USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Творення і спілкування: арт-резиденція волинського художника в Галереї мистецтв. Фоторепортаж

18 Грудня 2020 19:34
Люди мистецтва у пошуку нових форм взаємодії між собою, глядачами знаходять комфортні і безпечні формати в умовах соціального дистанціювання. Саме таким став задум арт-резиденції Едуарда Бєльського в Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Протягом місяця, починаючи з 13 листопада, галерейний простір перетворився у студію цього відомого в Україні, Європі, США волинського художника, де він писав нові полотна, давав інтерв’ю музейникам і ЗМІ, спілкувався з колегами і шанувальниками, словом, усіма, хто заходив до зали, – без анонсів і традиційних масових формальностей.
«Ми вирішили провести експеримент і відкрити арт-резиденцію одного художника прямо в залі галереї, – розповів голова ВО НСХУ Володимир Марчук. – Жодних обмежень для творчості! Художнику була надана велика світла майстерня, куди може зайти кожен зацікавлений глядач і спостерігати роботу знаменитого майстра, познайомитися і поспілкуватися з ним».
У волинських поціновувачів сучасного українського малярства була можливість не лише переглянути твори нашого талановитого земляка – Едуард родом з містечка Колки – а й спостерігати безпосередньо в творчому процесі його унікальну живописну манеру, яку знавці визначають як поєднання українського національного «коріння» зі свободою і виразністю французького експресіонізму.

«У Бєльського надзвичайно стрімка, яскрава, спонтанна манера живопису. Він, здається, ледве встигає втілювати на полотні зміну власних емоцій і станів. Вражає також його особлива масштабність, монументальний підхід до організації композиції, водночас стриманої в деталях і розкішної в цілому. Золоті надбання французької школи живопису, здається, знайшли своє продовження в особі цього художника», – так описує її відомий український художник, мистецтвознавець Дмитро Корсунь.
Волинянин належить до тих успішних – і з мистецької, і з комерційної точок зору – художників, котрі не відчувають проблем із пошуком натхненням, свободи у виборі малярських технік, локацій для творення і самопрезентації. Перед ним відкриваються двері найпрестижніших арт-просторів, а географія виставок охопила більшість європейських і заокеанних культурних центрів. При цьому Едуард Бєльський залишається надзвичайно відкритим і простим у спілкуванні мистцем, який не намагається приховати секрети майстерності, а навпаки – прислухається до кожного співбесідника, його вражень і думок, багато спостерігає і ділиться.
Під час роботи арт-резиденції відбулися численні зустрічі художника з колегами, шанувальниками, журналістами, мистецтвознавцями. Це також стало періодом цікавих малярських експериментів, навіть зовнішніх інтервенцій в роботи художника, який, своєю чергою, надихав інших на спонтанні живописні практики, спостерігав за змінами у власних творах, знову додавав нові акценти, мазки, штрихи... Учасниками спільних експериментів стали луцькі художники Сергій Корсай та Іштван Кус, колекціонер Олександр Майєр.
За рухами легкої, розкутої руки Едуарда Бєльського (який в цей час може працювати щіткою чи шпателем) часто народжуються чуттєві фантазійні образи – ангельські, неземні. Він знаходить фото в інтернеті, бачить цікаві обличчя навколо себе, і це дає імпульс для натхнення. Під час відвідання Музею волинської ікони на нього справила величезне враження одна із найдавніших і найшанованіших християнських святинь – чудотворна Холмська ікона Божої Матері. Так в арт-резиденції з’явилася особлива картина – медитативний образ, очі якого звернені до Бога у молитві, любові, вірі.
Загадкові жіночі образи художника Бєльського – це не портрети у класичному розумінні слова, а інтуїтивні віддзеркалення емоцій, вражень, мрій. І принести натхнення може випадкова зустріч або цікава розмова.
Ось так спонтанно, під час спілкування з художницею Ольгою Полянською народжувалася ця картина Едуарда Бєльського. Молода жінка прийшла до галереї, щоб познайомитися зі знаним художником, творами якого щиро захоплюється.
16 грудня відбулася коротка і небагатолюдна презентація окремих творів із більш як 20 робіт, написаних протягом роботи арт-резиденції. Едуард Бєльський подякував спілці за можливість працювати і спілкуватися в комфортних умовах.

Частина картин, створених в Луцьку, вже демонструється на виставці в Києві, а деякі були придбані поціновувачами митця під час їхнього написання. Володимир Марчук пожартував, що відкриття виставки фактично стало закриттям арт-резиденції Едуарда Бєльського, але запевнив, що є плани запросити нових художників-учасників, готових показати найпотаємніший для публіки процес – те, як вони створюють свої картини.
«Родзинку» зустрічі додав аукціон від автора, на якому він запропонував свій робочий шпатель із залишками акрилу на поверхні, які цікавим чином утворили міський пейзаж. Едуард Бєльський також подарував одну зі своїх робіт переможцю аукціону. Лучани тепло привітали художника з виставкою і подякували за спілкування в арт-резиденції.
Коротке творче резюме художника: Едуард Бєльський народився 1963 року в Колках Волинської області. Закінчив Республіканську художню школу та Дніпропетровське художнє училище. У 1991 році закінчив Українську Академію Мистецтв. З 1992 року є членом Національної спілки художників України. Учасник численних мистецьких подій в Україні та закордоном. Автор більше 30 персональних виставок в Австрії, Чехії, Франції, Швейцарії, Німеччині та інших країнах Європи і США. Твори митця користуються великим успіхом на престижних аукціонах Парижа, Відня, Манчестера. Зараз художник з сім’єю проживає в Словенії.
Фото – Віктор ЧУХРАЙ

Текст – Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
волинянин Показати IP 18 Грудня 2020 21:33
Круто, щось нове і без зайвих провінційних понтів дешевих що притаманне провінційним геніям України що не можуть собі ціну скласти. Молодці !!!!
Микола Показати IP 18 Грудня 2020 21:50
З такою людиною можна захопитися мистецтвом навіть, коли просто зазирнув з цікавості "на вогник". Я забіг в магазин за канцелярією, а дивився півтори години, як художник малює. І нібито так просто і легко в нього виходить! І не повірите! Взяв у внука папір і фарби, спробував теж отак легко зробити шедевр. Не вийшло. І тоді пішов читати про французький експресіонізм.
Сергій Показати IP 19 Грудня 2020 21:58
супер!!!!
полішуки луцька Показати IP 22 Грудня 2020 00:42
Ось він який справжній європейський художник

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus