USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Верховний суд визнав протиправними дії ОДА щодо повернення лісів «Волиньоблагролісу»

31 Січня 2019 16:35
Верховний суд України задовольнив касаційну скаргу КП «Волиньоблагроліс» за позовом до Волинської облдержадміністрації про визнання протиправною бездіяльність останньої у справі повернення лісів дочірнім підприємствам «Волиньоблагролісу». Верховний суд також скасував попередні судові рішення та постанови у справі та направив її на новий розгляд до суду першої інстанції.

Про це йдеться в постанові Верховного суду України, оприлюдненій 29 січня. Вказана постанова є остаточною та не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, у 2011 році з активів КП «Волиньоблагроліс» вилучили 56 тисяч гектарів лісу, а саме підприємство залишили банкрутувати. Проте в жовтні 2016 року обласна рада відмінила рішення депутатів попереднього скликання «Про ліквідацію комунального підприємства «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс».

30 січня 2017 року у Волинському окружному адміністративному суді було оскаржено три розпорядження ОДА, якими ліси, котрими користувалися дочірні підприємства КП «Волиньобагроліс», передали державним лісгоспам у Ківерцівському, Маневицькому та Любомльському районах.

Однак апеляційну скаргу до Львівського апеляційного адміністративного суду направило Державне агентство лісових ресурсів України. Апеляційний суд не задовольнив її, тому Волинська обласна державна адміністрація та Державне агентство лісових ресурсів України звернулися з касаційними скаргами до Вищого адміністративного суду України, який теж залишив без змін постанову Волинського окружного адміністративного суду.

Своєю чергою, минулоріч депутати Волинської обласної ради направили звернення до центральних органів влади щодо протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах Волинської області.

Також у квітні 2018 року КП «Волиньоблагроліс» звернулося до Волинського окружного адміністративного суду з позовом до Волинської облдержадміністрації, в якому просило визнати протиправною бездіяльність щодо ненадання у встановлений законодавством термін дозволу чи вмотивованої відмови на розроблення документації із землеустрою. Суд, однак, відмовив у задоволенні позову.

Після цього «Волиньоблагроліс» направив апеляційну, а пізніше касаційну скаргу з проханням скасувати відмовні рішення.

СУТЬ СПРАВИ

Як йдеться в постанові Верховного суду від 29 січня 2019 року, КП «Волиньоблагроліс» звернулося до голови Волинської ОДА із заявою про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок лісогосподарського призначення загальною площею 30566,35 гектара в постійне користування для ведення лісового господарства в межах Любомльського району. До клопотання було додано перелік земель лісогосподарського призначення, які не надано у власність та користування на території Любомльського району станом на 1 січня 2019 року, із зазначенням найменування сільських рад та площі земельних ділянок.

Через місяць у зв'язку з неприйняттям рішення Волинською ОДА «Волиньоблагроліс» замовив розробку документації у ТзОВ «Інститут земельних відносин та охорони навколишнього середовища» та скерував повідомлення про це облдержадміністрації. На що остання направила лист «Волиньоблагролісу» про те, що в поданих підприємством матеріалах відсутні графічні дані, що унеможливлює встановлення місця розташування згаданих земельних ділянок і їх форм власності.

Як наголосили у КП «Волиньоблагроліс», Волинська ОДА допустила протиправну бездіяльність, оскільки відповідь була надана після спливу тримісячного терміну з моменту звернення.

КП «Волиньоблагроліс» «вважає, що має місце протиправна бездіяльність голови Волинської обласної державної адміністрації щодо ненадання у встановлений законодавством строк ні дозволу на розроблення документації із землеустрою, ні мотивованої відмови», – зазначено в постанові Верховного суду.

Так, ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу України передбачає, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні. Підставою відмови в наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів.

Оскільки всупереч наведеній нормі Волинська обласна державна адміністрація не надала відповіді на подане КП «Волиньоблагроліс» клопотання, Верховний суд України задовольнив касаційну скаргу комунального підприємства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus