USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Спорт фінансується нами безперервно», – очільниця Фонду «Тільки разом» Катерина Шкльода. Інтерв’ю

17 Вересня 2021 11:44
Не секрет, що спорт – це сфера, яка в Україні фінансується за залишковим принципом. Тобто якщо в бюджеті є вільні залишки, то їх можуть віддати на спорт, але і залишків буває не так багато, і віддають їх не лише на спортивну галузь. Відтак у гру вступають благодійники, без яких спорт в нашій країні існувати поки не може.

Попри те, що на Волині Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» опікується різними сферами, від медицини до культури, одним з основних напрямків його роботи є спорт. Недарма до десятиріччя Фонду вирішили провести футбольний турнір «Кубок єднання», але цього разу змагання охоплять не лише Волинь, а вийдуть на всеукраїнський рівень.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з новою головою правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катериною Шкльодою та розпитало, як вона потрапила у Фонд, яким чином фінансуються проєкти, чому спорт є одним з пріоритетних напрямків роботи Фонду та про всеукраїнський турнір «Кубок єднання».

Ти очолюєш Фонд «Тільки разом» віднедавна. Розкажи, як потрапили сюди та як стала керівником правління?

У Фонд потрапила несподівано для себе в дуже буремний для мене період життя. Коли мене запросили на цю роботу, я працювала в департаменті сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради. Саме був час, коли мені довелося тимчасово виконувати обов’язки керівника департаменту через загибель попереднього директора Олексія Веремійчика. Мене запросили у Фонд на посаду заступниці голови правління. З однієї сторони це була несподівана пропозиція, тому що я ніколи не розглядала Фонд як місце роботи та особливо не вникала в його справи. Водночас про Фонд неможливо не знати та не чути, адже він у Луцьку робить дуже багато. А засновник Фонду Ігор Петрович Палиця – дуже вагома особистість. Я аж ніяк не очікувала, що мені запропонують цю роботу, адже тих людей, які тут працювали чи були дотичні до Ігоря Петровича, я особисто не знала. Звичайно, мені було дуже приємно, що мене виокремили серед багатьох кандидатур.

Читати ще: «Кому, як не нам, розвіювати стереотипи про чиновників та політиків», – молодіжна лідерка Катерина Шкльода*

Але з іншої сторони це було логічним продовженням того, що я робила протягом життя. Я займалася соціальними проектами в громадському середовищі на волонтерських засадах, якийсь час працювала на міжнародні європейські грантові проєкти, була менеджером в різних програмах, які займалися управлінням, так би мовити, підопічних проєктів. Тобто все моє життя – це соціальність, проєктна діяльність. Тому мені було дуже органічно розпочинати тут працювати.
Не секрет, що фінансує проєкти Фонду Ігор Палиця – політик, народний депутат. Тож часто лунають закиди, мовляв, Фонд активізовується напередодні виборів, а в інший час нічого не робить.

Скажу так: активізація уваги до Фонду відбувається саме під час виборів. Тому люди дуже відслідковують, що робить Фонд у передвиборчий час. В інші періоди Фонд їм менш цікавий, тому скептикам видається, що ми працюємо менше.

Якщо прослідкувати загальну діяльність, то є періоди, коли менше заходів, є періоди, коли більше заходів. А є взагалі періоди, коли вимушено потрібно реагувати на ті зовнішні обставини, які виникають у світі. Наприклад, це ситуація з ковідом, коли Ігор Петрович виділив 20 мільйонів на боротьбу з пандемією. Це жодним чином не пов'язано із виборами, потрібно було адекватно і швидко реагувати на непрості виклики сьогодення.

А взагалі є дуже багато проектів, які Фонд реалізовує та підтримує, але про них ми багато не заявляємо публічно. Це підтримка лікарень, дитячих будинків, соціальних об’єктів, інфраструктурних проектів. Про це може вийти якась одна стаття, на яку навіть можуть не зреагувати, а насправді йтиметься про дуже значні кошти. Тому, безумовно, не можу погодитися з тією думкою, що Фонд активізується тільки у час виборів.

Фонду виповнилося 10 років. Ти вже згадала про різноманітні види діяльності. Я ж хочу поговорити про спортивну галузь. Яке відсоткове співвідношення спорту з іншими напрямами, якими займається Фонд?

Ми таких підрахунків не здійснюємо, у цьому нема потреби. Але спорт – це та галузь, яка підтримується безперервно. Якщо підтримка лікарень відбувається точково, наприклад, коли може бути виділена велика сума на придбання обладнання, то спорт – це той напрямок, який фінансується з місяця в місяць, заходи проводяться на постійній основі.

Фонд реалізовує програму «Волинь спортивна». І ця програма ніколи не зупинялася. Сумніваюся, що вона взагалі колись зупиниться, адже в ній дуже багато всього. Це не просто підтримка професійних спортсменів.

Масовий і професійний спорт – це два різні напрямки. Масовий спорт допомагає дітям і молоді бути здоровими, попри те, що в професійному спорті багато травм. Але насправді в професійний спорт потрапляє не так багато дітей. А ті, хто займаються спортом, тримають своє тіло в тонусі, виховують у собі дисципліну і поняття, що потрібно чимось займатися.

Люди, які займаються спортом, значно більше встигають, тому що їхній організм працює краще, в них краще циркулює кров, кисень швидше доходить до мозку. Це ніби такі нюанси, про які ніхто не задумується, але воно так і є. Ці люди можуть раніше прокидатися зранку, ефективніше працювати, більше встигати. Люди, які відвідували якісь спортивні секції і брали участь в змаганнях, знають, що перемога не дається просто так, знають, які зусилля потрібно докласти, щоб вибороти своє місце під сонцем.
Читайте ще: Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом»: 10 років з вами і для вас

Я знаю багатьох людей, які не стали професійними спортсменами, але відвідували ті чи ті спортивні секції. Вони стали успішними бізнесменами, посадовцями. Ці люди знають, що просто так нічого не дається, за будь-якою перемогою стоїть титанічна праця, на яку витрачено багато часу та зусиль. Це недоспані ночі, переборювання ліні, боротьба з собою – це все потім екстраполюється на інші сфери життя та приносить свої результати.

А професійний спорт – це не просто одна людина, яка досягла якихось висот на міжнародній арені, це представлення країни. Насправді є мало галузей, які так представляють країни публічно в світовій площині. Україну знають завдяки великим боксерам Віталію і Володимиру Кличкам, футболісту Андрію Шевченку, колишньому рекордсмену світу легкоатлету Сергію Бубці. Це люди, які привертають увагу до країни та відкривають її для світу. Тому в спорті дуже багато глибинних змістів.

Особисто я прихильник думки, що без професійного спорту немає спорту дитячого. Як Фонд обирає, яким проєктам допомагати? Адже знаю, що «Тільки разом» постійно долучається, скажімо, до професійних турнірів ММА.

Як такого вибору-вибору немає. Напевно, жодну секцію, жоден вид спорту ми не оминули стороною. Професійний чи непрофесійний – також ми не обираємо, адже підтримуються і професійні змагання, як вже ти сказав, з ММА, а також – аматорські. Ми підтримуємо дитячий футбол, художню гімнастику, вільну боротьбу, плавання, баскетбол – це команди як професійні, так і дитячі та аматорські. І професійний, і масовий спорт важливий.

Звичайно, якщо є дві футбольні команди, які звертаються до нас по допомогу, аби купити форму, то тоді перевага надаватиметься тій, яка їхатиме на чемпіонат України, де представлятиме Луцьк та Волинь. Тобто перевага надається команді, яка показує кращі результати. Таким чином ми мотивуємо, тобто якщо та команда підтягнеться, докладе зусиль, то на неї також звернуть увагу, і вона отримає допомогу та підтримку.

Так само і в професійному спорті. Є молоді спортсмени, яких потрібно підтримувати вже сьогодні. Можливо, вони ще не мають якихось суперздобутків, але помітно, що ця людина талановита від природи та готова працювати, і її варто підтримувати вже на старті. А є ті спортсмени, які уже чогось досягнули, очевидно, що їх також потрібно підтримувати, оскільки всі знають, що спорт – це не дуже прибутково. Фактично спорт і тримається на благодійності.
Ти працювала в департаменті сім’ї, молоді і спорту, нині займаєшся проєктами Фонду. На твою думку, чи може спорт в Україні існувати без грошей благодійників і чи може він приносити дохід?

Там, де втручається прибуток, починаються певні маніпуляції стосовно виграшів. Зрозуміло, якщо людина вклала кілька мільйонів в якогось спортсмена, вона намагатиметься зробити все, аби показати, що цей спортсмен найкращий, зокрема й певним заохоченням суддів чи підкупом. Такі випадки у світі непоодинокі.

Наразі спорт у нашій країні неможливий без благодійної допомоги. Майже всі спортивні клуби, які я знаю, тримаються на благодійних коштах, на спонсорській допомозі. На сьогодні спорт на рівні держави підтримується не так, як хотілося б. Зокрема це можна побачити навіть на рівні зарплат тренерів. Так, в них є тарифна мережа, система заохочення. Однак систему придумали, а коштів не дали. Сьогодні тренер-початківець має мінімальну заробітну плату, коли він працює на повну ставку. Для того, щоб мати вісім-дев’ять тисяч зарплатні, тренер повинен мати півтори-дві ставки, а це фактично з восьмої ранку по десяту вечора. Є ентузіасти, які так і працюють, виховуючи майбутнє покоління юних спортсменів, але так не повинно бути. Тобто цю сферу дуже важко назвати прибутковою.

Читайте ще:«Кубок єднання-2021»: в Україні стартував масштабний футбольний турнір за підтримки Фонду Ігоря Палиці

Чи можна сказати, що своєрідним підсумком десятирічної роботи Фонду в плані спорту став міні-футбольний турнір «Кубок Єднання», який є всеукраїнським, а не проводиться лише на Волині?

Я не скажу, що це підсумок. Я б хотіла думати, що це швидше старт. У нас було багато заходів, приурочених десятиліттю роботи Фонду. Але Ігорю Петровичу дуже близький спорт, це було його рішення та бажання провести всеукраїнський турнір. Далі ми почали рухатися в плані того, який напрямок спорту обрати, яку вікову категорію. Символічно, що ми проводимо цей турнір, коли Фонд святкує десятиріччя.
Розкажи детальніше про структуру турніру, хто допомагає його проводити?

Ми проводимо цей турнір спільно з громадською організацією «Українська асоціація розвитку дитячого та юнацького футболу». Вони допомагали нам на старті, допомагали розробити положення, аби все було правильно та відповідало стандартам та нормам УАФ.

Загалом турнір проходить у два етапи. Перший – регіональний, другий – фінальний, який відбуватиметься у Луцьку 25-26 вересня на стадіоні «Авангард». Ми не могли робити фінал у Києві, адже очевидно, що якщо Фонд функціонує в Луцьку і у нас є що показати, то просто не можна втратити можливість привезти майже 600 людей до Луцька. Ми хочемо показати місто, показати нашу гостинність, можливості та наскільки ми спортивні.

Читайте ще: У Луцьку – відбірковий етап всеукраїнського турніру з футболу «Кубок єднання». Анонс

Тобто можна говорити, що турнір – це своєрідна промоція та реклама Луцька і Волині?

Абсолютно так. Я їздила у Чернівці на регіональний етап. Там зауважили, що вони не мають такої спортивної інфраструктури, як має Луцьк. Вони казали, що їм шкода, що в них немає такого свого Ігоря Палиці, який би зробив стільки футбольних полів, допоміг зробити стадіон. Їм насправді важко розвивати цей напрямок. Вони почали слідкувати за регіонами, зокрема Луцьком, дивитися, що і як у нас відбувається. Мені дуже приємно, коли зауважують, що наше місто якісно вирізняється серед інших в спортивній інфраструктурі та спортивних здобутках.

Знаю, що подібні турніри проводить Рінат Ахметов, а саме його фонд. Не секрет, що він любить футбол, адже є президентом «Шахтаря». Можливо, запозичували щось звідти в плані організації чи, наприклад, призів?

Зовсім ні. Адже не було потреби щось запозичувати. Ми провели більше сотні своїх турнірів, зокрема і на призи Фонду Ігоря Палиці, та підтримували змагання і чемпіонати. Загалом ми консультувалися з УАФ, вони також допомогли з розробкою положення, підказали, як зробити все правильно, аби все відповідало нормам та не відрізнялося від їхніх положень. Тобто ми напряму зверталися до тієї структури, яка опікується футболом в Україні.
Попри те, що зараз триває лише відбірковий етап «Кубка Єднання», але забігаючи наперед, запитаю, чи може стати турнір щорічним?

Сподіваємося, «Кубок єднання» стане щорічним. Будемо бачити, як нам вдасться його провести. Відгукнулося 22 області, уже проходять регіональні етапи турніру. Нам дуже приємно, що велика кількість дітей, футбольних клубів долучається до цього турніру.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
103 Показати IP 17 Вересня 2021 15:01
Молодець, все правильно робиш
Знайка Показати IP 17 Вересня 2021 21:30
Одна із найсвітліших людей. Професійна, щира, справжня. Круто, що вона є в Луцьку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus