USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Старий Луцьк» стартує у новому сезоні Суперліги: втрати, новачки та готовність до формату баблів

20 Жовтня 2022 17:25
Баскетбольний клуб «Старий Луцьк» став чемпіоном баскетбольної Вищої ліги, незважаючи на те, що минулий сезон не був дограний. Тому цього сезону лучани вирішили заявитися у найвищий баскетбольний дивізіон – Суперлігу, що стартує вже на цих вихідних.

Перед початком сезону «Старий Луцьк» традиційно зібрав пресконференцію, під час якої говорили про підготовку до Суперліги, кадрові втрати команди, новий формат турніру. Також прозвучала підтримка від місцевої влади та відбулося представлення новачків.
Гравці та працівник клубу служать у лавах ЗСУ

Головний тренер команди Володимир Журжій подякував хлопцям і дівчатам, які служать у Збройних силах України та захищають українців від варварів зі сходу, воюючи за наше майбутнє. Також він наголосив, що росія – це країна-терорист.

«У нашому клубі також є люди, які зі зброєю в руках захищають нашу незалежність. Зокрема, наш гравець Петро Глушко також служать у ЗСУ, працівники клубу Сергій Ліщук та Микола Лесик. Хлопці з нашого фан-сектору також на війні. Наш клуб в міру своїх сил підтримують їх», – сказав тренер.

Також він висловив вдячність людям, завдяки яким клуб не лише не припинив своє існування, а й зробив крок вперед, заявившись на Суперлігу.

«Торік чемпіонат не був дограний до кінця. Деякі тренери конкурентів у своїх інтерв’ю говорять, що Вищу лігу мав виграти хтось інший. Але ми ставили перед собою найвищі цілі та хотіли зіграти запеклі ігри у плей-офф. У нас був дуже хороший склад, і так сталося, що ми стали чемпіонами України у Вищій лізі. Це цілком заслужено, на момент припинення чемпіонату ми займали перше місце, тому було вирішено зробити крок вперед і представити Луцьк у найвищому дивізіоні – Суперлізі», – повідомив Володимир Журжій.
Підготовка до старту в Суперлізі та втрати «Старого Луцька»

Стосовно підготовки команди, то тренер зауважив, що складнощів було дуже багато, але він не став акцентувати на цьому увагу. «Нам не так складно, як бійцям на війні. Тому взагалі не хотілося б на щось жалітися. Ми маємо можливість займатися своєю улюбленою справою, дарувати свою майстерність вболівальникам. Команда зібралася на початку жовтня, ми почали активні тренування та формували команду на наступний сезон. Трішки раніше збиралися місцеві хлопці».

Володимир Журжій повідомив, що «Старий Луцьк» загалом втратив шість гравців: «У пресі була інформація, що команді «Старий Луцьк» вдалося зберегти минулорічний склад, але це далеко не так. Ми втратили шість гравців, а це достатньо велика кількість. Більшість з них були гравцями основи. Все літо і на початку осені ми були на зв’язку з кожним без винятку гравцем, який представляв клуб у минулому сезоні, ми вели перемовини.

Петро Глушко зараз служить у лавах ЗСУ. Сергій Юрченко переїхав з сім’єю у Київ. Ілля Заєць підписав контракт з італійським клубом. З Владом Унгуряном ми вели перемовини, але не домовилися, він вирішив підписати контракт з іншим клубом з Одеси. До речі, тиждень тому в нього народився там син, тому за сімейними обставинами він вирішив залишитися на Одещині. Стосовно решти хлопців, то Роман Бондарук почав працювати та банально не може займатися професійним баскетболом. Остання наша втрата – Едуард Федчук. Тиждень тому він прийняв пропозицію клубу зі Львова, який в останній момент вирішив заявитися в Суперлігу. Едуард Федчук знакова для Луцька людина, він лучанин, був капітаном команди, але він прийняв таке рішення, тому ми побажали йому удачі».
Читати ще: Чому Едуард Федчук покинув БК «Старий Луцьк»

Новачки

Водночас у клуб представили трьох новачків, серед яких є й старий знайомий луцької команди Максим Дейна.

«Команда дуже оновлена. До Луцька повернувся вихованець волинського баскетболу Максим Дейна, який минулого сезону грав у Львові. Також є два молодих гравці: Кирило Панфілов з одеської «БІПА-Моди» і Данило Горковенко, який у минулому сезоні захищав кольори «Прометей-2», він прийшов на заміну нашому капітану на позиції захисника. Дуже хочу, щоб хлопці, які повернулися та прийшли, гідно замінили баскетболістів, які від нас пішли. З минулого складу у нас залишився кістяк, але шість людей ми втратили. Ми й надалі будемо намагатися показувати яскравий баскетбол, до якого звикли у Луцьку. Кожної гри ми будемо битися», - пообіцяв Володимир Журжій.
Новий формат Суперліги

Він також розповів, що новий чемпіонат формувався у складних умовах.

«Федерація баскетболу України зберігає структуру самих чемпіонатів. Вища ліга буде об’єднана з Першою лігою, але також буде існувати. Формат цієї Суперліги – це бабли (три гри протягом трьох днів з різними суперниками), які відбуватимуться, на жаль, без вболівальників. Останніми роками ми звикли, що у нашому залі дуже багато вболівальників, з кожним роком їх ставало все більше. Для нас це серйозна мотиваційна втрата. Ми дуже любили грати вдома при заповнених трибунах».

Читати ще: Хто став новим капітаном «Старого Луцька»

Під час баблів команди збиратимуться раз на два тижні, але формат може ще змінюватися в залежності від подій в країні. У «Старого Луцька» перший бабл в Києві, протягом останнього часу там дуже багато повітряних тривог. Завтра команда вже виїжджає у столицю.

«У цьому чемпіонаті буде дуже багато несподіванок. Щодо того, чи готові ми до такого формату, то я думаю, що ніхто не готовий. Я впевнений, що ніхто з баскетболістів не приймав участь у такому форматі. У Вищій лізі ми грали на вихідних дві гри з однією командою. Зараз це три гри поспіль протягом трьох днів та ще й з різними суперниками. Тобто сприйняття інформації гравцями потрібно помножувати на два-три рази. Кожна гра з іншим суперником – це важко. Раніше ми могли серйозно готуватися до ігор з одним суперником, протягом тижня дивилися відео, розбирали дії суперників. Зараз це буде в дуже прискореному форматі. Тому те, як адаптуються баскетболісти та тренери, покаже лише час. Це буде дуже незвичний формат, але ми будемо підлаштовуватися. Це має бути дуже цікаво. Ми готові підлаштовуватися. Чемпіонат починається і він відбудеться», – сказав Володимир Журжій.
Підтримка місцевої влади

Очільник управління у справах молоді та спорту Волинської ОВА Олександр Хвіщук підкреслив, що «Старий Луцьк-Університет» – це не лише команда міста Луцька, а й найпрогресивніша команда Волині.

«Від начальника Волинської ОВА Юрія Погуляйка та від себе особисто скажу, що позиція обласної влади, як і міської влади, – всіляка підтримка спортивної галузі у регіоні, зокрема баскетболу. Це не голослівні слова. На початку року частина коштів на фінансування «Старого Луцька» була знята. Але завдяки тим можливостям, які були створені зараз в області, частину коштів, які забрали, було відновлено на дофінансування, щоб навчально-тренувальний процес здійснювався, щоб були створені належні умови для розвитку та результативної роботи», – зауважив Олександр Хвіщук.
Своєю чергою, керівник департаменту молоді та спорту міськради Володимир Захожий наголосив, що місто готове вкладати кошти у розвиток спорту.

«Команді буде дуже складно без шести втрачених гравців. Але, знаючи головного тренера Володимира Журжія та тренера Дмитра Чайковського, в мене немає сумнівів, що команда отримає нові сили, нові можливості. Цей крок у Суперлізі буде важким, рік буде складним, але ми сподіваємося, що він буде вдалим. Ми повинні робити все, щоб зберегти команду. Для Луцька баскетбольна команда – це існування дитячо-юнацького баскетболу, розвиток університетів, імідж міста та області.
Луцька міська рада та особисто міський голова запевнили, що клуб буде існувати. Ми виділили кошти у вересні, ми виділимо кошти у жовтні та листопаді до кінця року. Звичайно, фінансування залишає бажати кращого, але частково питання фінансів буде закрите. Команда не залишиться без підтримки», – пообіцяв Володимир Захожий.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus