USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

Справу про службову недбалість ексочільника Шацького нацпарку вдруге розглядають в апеляційному суді

25 Травня 2024 17:43
Виписував лісорубні квитки, чим завдав збитків державі. Прокуратура наполягає, що ексдиректор Шацького національного природного парку Володимир Захарко допускав незаконні порубки. Терміни давнини в справі уже збігли – нині у Волинському апеляційному суді обидві сторони хочуть принципово відстояти свою правду.

Вини в службовій недбалості Володимир Захарко категорично не визнає. Суд першої інстанції чоловіка виправдав. Справа вже побувала в апеляційному та касаційному судах, і знову її розглядають в апеляції, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Директором природного комплексу Володимира Захарка призначили у 2014 році, а взимку 2017-го, за даними слідства, чоловік сприяв незаконним порубкам у парку.

«Встановлено, що посадовці нацпарку підписали лісорубні квитки без встановлених лімітів, не перевіривши наявність спецдозволів. Через це державі завдано збитків на загальну суму 16 мільйонів 51 тисячу гривень. Водночас у процесі розслідування збитки було відшкодовано.

Так, одному ексдиректору, який заподіяв збитків на понад 7 мільйонів 345 тисяч гривень, та іншому експосадовцю, який заподіяв збитків у 9 мільйонів 505 тисяч гривень, повідомлено про підозру за статтею службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки», – зазначили в Державному бюро розслідувань.

Читати ще: Директор пішов. Сміття з пончиками на Світязі лишилися

У серпні два роки тому Шацький районний суд обвинуваченого виправдав. Прокуратура подала апеляцію, втім судді лишили вирок першої інстанції без змін. Тож прокурори подали касаційну скаргу у Верховний Суд.

Справа знову у Волинському апеляційному суді. Прокурор наполягає: суд першої інстанції не взяв до уваги важливі покази свідків і експертизи, а службова недбалість з боку ексочільника природного парку та незаконні порубки все ж були.

«Висновками судових інженерно-екологічних експертиз передбачено, що рубки у 2017-му році на території Шацького нацпарку були здійснені без встановлення відповідних щорічних лімітів. Наведене також підтверджується актом ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності природного парку від 28 грудня 2018 року. Проте суд не надав оцінки зазначеним обставинам, залишивши їх поза увагою», – зазначив прокурор Сергій Божко.

Захисник Володимира Захарка наполягає: обов’язкові ліміти щодо порубки на законодавчому рівні було ухвалено в 2018 році, а діяльність, про яку йдеться у матеріалах слідства, провадили роком раніше.

Адвокат додав, що в національних парках дозволена порубка лиш сухих, уражених, пошкоджених дерев із санітарною метою – щоб захистити ліс. Сам Володимир Захарко запевняв суддів: протягом усіх років роботи лише дбав про природний парк.

«У галузі я пропрацював понад 30 років – від майстра лісу до директора. Ми показували ведення рубок догляду на території Шацького нацпарку колегам-науковцям з інших регіонів. Вони майже одностайно підтримали думку, що рубки можна вважати еталонними в західному регіоні», – відзначив Володимир Захарко.

Допитувати свідків по другому колу в апеляції відмовилися. Вислухавши обидві сторони, колегія суддів постановила: вирок Шацького районного суду стосовно Захарка від 4 серпня 2024 року скасувати та призначити новий розгляд у суді першої інстанції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хрен дубовий Показати IP 25 Травня 2024 18:25
Недобрий був директор парку. В**бувався. Є така порода людей, які можуть тільки вий**уватись і вважають, що Земля обертається не навколо Сонця, а навколо них.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus