USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Сьогодні в Україні почав діяти новий Верховний суд

15 Грудня 2017 10:35
Сьогодні, 15 грудня, почав діяти новий Верховний Суд України. Цей день обрали, тому що сьогодні виповнюється 100 років з дня заснування Верховного Суду Української Народної Республіки.

Таке рішення на пленумі підтримали 83 судді, 27 виступили проти, повідомляє Главком.

Сьогодні припиняють функціонування старий Верховний Суд, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ.

Згідно закону «Про судоустрій і статус суддів» зі змінами, які починають діяти 15 грудня поточного року, Верховний Суд - єдина касаційна інстанція України.

Верховний Суд - найвищий суд у системі судоустрою України. Це касаційна інстанція, у певних випадках - суд першої або апеляційційної інстанції. Він аналізує судову статистику, узагальнює судову практику; звертається до Конституційного суду щодо конституційності правових актів та стосовно офіційного тлумачення Конституції України. Окрім того, Верховний Суд надає висновок щодо наявності чи відсутності держзради чи іншого злочину у діяннях президента України, може внести за зверненням Верховної Ради подання про неспроможність виконання президентом своїх повноважень за станом здоров’я.

У складі Верховного Суду діє Велика палата, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд. У кожному касаційному суді утворюються судові палати з розгляду окремих категорій справ з урахуванням спеціалізації суддів.

У Касаційному адміністративному суді обов’язково створюються окремі палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів; захисту соціальних прав; виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян.

У Касаційному господарському суді обов’язково створюються окремі палати для розгляду справ про банкрутство; захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством; корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів.

Зазначимо, також з 15 грудня поточного року починають діяти нові редакції Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу й Кодексу адміністративного судочинства.

Нагадаємо, 30 листопада Пленум нового Верховного Суду України обрав Валентину Данішевську на посаду голови суду.

До складу оновленого Верховного Суду увійшли п'ятеро волинян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus