USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Світязь обмілів, проте не критично, – науковець

16 Листопада 2018 09:27
Науковці стверджують, що обміління озера Світязь, на яке нещодавно звернули увагу, не є критичним.

Про це вони говорили під час семінару в рамках проекту «Екосистемна адаптація та регіональний сталий розвиток шляхом розширення можливостей біосферних резерватів України», інформує Район.Шацьк.

Провідний науковий співробітник Шацького НПП Петро Юрчукзапевнив, що наразі немає причин бити на сполох через обміління водойми. Він пояснив, що рівень води в озері час від часу знижується через підвищення температури повітря, зсув сезонів (тепла осінь, зима і холодна весна) і відсутність, як на даний час, опадів.

«Піщані коси, які зараз можна спостерігати на озері Світязь, з’являються якщо не щороку, то через рік-два. Найнижчий рівень води у водоймі був зафіксований у 2015 році – з показником 0,8. Зараз цей показник становить 0,17, тобто він ще далекий від критичної межі», – запевнив він.

Щодо інших озер Шацького району, то там зменшення об’ємів водного плеса не зафіксовано. Втім, на озерах Люцимер, Кримно, Острів’янське і Пулемецьке функціонують регулюючі споруди. Про необхідність будівництва такої водопереливної споруди або шлюза-регулятора на Світязі неодноразово говорилося, проте реалізувати ці плани досі не змогли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus