USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Свято творчості в Галереї мистецтв: «Художником може бути лише вільна людина!»

14 Жовтня 2018 14:09
Сонячного осіннього дня волинські мистці прозвітували про свій творчий поступ масштабною презентацією у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ – відкрився традиційний «Осінній салон». Святкова імпреза напередодні Дня художника зібрала в привітному арт-просторі знаних художників-спілчан, молодих мистців, численних поціновувачів краси, представників міської влади та культурної еліти, журналістів.



«Хочемо подякувати вам за цю важливу місію, яку ви несете, – робити світ кращим. Бажаємо вам натхнення, здоров’я й успішної реалізації всіх творчих планів!» – привітала волинських художників директорка Департаменту культури міськради Тетяна Гнатів і закликала мистців до тіснішої співпраці з профільним підрозділом. До слова, досягнута домовленість про видання буклету «Осінній салон-2018», який задокументує всіх його учасників і представлені твори. Правлінням ВО НСХУ подана заявка на створення креативного мистецького центру із залученням бюджетних коштів Луцької міськради на громадські проекти – цей великий і живий галерейний комплекс на жвавій туристичній вулиці міста потребує негайного ремонту. На початку листопада цей проект має пройти громадське інтернет-голосування, аби розпочалося його реальне фінансування.



Всупереч політичним і економічним негараздам в країні, очільник Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук не стишує своєї активної самовідданої роботи по представленню найяскравіших персоналій актуального вітчизняного мистецтва у статусному галерейному просторі. Кількість проведених тут виставок, зустрічей, майстер-класів, перформансів та інших подій вражає: щороку це більш як 40 самостійних проектів, як персональних, так і спільних! Експозиції змінюють одна одну щомісяця, а три виставкові зали завжди можуть запропонувати публіці насичену різнопланову візуальну інформацію. У волинян є унікальна можливість бути першими глядачами багатьох сміливих проектів, котрі згодом презентують український арт на найпрестижніших всеукраїнських і європейських майданчиках.



Яким же став мистецький «урожай» 2018 року? Чим вражали своїх відданих шанувальників, вимогливих знавців майстри однієї з найамбітніших і найпоширеніших на планеті професій? «Звітна експозиція пропонує 110 робіт від 65 регіональних художників, серед яких і визнані метри сучасного українського малярства, і викладачі луцьких мистецьких закладів, художники з області, а також студенти-початківці», – представив авторський склад «Осіннього салону-2018» Володимир Марчук і сердечно привітав учасників вернісажу з Днем художника.



Народний художник України Тетяна Галькун зауважила настроєве співзвуччя мистецької події з красою жовтневого дня, щиро пораділа численним гостям салону і тепло привітала колег з професійним святом. Знаменита мисткиня відзначила безсумнівно оптимістичний загальний настрій експозиції: «Виставка дуже цікава, різноманітна і позитивна. Радує, що є багато нових імен поряд з такими корифеями як Світлана Костукевич, Олена Бурдаш, Оксана Ядчук-Мачинська, Тетяна Ядчук-Богомазова, Тетяна Мялковська».



Про внутрішню свободу, яка робить людину Творцем, висловилася відома художниця, спілчанка Тетяна Мялковська: «Художником може бути лише вільна людина!» Виявляється, 87% існуючих сьогодні професій тим чи іншим чином пов’язані з творчістю художника, розповіла вона.



Яскравий експозиційний ряд салону, при різноманітті тем і палітр, органічно об’єднав потужні індивідуальні творчі імпульси учасників-мистців в надихаюче живописне дійство, де панує свобода самовираження. Тут представлені твори олійного малярства, акварель, ікона на склі та вітраж, художня світлина, композиції з дерева і металу, інсталяції, батик і гобелен, роботи в авторських мішаних техніках та інші.



Передусім, цінним моментом таких вернісажів є можливість прослідкувати творчу еволюцію окремого автора, пошук ним актуальної зображальної мови, закономірну зміну тем і стилізацій – залишаючись впізнаванним, художник прагне кожного разу бути різним! Радує вдумливість талановитої молоді, котра вибудовує власний арт-простір на міцній академічній платформі, але почувається більш розкутою і вільною у своєму досвіді, вміло використовує нові медіа (або ж переосмислює і надає нових сенсів класичним) у чіткій «декламації» власних меседжів.



Про важливість конструктивного діалогу між мистцями, глядачами й культурними інституціями міста висловилася відома волинська художниця Марічка Островська своїм перформансом «Чи чує мене місто?!». З цим відвертим питанням вона звернулася до учасників регіонального культурно-мистецького процесу і закликала їх ближче комунікувати між собою, досліджувати і чути один одного.

«Осінній салон-2018», один з найважливіших культурно-мистецьких підсумків цього року, очікувано зібрав у Великій галерейній залі волинську творчу еліту різних поколінь, а його вільний формат спілкування дозволив колегам-художникам і глядачам висловити свої враження про представлені на «творчих обжинках» роботи. Вітання з приводу професійного свята, обмін думками продовжилися за легким фуршетом зі смаколиками й вишуканими винами.



Правління Волинської організації НСХУ щиро вітає мистців з Днем художника і бажає їм міцного здоров’я, невичерпної творчої енергії та заслуженого визнання!

Запрошуємо переглянути творчий звіт художників Волині «Осінній салон-2018», який триватиме ще протягом місяця в Галереї мистецтв, що на вулиці Лесі Українки 24а. Перегляд експозиції вільний.

Повний список учасників і робіт – на сайті Галереї мистецтв

Фото події – Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Олег Показати IP 14 Жовтня 2018 15:27
Ух ти День Художника!!!!!
глядачка Показати IP 14 Жовтня 2018 22:06
З Днем художника!
деза Показати IP 14 Жовтня 2018 23:06
Цікаво.... внутрішня свобода може бути і в рабів... Про це свідчить історія стародавнього світу. Саме рабами створено шедеври якими зара захоплюються вільні люди і вільні художники
Остап Бєндєр Показати IP 14 Жовтня 2018 23:35
Знойная женщина — мечта поэта. Провинциальная непосредственность. В центре таких субтропиков давно уже нет, но на периферии, на местах — еще встречаются. Природа одарила ее щедро. Тут было все: арбузные груди, нос - обухом, расписные щеки и мощный затылок... А на сердце у неё лежал трефовый король, с которым дружила бубновая дама...
Шура Балаганов до Остап Бєндєр Показати IP 17 Жовтня 2018 09:33
Не ешьте на ночь сырых помидоров и обратитесь во Всемирную лигу сексуальных реформ. Может быть, там помогут.
Паніковський до Шура Балаганов Показати IP 19 Жовтня 2018 14:23
Вставлю себе золотые зубы и женюсь.
Ольга М Показати IP 16 Жовтня 2018 12:32
А виставка і справді дуже цікава. Яскрава, позитивна, багато нових імен і робіт. Залишає добре враження. Приємно, що і знайомі, яким порадила завітати до салону, дуже задоволені побаченим. Мабуть, це і є виконання задачі звітної виставки - створювати гарний настрій.
турист Показати IP 29 Жовтня 2018 09:41
Волиняни художники ви супер

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus