USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хто з волинян став суддями нового Верховного Суду

11 Листопада 2017 20:07
П'ятеро волинян увійшли до складу оновленого Верховного Суду.

Урочиста церемонія складення присяги відбулася 11 листопада.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року з набуттям чинності змін до Конституції в частині правосуддя та закону «Про судоустрій і статус суддів» в Україні стартувала судова реформа. Відповідно до цих змін, Верховний суд став вищим судом в Україні, а його склад має бути сформовано із суддів, обраних виключно за результатами відкритого конкурсу. Вища кваліфікаційна комісія суддів відібрала 120 кандидатів на посади суддів у касаційних судах ВСУ (по 30 посад в адміністративному, господарському, кримінальному, цивільному). Зі 120 кандидатів, які пройшли конкурсне оцінювання у Вищій кваліфкомісії, 30 отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності при ВККСУ.

На посаду суддів претендувала низка волинян. Проте всі етапи відбору пройшли лише п'ятеро.

Так, згідно з указом Президента України про «Призначення суддів Верховного Суду» суддею Касаційного адміністративного суду став Михайло Смокович;

суддею Касаційного кримінального суду став Віктор Остапук;

суддями Касаційного цивільного суду стали Віктор Стрільчук, Василь Крат та Алла Олійник.

Довідково:

Віктор Іванович Остапук – заступник голови Апеляційного суду Рівненської області. Віктор Остапук народився в селі Бузаки Камінь-Каширського району, отримав вищу юридичну освіту. У 1990 році закінчив Харківський юридичний інститут ім. Ф.Е.Дзержинського. Згідно з Указом Президента від 21.12.1992 року призначений на посаду судді Луцького міського народного суду Волинської області, у 1994-2004 роках — заступник голови Луцького міського суду. У грудні 2002 року Верховною Радою України обраний на посаду судді безстроково.
Віктор Остапук
Віктор Остапук
Михайло Іванович Смокович – заступник голови Вищого адміністративного суду України. Народився 1963 р. у Волинській області. У 1991 р. закінчив Українську державну юридичну академію ім. Ф.Е.Дзержинського (спеціальність «правознавство»). З 1996 р. — на посаді судді Луцького міського суду Волинської області. У 2001—2004 рр. — суддя Апеляційного суду Волинської області. У грудні 2003 р. обраний суддею Вищого адміністративного суду. З березня 2006-го — секретар пленуму ВАС. Неодноразово обирався на посаду заступника голови ВАС. У 2010 р. в Інституті інтелектуальної власності Одеської національної юридичної академії в м.Києві здобув другу вищу освіту за спеціальністю «інтелектуальна власність». Рішенням зборів ВАС від 25.06.2014 призначений заступником голови ВАС. Заслужений юрист України, має науковий ступінь кандидата юридичних наук.
Михайло Смокович
Михайло Смокович
Віктор Стрільчук – Заступник голови Апеляційного суду у Волинській області.

З 1992 року був обраний суддею Луцького міського суду, у квітні 1996 – суддею обласного суду Волинської області. До обрання суддею працював в прокуратурі, в тому числі і у військовій.
Віктор Стрільчук
Віктор Стрільчук
Василь Іванович Крат – доцент кафедри цивільного права у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Народився у Любешові. Вища освіта: Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук.
Василь Крат
Василь Крат
Алла Сергіївна Олійник – кандидат юридичних наук, доцент; з грудня 2010 суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. З червня 2015 – член Вищої ради правосуддя. Народилася 16 січня 1966 року у Володимирі-Волинському. Освіта: Львівський державний університет ім. І.Франка (1992), "Правознавство". 1992-93 - стажист Володимир-Волинського міського народного суду. 1993-94 - консультант з кодифікації нормативних актів та реєстрації обласних об’єднань громадян, спеціаліст 1 категорії управління юстиції Волинської облдержадміністрації; консультант з кодифікації нормативних актів та реєстрації обласних об’єднань громадян, спеціаліст І категорії управління юстиції у Волинській області. 1994-97 - аспірант Київського державного економічного університету. 1997-98 – старший науковий працівник відділу конституційного законодавства та державного будівництва Інституту законодавства ВР України. 1999-2003 - науковий консультант судді Конституційного Суду України. З 08.2003 - суддя Шевченківського районного суду м.Києва. З 06.2007 - суддя (з 12.2008 - безстроково) Апеляційного суду м.Києва. З 01.2011 - суддя Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Алла Олійник
Алла Олійник
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus