USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Сила гормонів»: у Луцьку презентували виставку молодої художниці

13 Листопада 2020 18:17
«Чим би я не займалася в житті, доля повертала мене до мистецтва», – зізналася на своїй першій персональній виставці молода художниця Світлана Смаль. Екологиня за першим фахом, 32-річна жінка представила у Нижній залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України підбірку колажів під загальною назвою «Сила гормонів».

Насправді, до експозиції увійшли 2 серії робіт: це «Баланс», який луцькі глядачі вже мали можливість побачити під час збірного арт-проєкту «Молода Волинь 2018», і створена цьогоріч «Сила гормонів», яка дала загальну назву для дебюту Світлани Смаль. Дійсно, вони виявилися взаємопов’язаними за тими меседжами, які мисткиня візуалізувала у популярному жанрі колажу і запропонувала для активного фідбеку глядачам.
Відмовившись від традиційної багатолюдної презентації, Світлана Смаль поспілкувалася з першими глядачами своєї виставки під час неформальної зустрічі – розповіла про сенси, закладені у яскраві зображення, поцікавилася у них враженнями і асоціаціями, що виникають під час перегляду, поділилася деталями техніки.
Елементи колажу як метафори певних сенсів

У перекладі з французької слово «колаж» означає «наклеювання». Це дуже демократична і доступна кожному техніка, яка не потребує якихось спеціальних навичок і дозволяє втілити будь-які фантазії і асоціації творця у процесі підбору і поєднання компонентів загальної композиції. Колаж починається з основи, на яку накладаються певні зображення, в які автор закладає певні сенси. Наприклад, антропологічні елементи (зображення частин тіл людини) поєднуються з предметами побуту, як от виделка, ложка... Фантазійні будинки, астронавт, який «завис» – але чи в космосі? А можливо, в рутині? Так авторка творить свою метафору втечі людини від реальності, проявах її зацикленності на побуті, небажанні розвиватися. Особливим акцентом стає той елемент колажу, який раптом «випадає» із загальної композиції, і тим самим наштовхує на думку: а що тут не так? Нехай кожен дасть волю своїй уяві і досвіду, пропонує мисткиня. Глядач не повинен до кінця знати, про що думав автор. Він повинен мати власні думки про твір.
Людські страждання як привід для творчості

Художниця багато роздумувала на тему страждань у людських відносинах. Чимало тем в мистецтві пов’язані з тим, що люди переживають муки, і з того народжуються твори літератури, живопису, музики, театру. Вона спостерігала, як багато людей, переживаючи особисту драму, стають успішними, починають досягати чогось у своєму житті. Так у них починається шлях переосмислення і усвідомленого відношення до своїх рішень, подій життя.

Сила гормонів

Люди – це біологічні істоти, в яких гормони дуже впливають на настрій, емоції, рішення. Художниця перечитала чимало книжок про психологію стосунків, аналізувала свій досвід, спостерігала розвиток подій в житті своїх друзів. І поставила собі питання: що керує поведінкою людини, штовхає її на дурниці чи зважені вчинки? Що спрацьовує найперше і найсильніше: спочатку гормони, а потім думки і настрій чи навпаки? І що таке з точки зору фізіології людини – оті «метелики в животі»? Як адреналін впливає на нашу закоханість? У своїх колажах Світлана «приземлює» піднесенність почуттів, які опановують людиною у цьому стані, бо це гормональні процеси в її тілі, і кожен повинен це розуміти.
Закоханість і любов

Багато релігійних і філософських вчень трактують любов як духовну практику і виділяють різні рівні любові, починаючи від тілесної. Справжня любов знаходиться на рівні тонких матерій. Закоханість у більшості випадків – потужна гра гормонів, яка не завжди може стати основою для хороших стосунків. Дійсно, гормони запалюють пристрасть, але справжні стосунки – це не лише сексуальне задоволення і радість, а й вміння спілкуватися і долати кризи, після яких обоє людей стають кращими. І тоді кохання стає силою, яка надихає їх до змін і допомагає розвиватися. Людина відрізняється від тварини тим, що вона здатна керувати своїми емоціями і настроями, працювати над ними і жити усвідомлено.
Коли гормони зашкалюють...

Підлітковий вік – час в житті людини, коли гормони заявляють про себе особливо бурхливо. Тому завданням батьків є навчити дітей справлятися зі своїми емоціями – радістю, агресією, які в якийсь момент починають зашкалювати. Є різні способи опанувати себе. Це і дихальні вправи, медитації, творчість, корисна діяльність. Можна знайти той спосіб, який допоможе саме тобі. Якщо цього не зробити в підлітковому віці, людина виростає і часто потрапляє у гормональні пастки. І тут не варто нарікати на долю чи скаржитися на важке життя. Бо, якщо розібратися, все стає зрозумілим. Тут важливо бути чесним з собою і проаналізувати, що ти відчуваєш, коли ти це відчуваєш і що до цього призвело. І навчатися балансувати – керувати самим собою.
Крайнощі і баланс

Йти в крайнощі набагато простіше, ніж зберігати рівновагу і розвиватись багатогранно. Баланс вимагає максимальної усвідомленості, чутливості, мудрості та інтуїції. Це непростий, але красивий і благородний шлях: отримувати і віддавати, бути вільним і відповідальним, працювати і відпочивати, працювати над внутрішнім світом і реалізувати себе у зовнішньому, бути в соціумі та усамітнюватися, дбати про себе і будувати стосунки з іншими людьми. Бути нещасним чи щасливим – це особистий вибір.

Першими глядачами дебютної виставки Світлани Смаль стали луцькі підлітки, які з великою цікавістю переглянули роботи, поспілкувалися з авторкою і розповіли їй про власні рефлексії на яскраві колажі з глибоким змістом.
Мисткиня Світлана Смаль запрошує глядачів до безпечного перегляду виставки «Сила гормонів», яка буде тривати протягом місяця в Нижній залі Галереї мистецтв.

Коротко про авторку виставки: Світлана Смаль народилася і працює в м. Рожище. В 2010 році закінчила тоді ще Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки за спеціальністю «Екологія». У 2020 році закінчила Луцьке ВПУ будівництва і архітектури за спеціальністю «Декоративно-прикладне мистецтво. Учасниця збірних виставок в Галереї мистецтв ВО НСХУ: «Зимовий салон» (2016), «Молода Волинь» (2016), «Молода Волинь» (2018). Улюблений жанр мисткині – абстракції. Працює в техніках акрилового живопису, колажу.

Фото авторки

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Естет Показати IP 14 Листопада 2020 08:20
Раніше таке можна було побачити лише у підручниках з психопаталогії
підліток Показати IP 14 Листопада 2020 12:47
Нормально художниця показує і розказує. Гарні колажі. Мені сподобалося.
Подруга Показати IP 15 Листопада 2020 01:02
Молодчинка! Вітаю! Колажі суперські.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus