USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Суд над бійцями 51-ої бригади: два бійці попросили закрити справи

6 Липня 2017 18:02
Два бійці колишньої 51-ої бригади, яких разом з іще дванадцятьма побратимами вже третій рік судять у Володимир-Волинському суді, попросили закрити проти них справи і змушені були визнати себе винними.

Нагадаємо, що хлопців судять за відмову від несення обов’язків військової служби за попередньою змовою групи осіб.

Клопотання згідно зі статтею 48 кримінального кодексу про закриття кримінальних справ подали Ігор Диня та Олександр Білинський. Обидва колишні бійці 51-ої бригади визнали, відповідно, себе винними у вчиненні інкримінованих дій по частині 2 ст. 28 та частині 2 ст. 409 КК України.

Лише захисник Ігоря Дині Сергій Гришко не погодився з клопотанням свого підзахисного.

Своєю чергою, адвокат Василь Нагорний зауважив: «Це його вибір і його право. Виходячи з ситуації, яка в нього склалася, я його підтримую».

Олександр Білинський своє клопотання пояснив тим, що у нього виникли такі обставини, через які він не зможе їздити на суди.

Тож, суду нічого не залишилось як задовольнити клопотання хлопців.

Та перед заслуховуванням клопотань у суді понад дві години допитували майора Олександра Лємішева, котрий з 15 по 25 липня перебував з обвинуваченими на териконі неподалік міста Свердловська Луганської області і теж побував у полоні сепаратистів. Його завданням було доставити боєприпаси. Але через інтенсивні обстріли він на десять днів затримався з бійцями 51-ої бригади, які мали опорний пункт на цьому териконі.

Майор Лємішев розповів про обставини, в яких перебував, про щоденні обстріли з градів, мінометів та іншої зброї, про те, що цистерну для води пробили осколки, що сухпайки доводилося розтягувати на кілька днів. Під час обстрілів згоріла військова техніка в тому числі САУ та БТР, а у хлопців для оборони лишилися АК 74 і по 120 патронів.

Майор уникнув відповіді на питання про моральний стан бійців у таких обставинах і відмовився дати характеристику командиру опорного пункту капітану Люльці.

Після особливо інтенсивно обстрілу 25 липня 2014 року майор Лємішев вирішив покинути терикон на трьох «Камазах». На питання адвокатів, чи просили бійці їх забрати – відповідав, що ні.

Коли автівки виїхали з терикону, то їх зупинила група сепаратистів, обеззброїла і взяла у полон та на свою базу у м. Свєрдловськ. Там бійців допитали. Зокрема, за словами обвинуваченого Ігоря Лавренюка, питали, чи вбивав мирне населення, чи ґвалтували жінок.

Втім, допиту сепаратистів уникнув майор Лємішев, бо каже, що по-перше, знищив свої офіцерські документи і назвався прапорщиком, а по-друге, встигнув переодягтися у цивільний одяг, який видавали сепаратисти, й ті подумали, що вже його допитували.

До майора Лємішева мали чимало запитань адвокати хлопців та й самі колишні бійці, котрі, судячи з реплік, не надто вірили його свідченням.

Наступне судове засідання відбудеться 16 серпня об 11 годині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 6 Липня 2017 19:48
Залиште людей в спокої,пройдіть те пекло ,а потім будете судити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus