USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Сьогодні хранителю луцьких підземель могло б виповнитися 70

25 Січня 2021 07:20
25 січня – 70 років із дня народження Олега Олексійовича Виноградова, лучанина, який більше 40 років досліджував та розчищав луцьке підземелля під костелом Петра і Павла разом із учасниками клубу «Ентузіаст», який був започаткований у 1985 року, а офіційно зареєстрований у 1987 р.

На жаль, 30 червня 2018 року краєзнавець-аматор Олег Виноградов помер і був похований в рідному місті Луцьку.

З біографії Олега Виноградова відомо, що він народився 25 січня 1951 року. Початкову та середню освіту здобував у луцькій школі № 4, саме там він полюбив історію. Далі було навчання за спеціальністю слюсар-ремонтник у ПТУ № 59 (теперішнє ПТУ № 6).

В інтерв’ю та під час екскурсій він часто називав себе «кротом підземелля», а своїх помічників «кротенятами». Упродовж більше 40 років Олегу Виноградову допомагали розчищати підземелля небайдужі лучани, це були цілі сім’ї, а інколи просто школярі. Усі працювали безкоштовно, усіх об’єднувала велика ідея зберегти підземелля для наступних поколінь.

За життя Олег Виноградов отримав кілька відзнак за свою невтомну працю, зокрема, премію м. Луцька «Людина року-98» у номінації «Громадянин року», а також подяку і грамоту від товариства краєзнавців Волині.

Чудовою згадкою про дослідника луцьких підземель та джерелом про його діяльність є відео 1995 року «Таємниці луцького підземелля».

Інтерв’ю в підземеллі, яке записала із Олегом Виноградовим Світлана Кравченко, докторка наук із соціальних комунікацій, професорка Волинського національного університету імені Лесі Українки, яка у 1990-х працювала за сумісництвом на ТРК «Аверс» та в молодіжній редакції ВОДТРК можна подивитися за посиланням.

Сьогодні луцькі підземелля є однією із головних туристичних «родзинок» міста Луцька і те, що вони перебувають в доброму стані й збереглись до нашого часу, є заслугою Олега Виноградова.

Історія підземелля приховує ще багато таємниць, які ще будуть відкриті істориками та дослідниками. Підземний храм, поховання, фрески, написи, криниця, просторі кімнати та коридори – усе це можуть побачити туристи вже сьогодні.
Тетяна Яцечко-Блаженко

Фото підземелля – авторки
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 25 Січня 2021 10:20
І школа #4 знаходилась навпроти "будинку офіцерів", а не де тепер. Там була #9. В 1968 році побудували нову школу на вул Потапова, яку зробили дев'ятою і перевели всіх учнів з 4 що займала два корпуси. З неї потім зробили "вечірню школу"., а школа #9 стала тоді 4,як ми і знаєм дотепер.
Іра Показати IP 25 Січня 2021 11:13
Дякую, не знала...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus