USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Опалювальний сезон: як Луцьк та Волинь готуються до зими

30 Серпня 2022 12:40
У Луцьку з 45 котелень дві працюють на твердому паливі, решта – на газі. Для економії та зменшення витрат палива у міських багатоповерхівках завершують встановлення індивідуальних теплових пунктів. В районах натомість активно заготовляють дрова.

Як у Волинській області наразі відбувається підготовка до старту опалювального сезону – у матеріалі Суспільного.

Реконструкція котлів, заміна старих насосів та нові ІТП

На луцьких котельнях модернізують обладнання для централізованого теплопостачання. Як розповів майстер однієї з котелень Василь Олексюк, цього літа обладнання замінили на двох котлах.

«Якщо котлові 54 роки, значить і пальнику 54, а це вже нові, сучасні. Встановлені нові пальники з новими клапанами, з новою автоматикою, яка спрацьовує на відсік газу при порушенні одного з параметрів», – каже майстер.
В одному з дворів на проспекті Соборності робітники «Луцьктепла» замінюють зношені труби тепломережі на нові. Речник підприємства Антон Безносиков говорить: такі роботи в міжсезоння проводять на аварійних ділянках.

«Міняли ділянку трубопроводу діаметром 500 мм і вже виявили ще один витік сюди, який йде на будинки. У нас є чотири бригади, які постійно зайняті», – зазначив речник підприємства.
Загальнобудинкові лічильники тепла встановлюють у багатоповерхових будинках. Зі слів майстра Сергія Рожнюка, 52 теплових лічильники уже обладнали, ще 20 – у процесі. «На кожен лічильник встановлюється модем, який передає на комп’ютер всі дані», – говорить майстер.
«На прийдешній опалювальний сезон постачальник виділив на 10 % менше газу, ніж було торік», – зазначив керівник комунального підприємства «Луцьктепло» Іван Скорупський. Через це, з його слів, будуть економити. Всього в місті є 45 котелень, з яких 43 – на газі.

Читати ще: «Сподіваємося, що газ буде»: як Луцьк готується до опалювального сезону

«На об’єми спожитого газу впливає не тільки те, що модернізував, встановив ефективніше, замінив, а й температура навколишнього середовища, а як воно буде – побачимо», – каже комунальник.
Як розповів керівник магазину, що спеціалізується на тепловому обладнанні, Андрій Слюсарчук, у своїх оселях люди намагаються встановити кілька джерел теплопостачання одночасно: паралельно з газовими, на які зберігається попит, встановлюють електричні та твердопаливні котли.

«Якщо є котел на дрова, поряд можна повісити електричний. І вночі, якщо є тариф, включаєте електрокотел. Вдень – підтримуєте дровами, плюс люди міняють старі газові котли на нового зразка», – додав чоловік.

Заготівля дров у районах

До опалювального сезону готується житель селища Маневичі Юрій Петлюк. Чоловік ріже куплені у лісгоспі дрова. Додає: робить це з літа, аби деревина встигла просохнути, тоді буде краще горіти.

«Береза, осика мішані для котла твердого палива. Обійшлося 2 300, ну і з доставкою ще плюс тисяча. Ще є брикет, але також брикет подорожчав», – каже волинянин.

Читати ще: Підготовка до зими: у Володимирі встановлюють твердопаливні котли в одній із найбільших котелень

«Ціна на дрова суттєво не зросла, натомість через дороге пальне здорожчала доставка продукції», – розповів лісничий Маневицького лісового господарства Олександр Швець. У лісництві, де працює чоловік, заготовляють дрова різних порід, переважно листяних.
«Ми більше працювали для своїх пенсіонерів, для своїх потреб, а тепер ми більше даємо для населення. Попит в нас завжди був великий на дрова, це не тільки в цьому році. Але люди більше через воєнний період застраховуються. Більше стали люди йти. Район негазифікований, от ми постачаємо і в лікарню нашу районну», – додає лісничий.

Олександр Швець каже: замовлень є багато, і хоч ажіотаж зазвичай виникає взимку, рекомендує населенню запасатися дровами вже.

На час дії воєнного стану житлово-комунальні послуги не здорожчають – відповідний мораторій наклала Верховна Рада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Петро Показати IP 30 Серпня 2022 12:54
Писець прийде електромережам. В Ріному альтернативні твердопаливні котли встановлюють, а в нас немає дров і торфу.. (давай газ, якій успішно продається. Ціна ж виросла!) Зам вітренка в нафтогазі бентлі за що купив, (при тому що ця контора банкрут) ?
Василь Показати IP 30 Серпня 2022 13:30
Однозначно,потрібно встановлювати однофазні автомати на під"здні стояки -проводка хоч якось буде захищена.А інакше погорить.Те,що будуть серйозні проблеми з газом було відомо з 14 року.Але крали і думали,що так буде завжди..При зменшенні температури теплоносія залежні ІТП ще більше угроблять мережі.
Олена Показати IP 30 Серпня 2022 14:41
Та дозвольте людям ставити котли в багатоповерхівках, ну жуть якась. Сама собі хозяйка, сама собі економлю і не грію землю (як труби від цетралізованого опалення).
Петро до Олена Показати IP 30 Серпня 2022 22:16
Не буде де краси гроші, Луцьктепло тоді закрити? Уе ж така "кормушка" для кожної міської влади..
Василь Показати IP 30 Серпня 2022 19:49
В основному,будуть горіти щитки на поверхах,де підключаються проводка щитка до стояків (16 або 25мм.кв алюмінія).Також горять ці проводи в будинкових щитах при підключенні до мідної розводки-типові загоряння. Відносно крадіжок-при Кривицькому вкрали котельню на Карбишева 2 у міста.Хотіли зробити якусь когенерацію-і котельня з міської власності перейшла у приватні руки.Вартість ІТП явно завищена,особливо це видно на співпраці пані Сабатюк і ф.Гольфстрім,про що неодноразово писали ВН.Впровадження залежних ІТП не погоджено проектним інститутом Діпромісто,що є порушенням проектної документації. Впровадження котлів в старих будинках протирічить правилам ТБ-відсутні димові канали.Тому дозволи на парапетні котли вже не видають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus