USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Свято-перемога над смертю та злом: лучани зустріли Великдень

8 Квітня 2018 09:00
Перемогу над ворогами, віру у щасливе майбутнє для Волині і України та Боже благословення зичили лучанам представники духовенства та влади під час пасхальної літургії.

Святкова відправа відбулася у ніч на 8 квітня у Свято-Троїцькому кафедральному соборі. Вірянам зачитали послання Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета.

«Святкувати Пасху – це означає святкувати воскресіння Христове. Воскресіння Христове – це перемога Господа нашого Ісуса Христа над смертю у людській природі. Бог створив людину безсмертною, але через гріх Адама смерть увійшла в людську природу, і тому ми всі помираємо. Ісус Христос силою Свого Божества переміг смерть у людській природі. І тому смерть вже не царює над родом людським. Апостол Павло виголошує: «Смерте! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога? Жало смерті – гріх». Той самий апостол, пояснюючи, хто переміг смерть, каже: «Дяка Богові, Який дав нам перемогу через Господа нашого Ісуса Христа», - йдеться у пасхальному посланні патріарха.

Він вітав з найбільшим християнським святом увесь український народ і всіх українців, які перебувають за межами України на всіх континентах, але люблять свою Батьківщину і допомагають їй.

Філарет у посланні до вірян бажає, аби милосердний Господь, Який Своїм воскресінням переміг гріх і смерть, дарував всім нам духовне оновлення, перемогу над зовнішніми і внутрішніми ворогами, видимими і невидимими, і привів усіх нас до миру і єдності, а в кінці життя – до вічного блаженства, заради чого Він помер і воскрес.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл зазначив, що цього року Господь знову сподобив нас бути свідками сходження благодатного вогню. Та додав, що делегація Волинської єпархії перебувала в Єрусалимі в момент сходження благодатного вогню, який привезли волинянам. Він наголосив, що ми святкуємо Пасху як свято над святами, велику радість, перемогу життя над смертю. Людина, приходячи з небуття, проживає цей світ, земний світ, і завжди стояло питання про те, що далі за земним життям. Митрополит зауважив, що коли людина відходить з цього світу, невіруючі кажуть «помер», а віруючі «блаженно уснув» - не «помер» у значенні «щез», а «уснув» у значенні «воскресне». Коли людина усвідомлює, що покликана з небуття до життя вічного, це є натхненням жити праведно тут, щоб мати райське життя в майбутньому.


«Христос, подолавши смерть, відкриває для нас нові можливості і, найголовніше, укріпляє нас у вірі. Тому у нас не повинно бути зневіри у сьогоденні, завтрашньому дні і в тому, що Бог нас не любить і нами не опікується. Бог є, опікується нами, нас любить і Христос воскрес», - відзначив Михаїл.

Він побажав волинянам бути здоровими, щасливими, жити правильно і праведно, любити свою землю, свої родини та вірити, що у майбутньому у нас є два варіанти – добре та дуже добре.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко вручив митрополиту вітальний адрес та зазначив, що Ісус Христос своїм воскресінням вказав нам широкий шлях в майбутнє, шлях відродження вітчизни. Він зауважив, що наші воїни, захищаючи вітчизну, йдуть у царство небесне. Перебуваючи на волинській землі, з його слів, ми повинні розбудовувати її, тому що наш вклад в її розбудову є вкладом в розбудову вітчизни, тому варто захищати і відроджувати церкву та віру у світлу майбутнє. Він закликав всіх стати єдиним великим волинським народом.


Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт привітав присутніх з найвеличнішим святом християн. Він відзначив, що воскресіння Христове показало, що Ісус Христос переміг не лише смерть, він показав нам, що добро переможе зло, печаль та смуток, воскресінням він дав радість в наші душі, надію в наші серця, любов у наші домівки. Ісус Христос своїм воскресінням дав впевненість нашим вчинкам, рішучість нашим діям, дав нам можливість творити, розбудовувати Україну, аби вона була найкращою державою у світі. Григорій Пустовіт побажав духовної радості, наснаги, натхнення та Божого благословення лучанам.


Завершили літургію традиційним освяченням пасхальних страв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 8 Квітня 2018 10:44
Квіти Михаїлу?
логіка Показати IP 8 Квітня 2018 18:42
а в Луцьку є тільки один кафедральний храм, журналісти?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus