USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Спорт заради життя: у Луцьку – всеукраїнські змагання з пожежно-прикладного спорту

30 Липня 2021 10:40
У Луцьку тривають триденні змагання з пожежно-прикладного спорту. За Кубок України змагаються 14 команд територіальних органів ДСНС України та вищих навчальних закладів ДСНС України, до складу яких увійшло понад 120 учасників, серед яких – 23 жінки. За результатами змагань спортсмени, які покажуть себе якнайкраще, увійдуть до національної збірної, аби взяти участь у чемпіонаті світу.

Упродовж трьох днів спортсмени демонструють вміння у надскладних дисциплінах: виконанні вправи «Штурмова драбина», подоланні 100-метрової смуги з перешкодами, пожежній естафеті 4х100 метрів, бойовому розгортанні від пожежної мотопомпи.
Варто зауважити, що градус емоцій під час змагань просто зашкалює. Адже це тільки на перший погляд може видатися, що нічого складного тут немає. Насправді ж для перемоги потрібні неабияка витримка, чудова фізична форма, відмінні професійні навички, швидка реакція і, звісно, жага до перемоги.
Перші старти відбулися на спортивному комплексі Головного управління ДСНС України у Волинській області. Спочатку стартували жінки-учасниці. Вони виборювали першість в підйомі штурмовою драбиною у вікно другого поверху. В напруженій боротьбі перемогу серед жінок у першому виді змагань здобула киянка Ірина Ліщинська, другою стала Ярослава Закатова з Чернігівської області, а третьою – волинянка Юлія Гаврилюк.
Наступного дня спортсмени долали 100-метрову смугу з перешкодами та виборювали першість у пожежній естафеті 4х100 метрів на стадіоні «Авангард».

За результатами двох днів змагань пальму першості упевнено тримають волиняни, другими йдуть кияни, третіми – одесити. Організатори турніру кажуть: боротьба триває запекла, лідери фактично наступають одне одному на п’яти. Втім не без гордості додають, що волиняни таки лідирують зі значним відривом.
«Усі команди показують найкращі результати. Приємно, що цьогоріч участь у змаганнях бере так багато дівчат, – ділиться враженнями екстренер національної збірної України, тренер команди Миколаївської області Володимир Трофимчук. – Зауважу, що до збірної України потрапляють найкращі з найкращих, які виступають на чемпіонатах світу та Європи. На одному з чільних місць – психологічна підготовка спортсменів, адже щоб виконати ту чи ту вправу, потрібна передусім дисципліна, аби пройти від старту до фінішу, навіть коли щось пішло не так. Щоб потрапити до національної збірної, треба гідно виступити на змаганнях, мати добру підготовку та працювати на результат».
«Раніше дуже часто доводилося чути, що робота пожежника є легкою. Насправді це зовсім не так. Наші рятувальники завжди в дії, – розповідає начальниця відділу головного управління ДСНС Волині Ірина Варварук. – Вони постійно тренуються, пильнують, щоб автомобілі та все обладнання були справними. У нас, окрім виїздів, є нічні, денні тренування. До слова, наші хлопці багато чого вміють і є справжніми винахідниками, адже постійно вдосконалюють усі свої засоби, потрібні в роботі».
З її слів, служба рятувальника передбачає завжди бути у формі, навіть на відпочинку.

«Буквально вчора я натрапила на інформацію про те, що рятувальники, перебуваючи на відпочинку, врятували жінку на водоймі, – додає Ірина Варварук. – Тобто наші працівники – завжди у формі й напоготові. Цей спорт міг би бути закритими, але ми навмисно робимо це на стадіоні, аби змагання могло побачити якомога більше людей, особливо молодь. Це не просто спорт заради медалей. Це спорт заради життя. Адже в реальних обставинах ці секунди, за які наші спортсмени долають перешкоди, – це ціна не одного життя. Одне слово, якщо хтось вважає, що пожежники сплять на роботі, нехай прийде сюди й подивиться, як вони літають з пожежними драбинами та рукавами».
З-поміж наймолодших уболівальників – Орися та Юрко Сафотюки. Їхній тато Юрій Сафотюк – тренер збірної Волині, майстер спорту з пожежно-прикладного спорту, чемпіон світу.

«Наш тато дуже сильний і дуже добрий, – усміхається Орися. – Він тренує хлопців, аби вони могли рятувати світ».
«Я пишаюся татом, – додає Юрко. – Його робота супервідповідальна. Цей вид спорту дуже важкий. Я теж спортсмен, ходжу на дзюдо, самбо, бойове самбо та сумо. Можливо, коли виросту, також стану рятувальником, як тато».

Олександр Андрійчук щойно завершив участь в пожежній естафеті 4х100 метрів. Він – член збірної команди Волині з пожежно-прикладного спорту, має звання заслуженого майстра спорту України з пожежно-прикладного спорту та виступає за збірну України. В активі спортсмена – рекорд Волинської області в подоланні 100-метрової смуги з перешкодами, у підйомі штурмовою драбиною. А також він – ексрекордсмен світу з пожежної естафети.
Найважче, зізнається Олександр, – зберегти сили до кінця змагань.

«Дуже важко сконцентруватися саме в кінці змагань та показати максимальний результат, але ми стараємося, – усміхається спортсмен. – Але дуже мотивує передусім та ідея, яку ми несемо своїм спортом: показати людям, що рятувальники завжди готові до виконання цільових завдань, популяризувати здоровий спосіб життя. А ще великими мотиваторами є рідні та близькі, які підтримують у досягненні спортивних результатів».
Коли немає змагань, спортсменам все одно розслаблятися ніколи, адже в період між поєдинками вони інтенсивно тренуються, готуючись до різноманітних чемпіонатів, кубків, міжнародних змагань. І варто сказати, що це дається взнаки, адже волинські рятувальники показують якнайкращі результати у пожежно-прикладному спорті.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Він Показати IP 30 Липня 2021 15:03
Скільки з цих спортсменів є справді пожежниками, які їздять на виклики?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus