USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Не коронавірусом єдиним. Чим запам’ятався волинянам 2020 рік

29 Грудня 2020 16:56
Душевні розмови з непересічними людьми, спільні переживання, місцеві вибори, нові кадрові призначення, скандали, захоплення заручників луцьким терористом, демонтаж ринку «Центральний», відкриття фонтану в центрі Луцька, перейменування Лесиного вишу, а також спільні переживання втрат і перемог – рік, що минає, запам’ятається не тільки карантином, викликаним пандемією коронавірусної інфекції.

Інформаційне агентство Волинські Новини підготувало підбірку матеріалів, котрі найбільше цікавили наших читачів у 2020 році.

СІЧЕНЬ

На початку року всю Україну сколихнула новина про катастрофу Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS 752 Тегеран–Київ. Літак розбився незабаром після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. Усі пасажири та члени екіпажу загинули.

Як виявилося, серед членів екіпажу була 25-річна уродженка Нововолинська Юлія Сологуб, яка працювала бортпровідницею в МАУ.

Серед загиблих в авіакатастрофі в Ірані є волинянка
19 січня, у свято Богоявлення та Хрещення Господнього, сотні вірян прийшли до Свято-Троїцького кафедрального собору в Луцьку, аби освятити воду.

Христос охрестився: у Луцьку відбулося велике освячення води. Фоторепортаж
Першого місяця року волиняни прощалися з 22-річним військовослужбовцем Миколою Сорочуком, який загинув під Маріуполем від кулі ворожого снайпера.

«Краще один рік наступальної війни, в якій загинуть багато людей, аніж 10 років такої війни, як оця, від якої всі божеволіють. Краще хай син прийде на могилу до батька, аніж до нього в дурдом», – переконував загиблий хлопець. Ці його слова процитувала перед тисячним натовпом у центрі Луцька кохана бійця.

«Він – воїн, а не 22-річна дитина», – кохана загиблого волинянина Миколи Сорочука
Усю країну облетіла історія про маленьку Настуню, яку батьки залишили без нагляду на пів доби на вулиці в Луцьку. Через безвідповідальність батьків дитина потрапила до лікарні із запаленням легень.

Наші журналісти, аби дізнатися про стан дитини, відвідували дівчинку у Волинській обласній інфекційній лікарні.

Проситься на руки і не знає іграшок: як живе дворічна Настя, яку батьки лишили на вулиці у Луцьку
Наприкінці січня головний університет області очолив ректор Анатолій Цьось.

Стара назва, медична спеціальність і військова кафедра: новообраний ректор СНУ розповів про перші реформи
ЛЮТИЙ

На початку лютого ми опублікували інтерв’ю з політиком, якого добре знають не лише виборці його округу, а й уся Волинь і не тільки, – з Ігорем Гузем.

Як він зізнався, живе не тільки політикою, а повсякчас намагається себе вдосконалювати і розвивати. Саме тому майже щоранку бігає, дуже любить плавати, адже це додає сил та енергії.

Ігор Гузь про вбивство Януковича, провал Порошенка, перспективи Зеленського, можливості Палиці й власні амбіції
У лютому розпочався примусовий демонтаж контейнерів, які були незаконно розміщені на території Центрального ринку.

Розпочали примусовий демонтаж Центрального ринку. Відео. Оновлено
Узимку ми описували історію молодого лучанина Дарія Зажицького, на долю якого випало нелегке випробування – медики діагностували в нього лімфому крові.

Бій за життя: важкохворий боєць ММА розповів про одруження, конфлікт з луцькою блогеркою та бажання жити
В особливий день для усіх романтиків, 14 лютого, наші репортери розпитували в луцьких наречених про історію їхнього знайомства та кохання.

Освідчувалися у човні та під ялинкою: як у Луцьку одружувалися у день закоханих. Фоторепортаж
А про навчання в американській школі та життя в сім’ї у США нам розповіла луцька школярка Уляна Охримович, яка стала учасницею FLEX – програми майбутніх лідерів, що її втілює Бюро у справах освіти і культури Державного департаменту США, яка адмініструється в Україні організацією Американської ради з міжнародної освіти (American Councils) за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Школярка з Луцька розповіла про життя в американських сім'ях
БЕРЕЗЕНЬ

Першого весняного місяця коронавірус дістався Волинської області. Ми писали не лише про перші випадки інфікування, нові обмеження, а й про заклики та пояснення медиків, підготовку лікувальних закладів до пандемії.

Де у Луцьку та на Волині розмістять блок-пости. Перелік

Волинські медики розповіли, чи літає коронавірус у повітрі

Офіційно: Луцьк – на повному карантині. Закриті кафе, ринки і розважальні центри

На Волині коронавірусом може захворіти тисяча людей. В обласній лікарні знають, як діяти
Стало теж відомо, що один із кращих штурманів, який служив до 2004 року на військовому аеродромі Луцька, виявився російським шпигуном. Він не лише зливав Росії дані для авіаудару по аеродрому в мирному Луцьку, але й втягнув у це мережу інформаторів, серед яких – лучани.

Ексльотчик злив Росії дані для удару по Луцькому аеродрому: в СБУ показали, як виявили шпигуна. Відео

Ми писали і про те, чим закінчилася тижнева епопея з розіграшем автомобіля Mazda CX-5 від луцької блогерки Катерини Якимчук, більше відомої як TattingKate. Авто, яке розігрувала дівчина, потрапило в серйозну ДТП у США, звідки його привезли.

Зі скандалами і конфліктом з важкохворим юнаком: як луцька блогерка розігрувала битий автомобіль
КВІТЕНЬ

На початку квітня в результаті ДТП на Волині загинули двоє правоохоронців, третього госпіталізували з травмами. Водій втратив контроль над авто, вилетів на узбіччя та врізався в дерево, водій і пасажир загинули на місці.

Смертельна ДТП за участю поліцейських на Волині: повідомили імена загиблих. Оновлено

Дерматологиня з Луцька Оксана Цісар поділилася секретами догляду за волоссям і розповіла, що потрібно робити для того, аби воно було здоровим і слухняним.

Вона розповіла про попередження випадіння волосся та утворення посічених кінчиків, правильне миття голови та те, на що варто звертати увагу під час вибору засобів домашнього догляду.

«Не нехтуйте миттям голови», – лікарка з Луцька розкрила секрети догляду за волоссям
Також ми писали про родину волинянина Андрія Кепецине, яка потребувала допомоги. Страшна ДТП у Львові забрала в чоловіка можливість ходити, сидіти, розмовляти, їсти. Також після аварії Андрій втратив одне око.

«Тату, вставай, досить спати»: після ДТП 27-річний волинянин – у вегетативному стані
Відомий український педіатр Євген Комаровський розповів, чим займається під час карантину.

Лікар поділився своїми думками щодо заборони прогулянок у скверах, парках, лісах, перебування на дитячих і спортивних майданчиках, наголосив на важливості провітрювати помешкання, а також доступно пояснив, що таке колективний імунітет та чи можна мити руки в тазику.

«Сидіть удома», – Євген Комаровський про прогулянки, провітрювання і миття рук у тазику

ТРАВЕНЬ

У травні на Волині послабили карантин і запустили громадський транспорт.

Із 11 травня можуть запрацювати усі ринки й громадський транспорт, – виконувач повноважень мера Луцька

На Волині послаблюють карантин і запускають транспорт. Не скрізь
Наприкінці весни ми описували історію багатодітної мами Руслани Вигнанець із села Борохів Ківерцівського району, яка вийшла з дому в напрямку села Піддубці Луцького району і не повернулася. Жінку розшукали на Київщині – повертатися додому вона не захотіла.

«Історія волинської Мелашки»: чому багатодітна мама з Волині, яку розшукували два тижні, не повертається додому
У другій половині травня керівники п’ятьох інтернатних закладів Волинської області звернулися до очільника поліції Волині Юрія Крошка через тиск і погрози очільника департаменту соцполітики Волинської ОДА Костянтина Нестеренка. З їхніх слів, Нестеренко вимагав відкат у розмірі 90% від премій та прямо обіцяв «унічтожать дірєкторов інтернатов».

«Буду унічтожать»: чиновник Волинської ОДА з Луганщини вимагав у директорів інтернатів 90% їхніх премій

Наші журналісти писали про те, що хороший дитячий садочок – це той, де діти мають можливість щодня гуляти, бігати, гратися на свіжому повітрі, вихователі готові надати дітям невідкладну допомогу в разі травми, забою чи синяка і не змушують їх їсти, а в приміщеннях дотримуються належних показників температури та вологості повітря.

У дитсадках пострадянських країн створені ідеальні умови, щоб захворіти, – лікар-епідеміолог

Незважаючи на додаткові заходи безпеки та доволі вітряну погоду, аби погуляти між тюльпановими рядками, зробити колоритні знімки та придбати квіти додому, у «Волинську Голландію» в травні масово вирушили відвідувачі.

Сотні відвідувачів ринули на тюльпанові поля «Волинської Голландії». Фото
ЧЕРВЕНЬ

Так і не прийшовши до тями, помер 24-річний мотоцикліст Андрій Мацюк із села Хорлупи Ківерцівського району, якого 17 травня 2020 року у Луцьку на вулиці Рівненській збив 61-річний водій Volkswagen. Про це нам повідомила тітка та хрещена матір загиблого хлопця Людмила Тарасюк.

«В останні хвилини тримала його за руку»: помер 24-річний мотоцикліст, який потрапив у ДТП в Луцьку
У червні в Турійському районі випав величезний град. Він на кілька сантиметрів вкрив землю і пошкодив майбутній врожай.

Град завбільшки з куряче яйце засипав Волинь
У середині місяця в Луцьку в мікрорайоні ЛПЗ чоловік, який був під впливом синтетичних наркотиків, напав на трьох осіб. Усі постраждалі зазнали важких тілесних ушкоджень.

Пробитий череп, зламані рука і ребра: в Луцьку молодик під наркотиками напав на трьох осіб

У червні з Волинського перинатального центру проводжали додому крихітних поспішайок Вікторію та Ангеліну.

Диво материнства та подвиг лікарів: як на Волині рятують передчасно народжених немовлят
Наприкінці місяця через негоду повалився Лесин ясен, який ріс на Замковій площі перед В’їзною вежею Луцького замку.

У Луцьку буревій повалив Лесин ясен
ЛИПЕНЬ

Влітку Волинь атакували грози із кульовими блискавки. Чи вберігає від біди та пожежі блискавковідвід? Ми писали про те, що кажуть щодо цього фахівці, у добірці яких сотні історій про неконтрольовану дію стихії.

Ледве не згоріло 10 дітей: Волинь атакують кульові блискавки. Як вберегтися
6 липня в Луцьку трапилася аварія за участю поліцейського авто, яке врізалось в електроопору. Поліцейський Олександр Волошин отримав складну політравму, дуже тяжку черепно-мозкову травму, перелом кісток тазу та внутрішній крововилив. Медики боролися за його життя, проте у ніч на 7 липня його не стало.

Колеги, рідні та друзі віддали останню шану 25-річному поліцейському.

«У саду ми зриваємо найгарніші квіти, а Господь забирає найкращих»: Луцьк попрощався із загиблим у ДТП поліцейським
У липні в самісінькому центрі Луцька терорист Максим Кривош захопив автобус із 13 заручниками.

Терорист вийшов сам, за ним – заручники, далі прибув спецназ: нові кадри спецоперації в Луцьку
Саме в липні шостий Президент України Володимир Зеленський вперше відвідав Волинь з робочим візитом. В програмі були інспекція об’єктів «Великого будівництва» та зустріч з представниками місцевого бізнесу.

Перший візит президента Зеленського на Волинь. Трансляція
Також стало відомо, що заступницю голови Волинської ОДА Тетяну Щербак та радника голови ОДА Еміля Мікаїлова очільник ОДА Юрій Погуляйко звільнив із займаних посад.

Щербак звільнили з посади заступниці голови Волинської ОДА, Мікеїлова – з посади радника. Офіційно
СЕРПЕНЬ

І знову Луцьк не оминула негода. Від надмірної кількості одночасних опадів затопило окремі вулиці міста. І якщо в центральній частині Луцька вони створювали хіба дискомфорт, то в районі вулиці Конякіна, традиційно, розлилась велика калюжа.

Повалені дерева, затоплені вулиці: Луцьком пронеслась потужна злива. Фото
Про одну з небезпечних патологій, які руйнують жіноче здоров’я, – аномальні маткові кровотечі – ми говорили з гінекологом відділення ургентної гінекології Луцької міської клінічної лікарні Оленою Кропивською.

«Проходьте медогляди не для галочки, а для себе», – гінеколог з Луцька
У серпні заслужений лікар України, відомий пластичний хірург, волинянин Ростислав Валіхновський став священником.

Відомий волинський пластичний хірург Валіхновський став священником. Фото
Як повідомляла проректорка Луцького національного технічного університету Олена Ковальчук, вона вирішила подати свою кандидатуру для участі у конкурсі на заміщення посади очільника університету.

Професорці, яка хоче змагатися за посаду ректора ЛНТУ, запропонували звільнитися з вишу
ВЕРЕСЕНЬ

В обласному центрі Волині лікар «Луцького клінічного пологового будинку» займався сутенерством, підшуковуючи повіям клієнтів на вулиці Рівненській. Також чоловік, окрім сутенерства, займався продажем амфетаміну.

Як стало відомо, цей лікар – Василь Стефанюк.

У Луцьку лікар пологового будинку займався сутенерством на Рівненській та продавав наркотики

З нагоди 935-річчя міста Луцька на Театральному майдані для лучан разом з Волинським народним хором співав народний артист України, Герой України, почесний громадянин Луцька Василь Зінкевич.

Під вигуки «браво, маестро!»: у центрі Луцька співав неймовірний Василь Зінкевич. Фото. Відео
У вересні правоохоронці провели обшук у салоні еротичного масажу, який діяв у центрі Луцька. Поліція вилучила гроші, техніку та списки людей, які, ймовірно, відвідували заклад.

У Луцьку в салоні еротичного масажу поліція вилучила список клієнтів. Відео

На початку осені стартувала передвиборча кампанія. Було оприлюднено, зокрема, перелік кандидатів на посаду Луцького міського голови.

Хто балотується на посаду Луцького міського голови. Список кандидатів

ЖОВТЕНЬ

Окрім депутатів, голів обласних, районних і місцевих рад, на Волині в жовтні обирали ректора Луцького національного технічного університету.

Ірину Вахович обрали новим ректором луцького «політеху»
Восени президент Зеленський знову відвідав Волинь. Зустріли його, однак, не надто радо. Так, під час візиту в новозбудовану школу на Ковельщині місцеві жителі принесли Володимиру Зеленському гарбуза і плакат з фразою-нагадуванням про обіцянку підвищити зарплати бюджетникам.

«Приїхав за голосами? Де зарплати $4000?»: Зеленському на Ковельщині принесли гарбуза. Відео
У жовтні перехожі в Луцьку виявили пакет, в якому була мертва дитина з навколоплідними водами. Немовля було нещодавно народжене.

Мертва дитина, яку в Луцьку знайшли в пакеті на зупинці, була новонародженою

Із музикою та різнокольоровими струменями – в самому серці Луцька ввечері 20 жовтня відкрили довгоочікуваний водограй.

У центрі Луцька відкрили світло-музичний фонтан. Фото, відео
Про низку малоприємних симптомів і специфіку лікування коронавірусу нам розповіла хвора волинянка Людмила Цимбалюк.

«Викручує руки і ноги, а нюх і смак, як у вагітної»: інфікована волинянка – про нетипові симптоми COVID-19
У жовтні завершилася офіційна процедура перейменування Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Процедуру перейменування Лесиного вишу офіційно завершили

ЛИСТОПАД

У листопаді ми писали про те, чому виникає пневмонія, як її лікувати, та чому ні в якому разі не можна пити антибіотики з метою профілактики запалення легень.

«Це вбиває купу людей», – Комаровський пояснив, чому при COVID-19 не можна приймати антибіотики

Про біду, яка постукала у двері 28-річної мешканки села Підгайці Луцького району Євгенії Гережун, у якої виявили рак кишківника 4-ї стадії з метастазами у печінці, нам розказала знайома родини Світлана Ненчук.

«Схудла після пологів, болів живіт»: у молодої мами з Волині – рак IV стадії з метастазами
Урешті стали відомі списки депутатів Волинської обласної та Луцької міської рад.

Остаточний список депутатів Волинської облради: від мандатів відмовилися 17 обранців

Хто стане депутатами Луцької міської ради. Імена

А Ігор Поліщук набрав більшість голосів на виборах голови Луцької міської територіальної громади, впевнено перемігши при цьому Богдана Шибу.

Ігор Поліщук переміг на виборах Луцького міського голови: дані паралельного підрахунку голосів
У листопаді в Луцьку розмалювали один із будинків на вулиці Богдана Хмельницького. Авторка роботи, мисткиня Марічка Островська розповіла про те, як виникла ідея додати кольору непримітному міському будинку, що саме зображено на стінах і як усе відбувалося.

У Луцьку розмалювали «зачарований» будинок, стіни якого «лаялися» написами та притягували ДТП
ГРУДЕНЬ

На першій сесії Волинської облради нового скликання депутати вирішили оцінити роботу голови ОДА і визнали його роботу незадовільною. Також обранці громади проголосували за висловлення недовіри голові ОДА Юрію Погуляйку. Він відреагував.

«Я не хочу працювати. Не хочу бачити морд ваших», – голова Волинської ОДА нахамив депутатам. Відео
Наприкінці року скандальна підприємиця Інна Вільчинська спричинила ДТП у Луцьку. У результаті тяжкі травми отримала 5-річна дитина. Жінка перебувала за кермом п’яною.

«Її б розірвали на місці»: свідок розповів деталі аварії у Луцьку за участю скандальної підприємиці. Відео
За словами, керівника Служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолія Посполітака, найгірша ситуація в регіоні – з дорогою Т-18-02 Оленівка–Сокіл у Рожищенському районі.

Керівник автодору назвав найгіршу дорогу на Волині
Взимку в Луцьку на автошроті знайшли позашляховик Range Rover вартістю понад 160 тисяч доларів, який вкрали у Києві два роки тому.

У Луцьку знайшли викрадений два роки тому Range Rover вартістю 160 тис. доларів

Писали ми також про територію забудови довкола нинішньої школи №1, яка від початку ХХ століття і практично до початку Другої світової війни вважалася досить престижним кварталом. Тут будували свої вілли помітні особи в житті міста. Одним із таких була родина луцького бургомістра Теофіла Оловінського.

Будинок луцького мера, який збудував стадіон
Традиційно у День Святого Миколая в центрі Луцька на Театральному майдані засвітили головне ялинкове тріо Волині.

У центрі Луцька засвітили головне ялинкове тріо Волині. Фоторепортаж
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus