USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сьогодні – Міжнародний день зниклих безвісти

30 Серпня 2018 14:31
Щороку в передостанній день серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення або День зниклих безвісти.

День встановлений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року за активної підтримки міжнародних правозахисних організацій та Червоного Хреста, пише Укрінформ. Щоправда, це питання понад півстоліття порушувалося перед відповідними установами ООН,представниками Латиноамериканської Федерації родичів зниклих безвісти людей. Латиноамериканцям, які впродовж десятиліть потерпали від різноманітних диктаторів, добре була відома ця проблема – безслідне зникнення близької людини, шантаж, залякування, роки пошуків, розпачу, що змінюються надією і навпаки.

До насильницьких зникнень зазвичай удаються як до стратегії насадження у суспільстві атмосфери терору.Як правило, насильницькі зникнення супроводжуються жорстокими тортурами, приниженням людської гідності затриманих, а закінчуються смертю.

У більшості випадків насильницькі зникнення стаються з відома, а то й за активної підтримки держави. За останні роки у понад 80 державах світу жертвами насильницького зникнення стали понад 50 тис. людей. Відчуття цілковитої беззахисності, що породжується такою практикою, стає притаманним не лише жертві, чи її близьким родичам, але й накладає відбиток на громади, до яких вони належать, а також і на все суспільство.

Насильницькі зникнення, які раніше асоціювалися тільки з режимом військової диктатури, можуть сьогодні виникати у складних ситуаціях внутрішніх конфліктів. Переслідування захисників прав людини, родичів потерпілих, свідків і адвокатів, які займаються випадками насильницького зникнення, – все це викликає серйозне занепокоєння організацій, які займаються моніторингом прав людини у світі.

З огляду на війну на сході України та російську окупацію Криму, Міжнародний день жертв насильницького зникнення набув актуальності й для України. Звичайною справою стало викрадення російськими спецслужбами людей у Криму, насильницьке зникнення українських активістів на окупованих сепаратистами територіях Донбасу, порушення прав людини на непідконтрольних Україні територіях.

До Міжнародного дня зниклих безвісти в залі очікування Південного вокзалу Києва встановлять фігури родичів людей, зниклих безвісти під час збройного конфлікту на сході України. Про це повідомили у прес-службі Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Інсталяція «Застиглі в очікуванні» – це 10 фігур чоловіків та жінок, літніх і молодих, які символічно чекають на вокзалі своїх зниклих родичів, тримаючи в руках таблички з цитатами членів сімей зниклих безвісти.


«Рідні тих, хто зник безвісти під час збройного конфлікту, живуть у болісній невідомості, іноді навіть роками… Сім’ї можуть бути фізично та емоційно розбитими, зіштовхуватися з юридичними та адміністративними проблемами. Вони можуть переживати втрату годувальника і ледь зводити кінці з кінцями для оплати рахунків або витрачати всі гроші на пошуки свого родича», – заявив глава делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліманн.

Нагадаємо, Червоний Хрест розшукує 100 тис. людей по всьому світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus