС України.

З 2020 року загін українських Сил спеціальних операцій заступив на бойове чергування у складі підрозділів NATO Response Force.

Основні завдання

До типових завдань ССО відносяться:

– рейди та сучасні бойові дії;

– психологічні операції;

– добуття розвідувальної інформації за лінією фронту;

– створення агентурних мереж;

– навчання іноземних армій, поліційних і безпекових сил (так зване «примноження сили»);

– пошук, евакуація й доставлення полонених, заручників;

– медична допомога;

– впровадження в структуру спецслужб і військових організацій з метою шпигунства або знищення людей, що представляють загрозу державі;

– підготовка до переворотів, повалення режимів;

– антитерористичні операції.

Структура ССО ЗСУ

Безпосередньо бойову основу Сил спеціальних операцій ЗСУ становлять чотири частини спеціального призначення, чотири підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій, змішана авіаційна ескадрилья.

Нині командувачем ССО ЗСУ є бригадний генерал Віктор Хоренко, начальником штабу – бригадний генерал Олег Нечаєв.

Сили спеціальних операцій з першого дня беруть активну участь у протидії повномасштабній російській агресії. Проводять чимало вдалих операцій за основними напрямками своєї діяльності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юрій Показати IP 29 Липня 2023 14:05
З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus