USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

США, ФРН, Канада і Франція підтримують Британію щодо причетності Росії до отруєння в Солсбері

7 Вересня 2018 07:00
Сполучені Штати Америки, Німеччина, Канада і Франція висловили підтримку висновків Великої Британії щодо причетності влади Росії до нападу на екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері.

Про це інформує Interfax-Україна з посиланням на спільну заяву лідерів цих країн.

«Ми, лідери Франції, Німеччини, Сполучених Штатів, Канади та Великої Британії знову нагадуємо про наше обурення через застосування речовини нервово-паралітичної дії під назвою «Новічок» в Солсбері 4 березня», - йдеться в заяві, опублікованій на сайті британського МЗС.

«Ми повністю довіряємо британським висновкам щодо того, що двоє підозрюваних були офіцерами з російської військової розвідслужби, відомої як ГРУ, і що ця операція була майже безумовно схвалена на високому рівні в керівництві (Росії - ЗМІ)», - йдеться в спільній заяві лідерів чотирьох країн.

У ній наголошується, що лідери цих країн «вітають прогрес, досягнутий під час розслідування отруєння Сергія і Юлії Скрипалів, і беруть до уваги висунуті напередодні на адресу двох підозрюваних обвинувачення в спробі вбивства».

«Ми високо оцінюємо роботу британської поліції і всіх, хто займається цим розслідуванням» - вказується в заяві.

Також автори документа висловили готовність протидіяти «ворожій діяльності» іноземних розвідслужб на територіях своїх країн.

«Ми вже виконали спільні дії з метою порушення діяльності ГРУ за допомогою найбільшого колективного вислання співробітників розвідки, які працювали під прикриттям», - наголошується в ньому.

«Вчорашня заява зміцнює наш намір продовжувати спільно перешкоджати ворожій діяльності іноземних розвідувальних мереж на наших землях, підтримувати заборону на хімічну зброю, захищати наших громадян і захищатися від будь-яких форм зловмисної діяльності держав, спрямованої проти нас і нашого суспільства», - заявляють лідери Британії, США, Канади, Франції та Німеччини.

Вони підкреслюють, що їх країни взяли до відома дані досліджень, проведених Великою Британією і незалежно підтверджених ОЗХЗ, про те, що Дон Стерджес і Чарльз Роулі, інцидент з отруєнням яких стався в кінці червня, зазнали впливу тієї ж нервово-паралітичної речовини, що і Скрипалі.

«Ми закликаємо Росію повністю розкрити інформацію щодо програми «Новічок» для ОЗХЗ», - йдеться в заяві.

Напередодні британська поліція назвала імена двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова, які обвинувачуються в змові з метою вбивства екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері. На думку британських слідчих, ці імена є псевдонімами.

Виступаючи минулої середи в парламенті, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що розслідування отруєння Скрипалів вказало на те, що люди, на яких лежить відповідальність за злочин, є «співробітниками російської військової розвідки, також відомої як ГРУ».

Колишній співробітник ГРУ С.Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в важкому стані в Солсбері на початку березня. 12 березня прем'єр Т.Мей заявила в парламенті, що вони були отруєні нервовопаралітичною речовиною «Новічок» (А-234), розробленою в Росії.

У Москві відкинули ці обвинувачення, зазначивши, що всю хімічну зброю РФ знищила під контролем Організації із заборони хімічної зброї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus