USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Системи Patriot будуть у наступному пакеті допомоги США разом із JDAM

21 Грудня 2022 08:59
Наступний пакет безпекової допомоги США Україні включатиме системи ППО «Patriot» та комплекти високоточних бомб, які перетворять некеровані боєприпаси на високоточні «розумні» бомби: їх включать у наступний пакет допомоги Україні вже цього тижня.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на CNN.

За словами багатьох американських чиновників, очікується, що США надішлють Україні комплекти високоточних бомб, які перетворять наявні некеровані боєприпаси або «німі» бомби на високоточні «розумні» бомби, відомі як Joint Direct Attack Munitions (JDAM).

Ці комплекти додають до «німих» боєприпасів ребра і систему точного наведення.

Очікується, що вони будуть включені в наступний пакет безпекової допомоги Україні вже цього тижня, повідомили джерела, хоча офіційні особи не сказали, скільки JDAM буде надано, або якого конкретно типу.

Читати ще: Володимир Зеленський летить у США на зустріч з Байденом

Імовірно, наступний пакет допомоги Україні також включатиме системи протиповітряної оборони «Patriot», про що CNN вперше повідомила минулого тижня.

Загалом США виділять Україні військову допомогу на суму 1,8 мільярда доларів у рамках великого пакета.

Ця допомога свідчить про розширення Сполученими Штатами видів передового озброєння, яке вони відправлять в Україну для посилення протиповітряної оборони країни проти російських ракетних ударів.

Пакет допомоги, який, як очікується, буде оголошено в середу, включатиме зброю зі складів Пентагону на 1 мільярда доларів і ще 800 мільйонів доларів через Ініціативу сприяння безпеці України, яка фінансує озброєння, боєприпаси, навчання та іншу допомогу.

Видання зазначає, що невідомо, коли саме Patriot прибуде на лінію фронту в Україні, оскільки американські військові повинні спочатку навчити ЗСУ користуватися високотехнологічною системою. Як передбачається, навчання триватиме кілька тижнів.

Україна давно просила надати їй системи «Patriot», але адміністрація Джо Байдена обережно підходила до того, що саме і коли надавати Україні.

Натомість JDAM, за словами одного з посадовців, не несуть серйозного ризику ескалації, оскільки мають відносно невелику дальність дії, як і інші види озброєнь, які надали США.

Ці комплекти не дозволять Україні завдати удару вглиб російської території. Вони забезпечують дальність польоту бомб приблизно 15 миль (24 км).

Високоточні снаряди «Excalibur», якими стріляє українська артилерія, мають приблизно таку ж дальність, в той час як ракети з HIMARS мають значно більшу дальність, ніж JDAM.

JDAM можуть допомогти Україні атакувати стаціонарні російські оборонні лінії або інші великі цілі. Але їх потрібно скидати з винищувачів, що залишається значним викликом через протиповітряну оборону Росії.

Українським військовим також потрібно буде знайти спосіб націлювати й запускати JDAM із літаків радянських часів – так само, як це було зроблено з протирадіолокаційними ракетами HARM американського виробництва на початку цього року. Тоді українські ВПС адаптували винищувачі МіГ-29 для того, щоб вони могли запускати ракети HARM.

Комплекти можуть бути з’єднані з бомбами різної ваги і розмірів, починаючи від 500-фунтової бомби (225 кг) і закінчуючи бомбою вагою 2000 фунтів (900 кг).

Боєприпаси використовують комбінацію GPS і інерціальної системи наведення для точного ураження цілі. Додаткова система може також надавати бомбі лазерне наведення для ураження рухомої цілі.

США широко використовували JDAM в Іраку і Афганістані. За даними компанії «Боїнг», виробника комплектів, вони були експортовані до більш ніж двох десятків інших країн. На сьогодні вироблено понад 400 000 комплектів вартістю приблизно 22 000 доларів за комплект.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus