USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Світоч» поділився своїми солодкими секретами. ФОТО

20 Травня 2011 11:44
Кожна людина за рік в середньому споживає 5,5 кг шоколаду. 15% жінок у світі їдять шоколад щодня. Проте не всі знають, що процес сучасний виробництва шоколадних солодощів - складний і тривалий.

Найбільший виробник продуктів харчування у світі фірма Nestle поділася своїми секретами шоколадної майстерності та запросила журналістів пройтися виробничими приміщеннями однієї із найстаріших кондитерських фабрик України - «Світоч».

Перед тим, як потрапити на фабрику - навіть проводять інструктаж. Директор Львівської кондитерської фабрики «Світоч» американець Едвард Сміт, пояснив:
«Кожен, хто заходить у виробничі цехи, повинен одягнути спеціальні халати, бахіли та чепчики. Перед кожним візитом до нового приміщення обов’язково вимийте з милом руки, після чого їх продезінфікуйте. Так роблять усі без винятку працівники фабрики», - запевнив Едвард Сміт.



У цеху, де виготовляють цукерки із серії «Палітра Асорті», надзвичайно цікаво спостерігати, як готові цукерки довгою шеренгою прямують до спеціального пакувального апарату. Звідти вони - вже в обгортці - потрапляють до звичайних картонних коробок, на яких вказують дату виготовлення.






Едвард Сміт запевняє, що довго солодощі на фабриці не затримуються.

«Ми вже знаємо, коли і скільки потрібно виготовити шоколаду, та й взагалі солодощів, аби вони не залежувалися на фабриці. Наприклад, перед великодніми та травневими святами ми збільшували обсяг виробництва», - розповів директор фабрики.

Шоколад готується у спеціальних величезних ємностях. Рецептура вже давно розроблена технологами фабрики, проте вона постійно змінюється та вдосконалюється.

За словами директора кондитерського бізнесу «Nestle» в Україні Джона Ламберта, в 2009 році вони вдосконалили рецепт більшості солодощів, які виготовляє фабрика.

Крім того, постійно працюють над оновленням дизайнерського оформлення упаковок та рекламою продукцією.

До речі, вся реклама для телебачення виготовляється в Україні. Особливо Джон Ламберт пишається одним із останніх роликів про руки-білки, який рекламує «Nuts Trio».

Більшість виробничих ліній автоматизовані, хоча без участі людини у жодному процесі не обійтися, запевняють керівники компанії.

Наприклад, цукерки «Зоряне сяйво» ще й досі виготовляють напівручним способом. Спочатку спеціальний апарат робить ряд невеличких пірамідок, після чого інший пристрій обливає їх шоколадом. На цьому етапі в процес виготовлення втручається людина – кожну облиту шоколадом цукерку працівниця фабрики за допомогою звичайного ножа викачує у вафельній паніровці.

Далі вже готове «Зоряне сяйво» з лінії забирають інші працівниці, які складають кожну цукерку в пакувальну машину.






Найцікавішим видався процес виготовлення улюблених багатьма українцями вафель «Артек». Вся лінія виготовлення займає два поверхи. Розпочинається все з печей, де печуть великі вафельні пластини.

Їх на спеціальному пристрої «книжка» перемазують заздалегідь приготовленою помадкою і пропускають через охолоджувальний пристрій.


Охолодженні вафлі опускаються на інший поверх, на якому розрізаються на звичні для нас невеличкі прямокутники. Їх пакують працівниці фабрики.



Рецепт солодощів працівники фабрики журналістам так і не розкрили, як і не назвали, звідки беруть все обладнання, - мовляв це корпоративна таємниця. Хоча начальник відділу розвитку продукту Львівської кондитерської фабрики «Світоч» Тетяна Познанська запевнила, що переважно всі інгредієнти на фабрику потрапляють з України.

Варто зауважити, що кондитерська фабрика «Світоч» й досі залишається улюбленою маркою солодощів багатьох львів’ян.

Тому керівництво «Nestle» в Україні постійно організовує для гостей та жителів міста акції та розважальні атракціони.

До прикладу на дні Львова, які відзначали 7-9 травня, фабрика перед Львівським національним академічним театром опери та балету спорудила величезну цукерку-трюфель з різноманітними розвагами в середині.


У величезному трюфелі дітлахи куштували шоколад, який роздавали безкоштовно, а також малювали власні картини аквареллю на спеціальному «чарівному колі».

Крім того, кожен охочий міг стати героєм реклами «Nuts Trio». Спеціальні прилади на екрані перетворювали звичайні руки на смішні руки-білки.





Директор кондитерського бізнесу «Nestle» Джон Ламберт розповів, що вони розуміють, яке велике значення має продовження кращих традицій виготовлення шоколаду у Львові.

«Історія «Світоч» розпочалася у Львові ще у 1882 році. Тому наш бренд поєднаний з цим містом майже 130. Розуміючи особливе ставлення львів’ян до традицій кондитерської справи, ми завжди підтримуємо свято Львова», - зазначив Джон Ламберт.

Ірина НОВОСАД
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Прагматик Показати IP 20 Травня 2011 11:57
Що стосується "рук білок" то більшого маразму видумати важко, хіба "ноги зуби" або "голова-гузно"... Хоча частина молоді на це купується. А значить, "гузноголові" на підході.
Роман Показати IP 20 Травня 2011 13:52
Рекламу про руки-білки придумала людина, яка напевно не тільки цукерки їсть, а й шось покурює ;)))))
Лара Показати IP 20 Травня 2011 14:37
...на рахунок реклами зрідна - 100% маразм... але в загальному "Світочу" респект...краще ніж вони в Україні ніхто солодощів не робить, можу заявити це з впевненістю...
Хочу вже Показати IP 20 Травня 2011 15:45
ням-ням-ням!!!
Лучанин Показати IP 20 Травня 2011 22:52
"Рецептура вже давно розроблена технологами фабрики, проте вона постійно змінюється та вдосконалюється." - видаляються всі натуральні компоненти які ще там могли залишитись. Лара, Ва абсолютно "праві", Ви ж в Nestle працюєте, або на них. Хоча кожна людина має свій смак, свої погляди... Але і існують експертні висновки які в більшості говорять про єдиного виробника який ще застосовує в деяких солодощах натуральні продукти і це зовсім не Cвіточ. Якраз Світоч виступає зовсім з протилежної сторони. Їх продукція є дуже небезпечною для здоров'я як і всього Nestle. Саме тому вони і намагаються всунути рекламу куди тільки можна, бо якісна продукція реклами взагалі не потребує - вона сама є рекламою. Єдиний продукт який я купляю в Світоча і то дуже рідко - це вафлі Артек, бо аналогів в продажі у Луцьку не існує. Смачного!..
makar до Лучанин Показати IP 21 Травня 2011 06:38
100%
Vigilante Показати IP 21 Травня 2011 02:37
Нестле може десь і випускає натуральні продукти, але це явно не в нас. Вафлі Артек якісь останнім часом попадаються підгорілі і не дуже смачні. Крекер із цибулею раніше був нормальний, коли став Ярич - став фуфло. Що стосується руки-де-білки - ну не можна переносити стандарти американської реклами на наш ринок без відповідної адаптації. А то виходить, що американцю смішно, то українцю маразм. Але все одно, мій улюблений шоколад - "Світоч Особливий", іншого просто не визнаю.
Dazzle Derams Показати IP 21 Травня 2011 13:53
А мені "Рошен" подобаеться більше.
Петро до Dazzle Derams Показати IP 27 Січня 2013 12:12
і мені рошен подобається більше :) Але цукерки більше люблю від Світоч. Особливо ті що ще рецепт за СССР розроблений, типу "Зоряне Сяйво", "Ромашка" та ін.
Петро до Dazzle Derams Показати IP 27 Січня 2013 12:13
і мені рошен подобається більше :) Але цукерки більше люблю від Світоч. Особливо ті що ще рецепт за СССР розроблений, типу "Зоряне Сяйво", "Ромашка" та ін.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus