USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Священник та віряни МП вкрали з храму статут і сейф. У селі на Волині – церковний скандал

2 Грудня 2022 19:26
Церковне питання у селі Олеськ на Волині вже давно стоїть гостро, адже громада розділена ще з травня, коли більшість вірян вирішила перейти в ПЦУ, а священник та меншість виступили проти. Обурення громади сягнуло піку минулої суботи.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Пограбувати церкву серед білого дня. Нам ніхто нічого не сказав, зокрема й поліція. Як так може бути? В такий тяжкий для країни час всі повинні об’єднуватися», – говорить прихожанка Ніна.

Люди впевнені, що в суботу, 26 листопада, священник московського патріархату з кількома поплічниками винесли сейф та цінні речі з храму. Громада припускає, що сейф виносили у зв’язку з останніми обшуками СБУ в храмах московського патріархату. Тим паче, що мають підозри до священника ще від першого знайомства цього літа, коли він тільки прийшов у парафію.

«Коли він прийшов і побачив нашу церкву, то кричав, що «етот собор надо рвать зубамі і рукамі». Російською мовою», – пригадала прихожанка Надія.
Журналісти спробували отримати в священника пояснення щодо ситуації. Оскільки його не було вдома, то йому зателефонували. Батюшка пообіцяв, що через 20 хвилин поспілкується з журналістами, мовляв, зараз за кермом. Але ні за 20 хвилин, ні наступного дня слухавки він більше не піднімав. Судячи з коротких гудків, він просто заблокував номер. Проте записав окреме відео.

«Після шести місяців наших старань з Божою допомогою все ж таки поліція визнала, що наші документи є вірними. Всім повідомляю про нашу ситуацію. Ми робимо все згідно закону. Поліція відчинила нам наш храм. Тепер в подальшому ми будемо думати, як звершувати наші богослужіння», – сказав священник УПЦ МП Вадим.

Храм зачинили ще в травні. Працівники поліції заховали ключі у спеціальний пакет, в якому вони би мали зберігатися до вирішення питання зміни конфесії.

За словами речниці волинської поліції Ольги Бузулук, представники МП надали правоохоронцям статут церкви, а від ПЦУ документів про те, що парафія змінила конфесію, не надходило.

«Все перебуває у власності попередніх представників. Вони можуть юридично, в межах законодавства, робити зі своєю власністю те, що вважають за потрібне», – прокоментувала Ольга Бузулук.

Більшість жителів громади переконані, що прихильники МП спеціально затягують перереєстрацію. Будівля храму не є власністю московського патріархату, а належить державі. Це підтвердив голова Вишнівської громади Віктор Сущик. Ще у травні після рішення про перехід усі документи мали би перейти до власників, а ті вже передали б їх новим користувачам, тобто ПЦУ.

«Щоб не чекати, поки московський патріархат добровільно надасть доступ і всі документи, я би радив тоді ПЦУ звертатися до суду з позовом і вимагати від них оригінали документів для перереєстрації. Якщо ж ці документи втрачені, то треба тільки через суд повертати собі право користування цією церквою на підставі рішення більшості громади», – відзначив юрист Олег Огородник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Варг Показати IP 2 Грудня 2022 19:37
Як же вирішити ті конфлікти за всі ці дерев'яні церкви?
Лучанка до Варг Показати IP 3 Грудня 2022 08:17
Певно і земля приватизована на території. Треба ще дивитись уважно і на оригінали статутів.
Василь до Варг Показати IP 6 Грудня 2022 09:05
Конфлікти це коли законно. Ці питання має вирішувати релігійна громада, а від ПЦУ виступає територіальна, всі про це знають, це не законно. УПЦ нічого антидержавного не робить, атнавпаки допомагає, дайте спокій. І людей пожалійте злющі які ходять, перестаньте зомбувати, життя не вічне.
Василь Показати IP 6 Грудня 2022 09:00
На території України немає ніякого московського патріархату. Дайте людям спокій, злющі такі ходять, що караул. Пожалійте людей, перестаньте провокувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus