USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Сонячні ванни у луцькому звіринці: як переносять спеку тварини

19 Липня 2020 18:05
Нарешті на вулиці по-справжньому літня погода – спека. Як же приємно втекти на природу або насолоджуватися затінком із охолодженим напоєм в руці. Нам, людям, просто, а як рятуються від спеки тварини Луцького зоопарку? Прямуємо до звіринцю, аби перевірити, що ж поробляють тварини спекотного липневого дня.

Урочисто зустрічає відвідувачів кована брама зоопарку. Приємно дивуємось безліччю квітів та зелених насаджень. Здається, дбайливі руки працівників підприємства насадили квітів усіх кольорів райдуги. Що ж казати, їх тут справді сила-силенна!

Прямуємо до вольєрів. Доглянуті, ситі та напівсонні звірі приймають сонячні ванні, а тих, хто не вельми любить сонце, й не побачиш – сховалися в затінок.

Про особливості утримання тварин КП «Луцький зоопарк» розповів ветлікар Володимир Когут.

«Найголовніше влітку – це створити умови для перебування тварин в зоопарку під час спеки. Прагнемо, щоб ці умови не відрізнялися від природних, у яких тварини живуть. Тому вольєри у нас розміщуються таким чином, щоб теплолюбиві тварини були на сонці, а ті, хто важко переносить спеку, знаходилися в тіні», – розповідає Володимир Степанович.

Хто де живе

Працівники роблять акцент на походженні тварин та їхньому місці проживання в дикій природі, а відтак одні тварини у вольєрах на затіненій стороні зоопарку, а інші – на сонячній.

«Приміром, гризуни не вельми люблять сонце й живуть в нірках. Тому у вольєри для таких тварин ми ставимо багато зелені. Ці природні декорації створюють багато тіні. У клітці з куницями є пеньки з дірками, в яких вони відпочивають. А теплолюбові папуги просто обожнюють сонечко. Але ми однаково ставимо будиночки в клітках, аби вони мали ще й трохи затінку. Для цього використовуємо екологічно чистий матеріал. Їхні будиночки накриті корою дерев, бо в природі вони цю кору дзьобають і трощать. Вовки люблять прохолоду, тому їхні вольєри розміщені таким чином, щоб потрапляло сонячне проміння на них по мінімуму. Відповідно, клітки з цими тваринами – в спеціальному ряду під великими деревами, які дають затінок. Віслюки живуть на сонці, оскільки це східні тварини і вони його дуже полюбляють. І верблюди теж», – каже ветлікар.

Женімо хвилю

Що ж, здається, тварини розділилися за інтересами. Любителі жагучого сонця приймають повітряні ванни, а прохолоди – сховалися у затінку. Усе правильно. А де охочі покупатися? У таку спеку це справжній порятунок, адже на сонці +32º С.

«Тварини, які в природі живуть у воді, у нас теж живуть у штучних водоймах. Це і красиво для ока, і, зрозуміло, добре для тварин. Приміром, качки можуть вільно плавати у водоймі. Лебеді – купатися, але для їхнього комфорту влаштували острівки. Там їм зручно будувати гнізда і народжувати пташенят. У нас діє золоте правило: не тварини підлаштовуються під нас, а ми під них.

Ми спостерігаємо за повадками тварин. І якщо бачимо, що тварина облюбувала якийсь певний куточок, облаштовуємо його для неї, чи тварина відпочиває в якомусь одному місці, – облаштовуємо підстилку там. Якщо ж тварина в певному місці їсть, то створюємо кухоньку для прийому їжі. Спеціально для тварин привозимо чисту воду, оскільки в нас тут є лише технічна. Купуємо перевірену воду з усіма потрібними документами», – розповідає Володимир Когут.
Харчування в спеку і не тільки

На жаль, відвідувачі не розуміють, що не можна годувати тварин усім, чим їм заманеться. Працівники зоопарку частенько роблять зауваження людям, які чомусь думають, що тут тварини недоїдають, а їхній шматочок хліба буде для когось рятівним.

«Ми постійно пояснюємо відвідувачам, що не можна годувати тварин – це дуже небезпечно, ба більше – може бути смертельно. У нас є тварини на сухій годівлі і на вологій. Тобто якщо тварина знаходиться на сухій годівлі, то шматок хліба є для неї несмертельним, але абсолютно непотрібним. Але якщо тварина знаходиться на вологій годівлі і їй

дати шматочок хліба, то вона може захворіти, оскільки в шлунку починається процес бродіння, у тварини починається здуття. І, як наслідок, може бути смерть.

Це стосується тварин копитного ряду жуйних видів.

Жуйні різняться від інших складною системою травлення. Однією з їхніх особливостей є те, що вони ремиґають. Тобто відригують та повторно пережовують цю їжу.

Харчування тварин у нас збалансоване. Кожна тварина харчується своєю їжею, не всі відвідувачі компетентні в цих питаннях і не знають, кому що можна дати. Тому можуть наробити біди і непоправної шкоди.

Наприклад можуть лелеку нагодувати хлібом, хоча це м’ясоїдна пташка, яка полюбляє рибу, м’ясо, черв’ячків, але ні в якому разі не мучні продукти. І приматам не можна вживати хліб. Вони їдять переважно овочі.

Тому прошу всіх відвідувачів насолоджуватись з тваринами їхньою поведінкою, красою, фотографуватися, робити селфі з ними, і ні в якому разі не підгодовувати. До годівлі тварин ставимося дуже серйозно, усі продукти харчування, які дають тваринам, відповідають нормам. Вони свіжі і підібрані до певної категорії тварин.

Приміром взимку даємо більше білкової їжі, щоб врегулювати природний баланс із фізіологічним», – каже Володимир Когут.
У зоопарку дотримуються принципу комфорту для тварин. У кожному вольєрі є відповідна ємність із водою і в разі потреби тварина може попити чи під час перегрівання зануритися і знизити температуру тіла. Також відчинені зимові будиночки, куди можна сховатися.

«Оскільки у нас не вистачає прогулянкових майданчиків, то леви і тигри гуляють по черзі. Спочатку леви, тоді ми їх заганяємо в приміщення і виходять тигри. Одні гуляють вдень, інші – вночі. Без прогулянки не обходиться жодна тварина. Звісно під час спеки тварини не такі грайливі, вони в’ялі, втомлені. Проте я впевнений, кожен житель нашого звіринцю почуває себе комфортно за будь-якої погоди», – завершує розмову ветлікар КП «Луцький зоопарк» Володимир Когут.

Анна Панафідіна
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 19 Липня 2020 18:19
Нема жирафи і слона

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus