USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сучасність класичної техніки: виставка польських фотомитців «Силует»

29 Вересня 2019 22:02
28 вересня в оновленій Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрилася виставка «Силует». Роботи-дослідження у класичній техніці фотограми студентів і викладачів Академії образотворчих мистецтв імені Єуґеніуша Ґепперта міста Вроцлава представив куратор проєкту Міхал Петшак.

Ця презентація – уже не перша зустріч лучан і гостей нашого міста з творчістю митців Академії образотворчих мистецтв міста Вроцлава. У 2018 році в Галереї мистецтв глядачі мали нагоду познайомитися з актуальними напрямами мистецьких практик викладачів одного з найшанованіших навчальних закладів Польщі, а також переглянути персональну виставку концептуальної фотографії «Кордони» Міхала Петшака. Цього разу увазі волинської публіки представлена нова тема для діалогу – експерименти у техніці фотограми, тобто без застосування фотокамери. На думку голови правління ВО НСХУ Володимира Марчука, виставка буде цікавою як майстрам фотосправи, так і творчій молоді нашого регіону.
Про досвід колег розповів куратор виставки Міхал Петшак: «Це роботи викладачів і студентів першого і другого курсів, які виконувалися як завдання в майстерні фототехніки. Не фотографії, а фотограми – тобто зображення, зроблені без камери. До появи цифрової техніки люди користувалися аналоговими плівковими апаратами, використовувалися проєктори і хімічні засоби. Ці роботи були зроблені за допомогою проєкторів, але без плівки і фотоапарату».
Великоформатні фотограми на фотопапері в експозиції виставки – це оригінали, а решта композицій у цій традиційній техніці на папері були проскановані й відтворені у цифровому форматі.
Силуети людей у різних позах, обриси речей і їх комбінації, абстрактні композиції у лаконічній кольоровій гамі – від чорного, через відтінки сірого до білого кольорів – пропонують глядачеві своєрідну вправу для емоцій та уяви. Адже виразні відбитки, чіткі або ж фантазійні, проявилися як взаємодія світла, темряви, різноманітних предметів і матеріалів. Особливістю фотограми є те, що в момент експозиції світло проходить крізь предмет, тестує його на прозорість і візуалізує на фотопапері у вигляді світлого силуету. Як розповіла учасниця проєкту Олена Матошнюк, для створення своєї композиції вона досліджувала властивості скла, поліетилену, кавових зерен, а на фінальній стадії створення зображення вона наносила мазки пензлем. Далі відбувалася кропітка праця з реактивами, де «проявляє себе» завершений образ.
Для групи польських митців ця класична техніка стала привабливою можливістю урізноманітнити досвід сучасного фотохудожника і відійти від звичних ракурсів, популярних технічних рішень. Тому ці роботи виглядають особливо виразно і ефектно, збагачуючи наше бачення продуманою і вишуканою грою світлотіней. Виставка очікувано викликала жвавий інтерес у волинських майстрів фотосправи: з Міхалом поспілкувалися знані фотохудожники Євгеній Боярчук, Володимир Стельмах, Микола Комаровський, Ігор Денесюк, Любомир Безручко, Віктор Чухрай, Олег Бурлака, Володимир Пивовар, Олег Черненко.
Виставку відвідали режисерка, актриса Волинського драматичного театру Світлана Органіста, відомі луцькі художники, педагоги, творча молодь, поціновувачі художньої світлини.
Радісний збіг – цього дня Міхал святкував день народження, отож до приємних вражень додалися й теплі вітання організатору події.
Запрошуємо відвідати виставку «Силует» викладачів і студентів Академії образотворчих мистецтв міста Вроцлава, завітавши протягом 3 тижнів до Малої зали Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а. Вхід вільний.
Повний список учасників виставки «Силует», фото події й робіт – на офіційному сайті Галереї мистецтв

https://www.volart.com.ua/ukr/

Фото події – Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Студент Показати IP 2 Жовтня 2019 18:32
Цікаво

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus