USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Святковий «торт» та млинці від тітки Суп: врятовані з «Азовсталі» розповіли, як виживали в підземеллі

10 Травня 2022 10:34
Сотні жителів Маріуполя, які переховувалися від російських бомбардувань під заводом «Азовсталь», вдалося врятувати від окупантів. Нарешті, після більш ніж двох місяців, вийшовши із темних і сирих сховищ, вони раділи сонячному світлу, а потім – безпеці.

Щоправда, до неї дорослим і дітям довелося здолати довгий евакуаційний шлях. Виїжджаючи до місця призначення на підконтрольній Україні території, в автобусах маріупольці розповідали про життя у підземеллі, передає ТСН.

Зазначається, що в автобусах, які їхали 15 годин, постійно звучали розмови про їжу, якої бракувало. Проте люди пригадали, як одного дня у холодильниках розбомбленого заводу знайшли торт і відзначили ним 8 березня. Потім був ще другий – майже «торт».

«Свято, хотілося торта, свічок. Ми з того, що було, зробили на пательні коржики і з борошна заварний крем із цукром. Вийшло щось схоже на «Наполеон». Поставили товсту звичайну свічку, обскубили її і такий торт вийшов», – розповіли евакуйовані.
За їхніми словами, у сховищі вони найчастіше їли суп із оладками від Наталки, яку прозвали тітка Суп.

«Діти не запам’ятали, як мене звати, тож я сказала, давайте буду для вас тітка Суп», – пояснила жінка.

Читати ще: «Жінкам обіцяли надіслати голови чоловіків». Історії тих, хто вирвався з «Азовсталі»

Нині, зізнається, оладки вона може зробити, мабуть, із усього. Через брак продуктів те, що було, Наталія розбавляла кашами і робила сніданок для дітей.

«Це був крутий стимул не опускати руки», – зізналася жителька Маріуполя.
Наталія, яку прозвали тіткою Суп, рятувала дітей від голоду

Вона й решта людей в автобусах були надто змучені. Але, доїхавши в безпечне місце, вони раділи, що їм вдалося врятуватися із підземель знищеного металургійного комбінату, обіймалися і дякували представникам «Червоного хреста» за порятунок.
Серед пасажирів була й 4-річна Аліса, яка виїжджала з «Азовсталі» разом із мамою, але окупанти затримали жінку у фільтраційному таборі. Про дівчинку вперше стало відомо, коли мама зняла її на камеру в сховищі – Аліса була першою з дітей там, хто розповів, як усі вони хочуть вибратися. Тоді стоп-кадр з цього відео побачив світ – футболісти «Шахтаря» вийшли на поле із фото маленької українки.
Чотирирічна Аліса врятувалася із «Азовсталі», але окупанти розлучили її з мамою

Під час евакуації втомлена дівчинка спочатку солодко спала, але прокинулася від спеки – їхала досі в зимових речах. Про маму і війну журналісти не наважилися з нею говорити, але маленька дівчинка зізналася, що хоче стати лікарем.
Прибувши на місце, дітей забрали з автобусів, щоб вони нарешті могли відпочити та й помитися після пекла, з якого повернулися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus