USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Спочатку були благоустрій та енергоощадність: голова волинської ОТГ готовий керувати розширеною громадою

12 Листопада 2019 19:01
Дубівська ОТГ утворилася 18 грудня 2016 року. Тоді об’єдналися три сільські ради Ковельського району – Дубівська, Облапська і Городищенська. До складу громади увійшли вісім сіл ‒ Дубове, Вербка, Бахів, Облапи, Мислина, Городище, Гредьки, Красноволя.

А 27 грудня відбулася перша сесія під головуванням нового очільника громади Романа Троцюка. Сьогодні Роман з усмішкою пригадує, що два тижні не розумів, що він має робити. Хоча боязким чи невпевненим чоловіка важко назвати, та він почувався зайвим у колективі, ніби чужинцем зі своїми думками. Не приховує, що якби можна було скласти повноваження, він це зробив би. Стримало, що не звик відступати навіть у найскладніших ситуаціях.

І педагог, і аграрій, і музикант

«До обрання головою ОТГ я не працював в органах самоврядування. Маю диплом учителя фізики і математики. Починав трудову біографію вчителем у Дубовому, був директором школи. Потім почалися складні роки, вчителям не виплачували зарплату. А дружина працювала у цій же школі. Довелося трудитися в будівельних бригадах, електромеханіком в Укртелекомі, начальником підрозділу в Ковельському відділенні ПрАТ «Дата-груп». 16 років грав на весіллях, вів сільське господарство. Мав 11 гектарів землі, вирощував насіннєве зерно і виготовляв корми для тварин. Моя техніка обробляла людям землю за найнижчими цінами».

Цей чоловік не звик кривити душею. Каже, йому пропонували очолити Дубівську сільську раду у 2015 році. Згодом Роман не раз приміряв на себе цю шапку. Часто бував у Польщі, вивчав досвід самоврядування в сусідів. Ще працюючи директором школи, навчався у столичному інституті підготовки керівних кадрів України. Однак чекав, коли почнеться адмінреформа й утвориться ОТГ.

«Я спробував себе у багатьох професіях. А цього ще не робив, мені було цікаво. У 2016 році йшов на вибори із рейтингом 4%. Протягом 18 днів до виборів ходив від хати до хати і розповідав про свою програму. В результаті перегнав суперника із перевагою 67%».

За словами голови, йому неабияк допомогли у Центрі розвитку місцевого самоврядування. Новообраних голів ОТГ запрошували на навчання, зустрічі, де вони мали можливість поспілкуватися та обмінятися досвідом. Наступний рік готує для Романа Троцюка новий виклик ‒ до Дубівської ОТГ погодилися приєднатися Секунська і Буцинська сільські ради Старовижівського району. Крім того, згідно із новим перспективним планом, до них також можуть увійти Сереховичівська громада і Соколищенська сільська рада сусідньої Старовижівщини. Роман Троцюк запевняє, що готовий керувати розширеною ОТГ. Адже має головний ресурс ‒ потужну команду фахівців.

Спочатку були енергоощадність і благоустрій

«Я підприємець і вмію рахувати гроші. Побачив, що витрачаємо великі кошти на енергоносії, а гріємо повітря. Тому першим напрямком була енергоощадність, точніше, енергоощадність в освіті. У 2016 році перекрили й утеплили Дубівську школу, проєкт робила ще РДА, але не було фінансів. А ми пустили сюди кошти, призначені на розвиток інфраструктури. Частину скерували на адмінбудівлю сільської ради. Наступного року утеплили та перекрили Бахівську школу, залишки знову пішли на адмінбудівлю. 2019 року утеплили приміщення амбулаторії. Але його передамо школі, бо починаємо будувати нову амбулаторію. У Дубівській опорній школі зараз навчаються 350 дітей, а коли доєднаються інші села, ми будемо оптимізовувати освіту. Є дуже старі школи, які сьогодні треба повністю розвалити», ‒ каже Роман Троцюк.
Усі села в однакових умовах

«У нашій громаді кошти розподіляються рівномірно. Я щороку звітую про свою роботу. До слова, такої практики у нас раніше не було. Приїжджаю в села з проєктором, готую презентації. Перед тим роблю розрахунки, скільки витрачено на одного жителя на населений пункт. Показую, які роботи було виконано, скільки вони коштують, які установи є в цьому селі, скільки витрачено на ці установи, потім ділю на кількість жителів – це затрати на одне село. За ці три роки Дубове було на п’ятому місці. Я роблю статистику, графіки, все можна побачити і проаналізувати. У 2019 році я цю статистику трохи вирівняв. У Дубовому зроблено три дороги, благоустрій біля будинку культури, будують нову амбулаторію. Приміщення нинішньої амбулаторії утеплене.

В Облапах третій рік робимо дорогу. У перший же рік виділили на це пів мільйона гривень, стільки ж на дорогу в Городищі з власного бюджету. На сьогодні до Городища зробили дорогу на 5,5 мільйона гривень. Там проживають 400 жителів. Ми вклали колосальний ресурс. Але маємо віддачу ‒ вже є підприємець, який хоче купити старе приміщення клубу і створити там 10 робочих місць. За три роки в селах ОТГ робили заміну теплотрас, у чотирьох населених пунктах зробили LED-освітлення».

Проєкти пишуть голова і заступник

«Ми активно беремо участь у проєктній діяльності. Але проєктного менеджера у команді нема. Вважаю, що краще найняти спеціаліста на конкретний проєкт і заплатити гонорар. Ну не може один менеджер охопити всі напрямки.

Перші проєкти писав особисто я. На ДФРР писали разом із моїм тодішнім заступником Миколою Гайдучиком. Сьогодні мій заступник ‒ Людмила Хомич, сильний фахівець. Вона відразу написала проєкт щодо твердих побутових відходів. Ми його виграли. Другий проєкт був з енергоощадності, ми писали його разом. Річ у тім, що я виграв проєкт, згідно з яким 50 енергоменеджерів України готували німці. Після навчання я є консультантом своєї громади і маю зобов’язання консультувати інші громади. Людмила Хомич готувала описову частину, я працював із партнерами. На жаль, ми не виграли цей проєкт, але маємо надію, що у новому складі ОТГ нам пощастить його реалізувати. Проєкт передбачає встановлення сонячної станції, індукційні плити в шкільних їдальнях, LED-освітлення у всіх школах. У Дубівській школі мав бути перший в Україні клас енергоощадності.

Ми задіяні в проєкті щодо сільської медицини. На умовах співфінансування у Дубовому буде побудовано нову амбулаторію. Наших лише 10% коштів. За 440 тисяч гривень я ремонту там не зроблю, а це буде нове сучасне приміщення.

У нашій ОТГ дуже сильна команда. Працюють фахівці, а не ті, кому просто платимо зарплату. Від цих людей залежить результат роботи. Я критично ставлюся до підбору працівників. Краще довше пошукати, але це мають бути найкращі з найкращих».
Здоров’я людей залежить від якості питної води

«Якщо раніше гостро стояло питання ремонту доріг, то зараз ми подумали, що спочатку варто зробити систему водопостачання, щоб потім не руйнувати асфальт. Ми виграли грант в числі 30 ОТГ України «Просторове планування В ОТГ». У конкурсі брали участь 10 сільських, 10 селищних і 10 міських рад. Проєкт писав я, ми туди потрапили, наша команда навчалася протягом року. І там змінилася моя свідомість. Спочатку треба вкладати не в дороги, а в каналізування, у центральне водопостачання, а тоді тільки робити дороги, щоб потім їх не ламати. Сьогодні по селах 30-метрові свердловини не витягують води, її рівень падає. Завтра гостро постане питання питної води. А це ж наша безпека. Мусимо мати якісну воду, щоб мати гарне здоров’я. Ми ж самі його марнуємо побутовими відходами. Тому наступного року планую робити по селу Дубове проєкт на каналізування і водопостачання».

У Дубовому сміття сортують

«Наприкінці 2017 року набув чинності закон, що ЖЕКи не прийматимуть несортоване сміття. Ми провели роботу з населенням, депутати уклали відповідні угоди, що відходи забиратиме Ковельський ЖЕК №2. Люди платили не відразу. Але ми знайшли підхід. Тепер Дубове ‒ найкращий платник цього комунального підприємства. Ми вчимо людей компостувати відходи, сортувати сміття. У школі стоять смітники для роздільного збору відходів. Практика хороша, сподіваємося через дітей достукатися до батьків.

Полігон у Дубовому, куди звозили сміття з Ковеля, рекультивували, висадили дубочки. Люди вимагали закрити – ми закрили. Але Ковель від того тільки виграв, адже з нашим сміттям вони зможуть побудувати сміттєпереробний завод».

Обіцянки, з якими ішов на вибори, не забуває

«Я маю зараз понад 10 ідей, як можу себе реалізувати, крім голови ОТГ. Але мені цікаво спробувати себе в оновленій громаді, коли приєднаються ще села. Так, буде непросто, бо легко працювати, коли є гроші, а коли їх нема? Я націлений іти на вибори й боротися. Для себе веду статистику, що обіцяв і що зробив. Виконав обіцяне на 50%, може, й більше. Тому не боюся нових викликів».

Оксана ХВЕДЧЕНЯ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читач Показати IP 12 Листопада 2019 20:34
Це прекрасно, що людина не була чиновником і діє, як господар

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus