USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Джавелін – «спис», який наводить жах на російських загарбників

8 Березня 2022 21:00
Це англійське слово було відоме ще до початку війни. Однак після нападу Росії ми чуємо його, заледве не щодня. Легендарні Javelin – зброя, яка змушує агресора розбігатися, залишаючи техніку. Або ж навіки залишатися у ній.

Що ж це таке – Javelin і в чому його сила?

Протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin розроблявся у США з 1986 року. Назва «Javelin» у перекладі означає важкий метальний спис, бойовий дротик. Вдосконалення його конструкції і прийняття на озброєння зайняли аж десять років та вартували більше 5 млрд доларів.

З 1996 року цей комплекс активно використовує армія США та її союзники по усьому світу. За цей час розробка зазнала глобальних модифікацій і нині українські збройні сили отримують найновіші FGM-148E.
Читати ще: «Вашими тілами вкриємо кожен сантиметр нашої землі», – батальйон «Луцьк» не радить окупантам сунути на Волинь

ПТРК складається з командно-пускового пристрою, труби та ракети. Усе разом важить 22 кг. Стріляти може одна людина, однак типовий розрахунок – дві.

Головна «фішка» Javelin – ракета. Вона має самонавідну головку, яка автоматично фіксує теплове випромінення цілі. Оператор сканує поле бою прицільним пристроєм, знаходить об’єкт, позначає його і запускає ракету. Все інше вона робить автоматично: коригує швидкість і висоту, відслідковує переміщення цілі. Такий принцип називається: «Вистрілив – забув».
Оператори описують запуск так: «Коли я вже навів свою картинку і впевнений, що чітко бачу ціль, я відвожу запобіжник та натискаю лівий тригер. Після цього, чутно характерний звук запуску батареї охолодження. Далі я затискаю правий тригер та утримую його, доки не запуститься двигун ракети. Ракета вистрелює, я відпускаю ці два тригери та переміщуюсь з позиції в укриття».
Javelin може дістати ціль на відстані 2,5 км (найновіші модифікації – до 5 км). І тут криється ще одна особливість комплексу. Ракета одразу після пострілу стрімко набирає висоту і вражає ціль майже вертикально – падаючи з неба пробиває верхню частину броні. Там вона – найтонша.

Читати ще: Ще один міф про російську армію розвінчано: чим воює убогий агресор

Снаряд оснащено подвійним зарядом. Перший – знищує динамічний захист танку. Основний – створює направлений кумулятив – вибухову цівку високого тиску. Температура всередині танка стає близько 10000 градусів – екіпаж та обладнання плавиться, а від вибуху боєкомплекту відкидає башту. Якщо ж боєкомплект був відсутній, зовні танк здаватиметься цілим. Однак всередині нього – виплавлена порожнина.
До речі, не зовсім правильно вважати Javelin лише протитанковою зброєю. Він ефективно використовується проти укріплень, бункерів, броньованих автівок та навіть повітряних цілей.

У читача може виникнути декілька логічних запитань: чи є у нас власні засоби боротьби проти ворожої бронетехніки? Наскільки вони ефективні? Навіщо використовувати іншу зброю, якщо є такі потужні Javelin?

Звичайно, в української армії є власні протитанкові комплекси. Це, насамперед, такі новітні розробки як «Стугна» (дальність стрільби до 5 км) та «Корсар». Єдина їх відмінність від Javelin – у масі, мобільності та системі наведення. У американського ПТРК ці характеристики на вищому рівні. Однак це не робить українську зброю гіршою! Просто вона використовується для інших завдань.
Наприклад Javelin має мінімальну дистанцію пострілу лише у 150 метрів – це необхідно, аби ракета зробила «гірку» після старту. Також необхідно знайти точку запуску без ліній електропередач, перешкод тощо.

Читати ще: На Волині діють координаційний і комунікаційний центри. Функції, контакти

Крім низки переваг, у Javelin є один дуже великий недолік – його вартість. ПТРК дорогий навіть для американської армії. У 2020 році ракета коштувала $72 тисячі, у 2021-му – $76,4 тисячі. Тому зрозуміло, що використовувати комплекс проти будь-якої броньованої техніки просто нема сенсу. Адже з БМП, БТР та й старішими танками чудово справляються навіть відносно старі РПГ (ручні протитанкові гранатомети), не кажучи про шведський ПТРК NLAW (яких тепер також вдосталь у наших захисників), «Стугни», «Корсари».
А ще інформація про те, що українська армія має вдосталь ПТРК Javelin є дуже сильним психологічним важелем на російських окупантів. Адже скільки б кремлівська пропаганда не стверджувала про захист їх «найновіших танків» (а усі ми мали змогу пересвідчитися у цій брехні) – агресорам страшно! Страшно так, що екіпажі намагаються чим швидше втекти з бойової машини. Не допомагає навіть віра у саморобні благенькі «тенти» над баштами. Ці конструкції наші вояки вже влучно охрестили «мангалами». Адже не важко зрозуміти, що там залишається після влучання «Списа»!

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Саня Дьоготь Показати IP 8 Березня 2022 21:49
Ой хмариться, туманиться, Дрібні дощі йдуть. А молоді українці Та й москалів б’ють. Б’ють колони, палять танки Не добу, не дві. Та ще й нах@й посилають Руські кораблі. Як прийшли, то не вернуться, Прийме всіх земля. А ти ж мені, Джавеліно, Сили додала. Візьму я ж тебе, Джавеліно, Собі на плече. Смальну вліво, смальну вправо Та й москаль втече. Лупи, лупи, Джавеліно, Не переставай. А я піду, молод жовнір, Визволяти край. А як я собі, Джавеліно, До Москви дійду. Тоді я тебе, Джавеліно, До Кремля пошлю. Ой хмариться, туманиться, Дрібні дощі йдуть. А молоді українці Та й москалів б’ють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus