USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Стежками історії: унікальний комплекс у «Цуманській пущі» на Волині

31 Січня 2021 15:58
У «Цуманській пущі», що на Волині, знаходиться унікальний історико-природничий комплекс. Розташувався він у гущі соснового лісу, тут можна пізнати місцеву історію та навіть відпочити.

Чим унікальна ця частина Волині – у сюжеті телеканалу «Аверс».

Лопатенський історико-природничий музейний комплекс розташований у центрі Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

Історія цього краю розпочинається ще за часів князів Радзивілів. Згадується як приватна власність відомого князівського сімейства.
Директорка музейного комплексу Валентина Шульгач розповідає: колись князі мали тут мисливські будинки та нерідко полювали у цих краях. А за часів Другої світової війни тут базувався чи не найбільший партизанський загін радянської армії.

«Територія була дуже велика, партизани займали дуже багато місця, – зауважує директорка музею. – Тут було збудовано 44 землянки, була велика господарська частина, санітарна. Це був дуже серйозний табір».

Здебільшого тутешні партизани займалися розвідкою, утім і без боїв не обійшлося. На території урочища до цих днів збереглася могила загиблих у ті часи одинадцяти бійців.

Після завершення війни тут вирішили створити музей партизанської слави. Ідею вдалося реалізували у 1967 році, тоді і возвели пам’ятний обеліск. Упродовж десятиліть усе створене тоді псувалося, тож експонати час від часу доводилося рятувати.

«Будівля музею руйнувалася, стояло навіть питання перевозити експонати до Луцька, але назустріч пішли лісівники. І спільними силами вирішили відновити», – зазначає очільник Цуманської громади Анатолій Дорошук.

Після ухвалення закону про декомунізацію у 2015 році вирішили змінити головну експозицію. Відтак музей значно розширили.

«Ми вирішили зробити історико-природничий комплекс. Показати нашу славну історію і водночас нашу волинську природу», – розповідає директорка музею.

Територія історико-природничого музейного комплексу – 12 гектарів. І, як каже Валентина Шульгач, заняття тут знайде собі кожен відвідувач. Тут можна дізнатися не лише про історію партизанського загону, а й поглибити знання про волинський ліс, розпочинаючи зі стародавніх часів, коли ці землі були суцільними хащами.

Не так давно тут з’явилися ще й екостежки та старовинна хатина, у якій експонується традиційне українське вбрання та предмети побуту.

Планів, аби розширювати музейний комплекс і надалі, є чимало. Та ось, аби втілити усе задумане, необхідні кошти. Валентина Шульгач пояснює: ускладнює ситуацію й те, що музейний комплекс знаходиться на балансі трьох різних установ.

«Будівля і деякі елементи – на балансі Цуманського лісгоспу. Музейний працівник – на утриманні громади. Ще один працівник – на утриманні Національного парку «Цуманська пуща». Для деяких інших робіт, буває, наймаємо людей за цивільно-правовими угодами», – констатує Анатолій Дорошук.

Голова громади хоч і підтримує ідею щодо розширення музейного комплексу, проте визнає, що у місцевій казні не віднайдуть достатньо коштів для реалізації благих задумів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus