USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

«Сподіваємося, що газ буде»: як Луцьк готується до опалювального сезону

25 Серпня 2022 12:34
Державне комунальне підприємство «Луцьктепло» провело низку заходів під час підготовки до опалювального сезону, зокрема реконструювало дві квартальні котельні та замінило найбільш аварійну ділянку мережі на вулиці Кравчука. Однак цього року підприємство отримає на 5 мільйонів метрів кубічних газу менше, ніж це було в попередні роки. Зважаючи на ситуацію у країні, місто готується до різних сценаріїв, тому міська рада подала заявку за проєктом USAID на отримання великої кількості наметів, дизельних генераторів, електричних обігрівачів, буржуйок та усього іншого.

Про це йшлося під час оперативної наради у Луцького міського голови 25 серпня.

Як повідомив директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський, підприємство завершує підготовку до опалювального сезону 2022-2023 років. На сьогодні реконструйовано дві квартальні котельні з заміною пальників, автоматики, насосів та вентиляторів на чотирьох котлах. Ще в трьох котельнях тривають роботи. Загалом ці заходи дадуть економію газу орієнтовно 500 тисяч кубометрів та електричної енергії орієнтовно 300 тисяч кіловат.

Також виконують роботи з заміни 43 великих мережевих насосів у котельнях підприємства. Влаштовано 53 індивідуальні теплові пункти згідно з програмою співпраці з Євробанком, 23 ІТП ще в роботі. Підприємство оснастило 50 будинків загальнобудинковими лічильниками тепла, 35 будинків поки в роботі.

Замінили й найбільш аварійну ділянку мережі на вулиці Кравчука – 320 метрів погонних на попередньо ізольовану трубу. Виконано капітальний ремонт теплових мереж 1668,8 метрів погонних (834,4 м в двотрубному обчисленні) на суму 2,37 мільйона гривень та п’яти теплових камер із заміною запірної арматури Д-500 мм на суму 2,5 мільйона гривень.

Також керівник підприємства повідомив, що в рамках підготовки до опалювального сезону виконано гідравлічні випробування, промивання теплових мереж та режимно-налагоджувальні роботи. Створено аварійний запас труб, арматури та інших матеріалів на загальну суму понад 9 мільйонів гривень та придбано два зварювальні генератори.

У міжопалювальний період було встановлено та прийнято в експлуатацію 104 загальнобудинкові лічильники теплової енергії. Рівень оснащення житлових будинків тепловими лічильниками на сьогодні становить 85%, до початку опалювального сезону буде 100%.

З його слів, відповідно до постанови КМУ Міністерство розвитку громад та територій України визначило обсяги газу підприємству на рівні 90% від загальних фіксованих обсягів природного газу, що були передбачені договором постачання природного газу на 2021-2024 роки. Тобто раніше було 54 мільйони метрів кубічних, а буде 49 мільйонів, тобто на 5 мільйонів менше.

Тож у разі дефіциту природного газу або зменшення його тиску в ГРМ підприємство розглядає кілька змін у виробництві. Зокрема можливе зменшення нормативної температури внутрішнього повітря в будівлях лучан до 16 градусів, що дасть змогу зменшити споживання природного газу на рівні 10% від загального об’єму. Також може відбутися припинення або зміна графіка подання гарячої води споживачам в опалювальний період, що дасть змогу зменшити споживання природного газу до трьох мільйонів кубічних метрів. Окрім того, може бути закільцювання теплових мереж між котельнями та переключення споживачів двох котелень на одну.

Своєю чергою, Луцький міський голова Ігор Поліщук наголосив, що більшість мереж, як і у всіх українських містах, зношені, тому він доручив збільшити кількість аварійних бригад, які будуть працювати в період опалювального сезону.

«Потрібно провести переговори з підрядниками, які мають відповідну техніку і можуть допомогти нам в усуненні поривів та залагодженні інших проблем. Ми щиро сподіваємося, що газ буде. Мінрегіон в цьому нас переконує і гарантує. Я разом з головою обласної військової адміністрації був на нараді у Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. Міністр повідомив, що центральні органи влади вживають усіх необхідних заходів для того, щоб газ був. Є певна кількість газу, який закачаний в резервуари, але може бути будь-яка ситуація. Сьогодні ми не можемо дати стовідсоткової гарантії щодо безпроблемного проходження опалювального сезону і щодо того, що газ буде», – наголосив Ігор Поліщук.

З його слів, міська рада подала заявку за проєктом USAID на отримання великої кількості наметів, 253 дизельних генераторів потужністю від 2 кВт до 500 кВт, електричних обігрівачів, буржуйок, пересувних модульних котелень, польових кухонь та багато іншого. Все це допоможе громаді протриматись у разі того, якщо газу не буде. Він дав доручення відповідним службам сконтактувати з партнерами проєкту щодо уточнення можливості та часу постачання необхідного обладнання.

Якщо ж постачання цього обладнання відповідно до проєкту не буде, то місто саме закуповуватиме все необхідне.

«Щиро сподіваємося, що нам не доведеться використовувати ці буржуйки, модульні котельні, намети, польові кухні, але мусимо бути готові до усього», – підсумував Ігор Поліщук.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Стас Показати IP 25 Серпня 2022 17:53
газ смердить росією, нам він не потрібний

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus